• Ewald01

    Skulle du vilja ha hjälp av privatpersoner efter en olycka?

    Hej!

    Jag kan inte låta bli och är nyfiken.

    Skulle ni vilja ha att någon annan om ni är medvetslösa? Skulle ni vilja ha att den tar hand om era barn? 

    Tänk på att utlänska bilister ofta har läst kurser utomlands och att det de har lärt sig inte måste täka sig med rekommendationerna som det finns i Sverige.

    Skulle ni även stämma en person som "gjorde fel"?

    Tänk även på att kvaliteten på hjälpen ni får ALLTID kommer att variera mycket kraftigt beroende på kunskapen som individuer har. Vissa kan ha glömt det de lärde sig i kurserna eller minnas fel osv.

    Ingen lätt fråga och jag vet. Jag vet inte vad jag skulle svara.

    Samtidigt så kan den som är påläst ha funderingar om hen överhuvudtaget kan hjälpa till om t.ex. rekommendationer och juridiska förutsättningar är oklara.

    Men nu får ni svara och diskutera. Jag håller mig i backgrunden. 

    Omröstning
    Du måste logga in för att rösta eller se resultatet av omröstningen.
  • Svar på tråden Skulle du vilja ha hjälp av privatpersoner efter en olycka?
  • Ewald01
    Nej, jag har inte mina rötter i USA Glad, utan i ett land där första hjälpen generellt är lagkrav och första hjälparen (som har läst en kurs i första hjälpen) är skyddat av lagen.

    Så kan t.ex. en skadad inte stämma den, även om den har gjort ett "fel" eller en försämring i samband med första hjälpen.
  • Ewald01
    Stårschan skrev 2017-11-20 15:36:15 följande:

    Man tackar inte nej till hjälp när den behövs.


    Nyfiken bara.

    Tänkt dig en svensk sjuksköterska tycker att medvetslösa med andning ska sitta kvar i bilen (dolda risker för nack-/ryggskador) medan en utländsk läkare tycker att medvetslösa tas ut ur bilen innan man kontrollerar andning (risk för (tyst) aspiration. Har de andning ska man lägga dem i stabilt sidoläge.

    Vad väljer du? Vad ska din första hjälpare göra?

    Tänkt på att det kan vara ännu svårare att avgöra för den som hjälper dig ... den har kanske ett stetoskop med sig och skulle kunna bedöma om du t.ex. har puls.
    Samtidigt så vet han kanske vilka försämringar det kan finnas om han tar ut dig.

    Men han vet åtminstone också att man helst ska vrida huvudet och kroppen samtidigt när man lägger i stabilt sidoläge.

    (Viss medicinsk personal tycker dessutom att det kan vara svårt för privatpersoner att bedöma om personer har andning när de sitter i en bil).
  • Ewald01
    w123 skrev 2017-11-20 15:58:41 följande:

    Det där beror ju alldeles på omständigheterna.

    Jag har hamnat i diket på norrländsk väg långt ifrån närmaste hus, i januari, utan täckning. Jag blev överlycklig då första bilen stannade och hjälpte oss till telefon och värme.

    Jag har även sett privatpersoner göra hjärt- och lungräddning i 45 minuter innan amulansen äntligen kom fram.


    Ja, hjärt- lungräddning är en självklarhet. Den behövs.

    Viktigt är också att stilla livsfarliga blödningar, hjälpa vid benbrott/ armbrott respektive öppna brott.

    Kvalitet på kurserna inom EU varierar starkt tyckte medicinerna. Men samtidigt så har troligtvis alla länder krav på att man hjälper .... i en viss form i alla fall.

    Vissa läkare ser inget problem med att privatpersoner sätter på en nackkrage (om de nu har lärt sig och tränat lite).

    Att ta av hjälmen på en motorcyklist är krav i vissa länder! (men även här kan evenska sjuksköterskor ha andra åsikter). Men första hjälparen skulle ändå göra som han har lärt sig hemma ....

    Samtidgt så är det oklart om en första hjälpare kan åberopa sina kunskaper som den har lärt sig utomlands om det - mot förväntan - blir rättegång ngn gång.
  • Ewald01

    Sen tycker lärkarna/experterna att det inte finns några riktlinjer vad en första hjälpare ska/måste/bör/ inte bör göra.

    I vissa länder ser man mycket positivt på att privatpersoner inhämtar ytterligare kunskaper för att hjälpa andra.

    Att vänta i 45 minuter tills att ambulansen kommer är väldigt lång tid!!

  • Ewald01
    Ewald01 skrev 2017-11-20 16:09:43 följande:
    Att ta av hjälmen på en motorcyklist är krav i vissa länder! (men även här kan evenska sjuksköterskor ha andra åsikter). Men första hjälparen skulle ändå göra som han har lärt sig hemma ....
    "Krav" betyder att man lär sig att alltid ta av hjälmen på motorcyklister ("HONDA regeln").
  • Ewald01
    Stårschan skrev 2017-11-20 16:14:37 följande:
    Vad jag väljer? Här känner jag att ignorance is bliss. Jag vill att den som stannar hjälper mig efter bästa förmåga och med mitt bästa i åtanke. Jag är inte tillräckligt insatt i olika vårdskolor angående hur man bäst ska hjälpa, och det kravet ställer jag inte heller på den privatperson som kommer för att hjälpa mig. Viljan att hjälpa är viktigast.
    Låter bra Glad

    Ja, det gör ju alla som stannar. 

    Ja, det en första hjälpare gör är att stanna, sätta på varningsblinkers, (sätta upp varningstriangeln), kolla läget, springa fram till olycksbilen, öppna dörren/ ta sig in i bilen, kolla om det finns personer med livshotande skador (fri luftväg, medvetandegrad, medvetslösa utan andning/puls, starka blödningar, misstänkta nack-/ryggskador, brott/öppna brott, skadat bäckenet, bältesmärken etc., ta på sig handskar, åtgärda livshotande skador, ringer 112, fortsätter med undersökningar och hjälp efter kunskap och behov tills att ambulansen anländer, lämnar över till ambulansen när de är på plats.

    Den som är lite påläst misstänker ofta att det kan finnas vissa skador beroende på var i bilen personen har befunnit sig om den ser bilen respektive vet hur olyckan har gått till.
  • Ewald01
    Lena skrev 2017-11-20 16:22:08 följande:

    Jag vill de ringer 112 och hjälper efter bästa förmåga.


    Okej .

    Enligt "räddningskedjan" som jag har lärt mig är ringa 112 inte det första man gör.

    Tänkt på att du rigner 112 och sen kommer du fram till att en skogsarbetare har parkerat sin Toyota Hilux lite slarvigt ....

    Det kan t.ex. finnas personer utan skador och då behöver inte ambulansen rycka ut. Även om en person intevill att man ringer ngn och säger sig vara oskadad kan en första hjälpare erbjuda att göra en "check" efter bästa förmågan och sen meddelar han sin bedömning till personen .... även det är möjligt.

    Ofta vill de på 112 också veta om farliga gods är inblandade (vilka nummer står det?, skicka en bild?) eller hur svårt skadorna är hos de skadade är. Då avgörs om det behövs en helikopter eller om det räcker med en ambulansbil etc.... om räddningstjänsten behövs etc. ...
  • Ewald01
    Lena skrev 2017-11-20 16:47:34 följande:

    Jag sa aldrig de skulle ringa först bara att de skulle ringa.


    Det är klart att man ringer 112 om det finns skadade!

    Finns det skadade kommer ju också polisen. De måste ju dokumentera olyckan, skriva rapporter etc. .... dessa rapporter kan sen användas av juristerna om det blir tvistemål vad jag vet.

    Polisen kollar också i vilken skick däck etc. var eller om det finns "märken"  på asfalten ... var t.ex. en motor har "tryckts in" i asfalten. Då kan man kanske ta reda på kollisionspunkten. dessutom vill de prata med de inblandade så snabbt som möjligt vad jag vet - om det är möjligt förstås.
  • Ewald01
    Kjell2 skrev 2017-11-20 16:53:10 följande:
    Lite nyfiken på detta att stämma. Vilka möjligheter finns och vad kan det leda till?
    Det vet jag inte heller i detalj.

    Har bara pratat med en sjuksköterska som tyckte att man även i Sverige t.ex. en privatperson eller ett sjukhus skulle stämma en första hjälpare för eventuella försämringar (brutna revben, förlamning).

    Sverige verkar ju vara ett av dessa länder där det inte finns generella krav på att man ens hjälper en skadad. Sen finns det ingen lag kring första hjälpen heller.

    I USA, Kanada och Storbritannien verkar det vara samma sak?

    Tyskland och Österrike däremot har krav på att man hjälper efter bästa förmågan när situationen kräver det. Gör man inte det kan det ge upp till 1 års fängelse. Men samtidigt är en första hjälpare skyddad av lagen. Den kan inte bli ansvarig.

    För en läkare gäller det inte. Där kan det bli en "garantställning" vad jag har förstått. Den måste använda en rimlig metod för att hjälpa den skadade .... så har jag förstått det.
Svar på tråden Skulle du vilja ha hjälp av privatpersoner efter en olycka?