Inlägg från: Anonym (Ior) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Ior)

    Osäker hund

    Väldigt tråkigt att det blev som det blev i början. Det verkar ju som att du har koll nu i alla fall, och håller helt med om att CM generellt inte är någon att lyssna på, framförallt inte när det gäller hela dominansbiten. 

    Min hund kom till oss stressad, som omplaceringshund. Har behövt jobba en del på att höja hans självförtroende och jag tyckte att spårträning hade en väldigt god effekt. 

    Utöver det så tror jag mycket på att helt enkelt vara lugn i situationer då han blir uppstressad, och helst att inte utsätta honom för sådana situationer som du vet att han inte kan hantera. Svårighetsgraden ska höjas så långsamt att han knappt märker det, om du förstår hur jag menar? Om ni t.ex. är hemma och han går undan p.g.a. stress, så följ inte efter, gulla inte, och bli inte frustrerad/sårad (lättare sagt än gjort kanske). Bete dig precis som du hade betett dig om han inte var uppstressad. Eller kanske som du hade betett dig om han inte ens var där.

    Min hund är väldigt trygg i vårt hem. Och vi är också världens tråkigaste människor som alltid gör samma saker. På dagarna sitter jag och pluggar med lite musik på i bakgrunden och på kvällarna sitter jag och min sambo oftast i soffan framför tv:n och snaskar på något gott. Det kanske kan vara bra att fundera lite på hur du beter dig hemma och se till att du har rutiner som kan bli en trygghet för honom. Mycket godis tror jag faktiskt också kan vara en bra idé om du vill att han ska söka upp dig. Vet inte vad andra hade sagt om de såg hur mycket godis vi ger vår hund. Säkert att vi ger för mycket. Men godiset vi ger är nyttigt, han har inga problem med magen och är i superb form (tack vare mycket motion, antagligen). Vi sitter ofta alla tre i soffan och myser framför tv:n och äter något gott (han sitt och vi vårt). Jag tror att de där stunderna är värda rätt mycket för vår hund. 

    Sedan stärker ju lek verkligen banden mellan hund och ägare, men en stressad hund kan bli ännu mer stressad av en vild lek. Du kanske redan vet vad din hunds favoritlek är, men om inte så är det säkert en bra idé att försöka hitta en. Min hund älskar t.ex. kamplekar, och den som kampar med honom blir snabbt en vän. 

  • Anonym (Ior)
    amandapanda skrev 2017-11-30 23:27:47 följande:
    Hon får mycket motion!
    Jag leker med henne dagligen men inte alls på det sättet som du tipsar om. Det hade gjort henne otroligt stressad, så nä.. Men att leka i mitten av en gräsmatta gör vi ofta, leker jage, gömmer bollar som hon letar upp och sen slänger jag iväg dem. Men skulle aldrig leka med henne tills hon inte orkar mer. 

    Vad menar du med att vinna "dominansen"? Enligt mig så existerar inte dominansen, det är från den gamla skolan som inte har forskning bakom sin rygg. Går inte efter den skolan längre, så håller inte med dig där. 

    Som jag skrev i mitt inlägg så lärde jag mig på valpkursen att man skulle nypa, mena att jag aldrig i livet skulle göra det igen för har väldigt mycket ångest över den tiden... 

    Ska faktiskt gå till veterinären och kolla så att hon inte har någon smärta någon stans. 
    Varför skulle du aldrig leka med henne tills hon inte orkar mer? Vad är tanken bakom, liksom? Jag leker rätt ofta med min hund tills han är jättetrött. En trött hund är en lugn hund, tänker jag. :p Det viktiga är väl att skilja på trötthet som en följd av stress (för stress är utmattande) eller trötthet som en följd av en rolig och givande lek tillsammans med dig. Jag märker en enorm skillnad på hur min hund hanterar sådant som kan bli stressande för honom (separation, höga ljud, folksamlingar m.m.) beroende på om han är trött eller inte, och det går mycket bättre när han är trött. Sedan finns det ju många hundar som du nästan inte kan trötta ut fysiskt för att de har en sådan uthållighet, men då kan man göra det mentalt istället. 

    Förlåt förresten för att jag missade könet på din hund i mitt förra inlägg. Ego som jag är så tänker jag automatiskt att alla har hanar bara för att jag har det. :D
  • Anonym (Ior)
    Anonym (hundviskaren) skrev 2017-12-01 00:33:34 följande:

    Det lät jättemysigt! Men tror att en katt skulle vara bättre då dom är mer toleranta inför att bara ligga o dega. En hund måste vara rörlig. Den måste få rutiner där den inkluderas och känner att man ger av sin tid och man gör det utan störmoment !


    Att ta hand om en omplacering för att sen sitta o dega i soffan o äta godis mest hela dagarna är djurmisshandel ! Hundar skapades för att vara ute i naturen! Inte sitta med 2 fåntrattar o glo in i en suddig skala med färger och ljud ifrån en box på en vägg ! Att ha fått hunden lugn genom att undervärdera hundens behov och göra den deprimerad är inte att vara en god hundägare ! Ut o spring några km istället!


    Om en hund blir stressad ! Självklart ska du försöka fånga dens uppmärksamhet för att stilla paniken ! Det fungerar såväl med människor som hund ! Du ska tala om att faran är över o att det är okai ! Orden spelar ingen roll förutom att djuret lär sig att koppla vissa kombinationer utav ljud till vissa händelser eller handlingar!


    Att låta hunden få springa iväg och gömma sig (för det är det den gör)  o sen bara skita i den o låta den ligga där .. asså NAE ! DU MÅSTE ÄNDÅ DRIVA ???


    Det vrider sig i magen på mig! 


    Är du helt förpassad ? När var du ute på spårträning sist då ? Du skrev "hade" en god effekt så antar att det var ett bra tag sen! Att sitta i soffan i leka dragkamp är inte att vara en äkta omsorgsfull bästa vän till din hund ! Vill du inte lägga engagemang så skänk bort den. Finn ett ställe där den får vara lycklig på riktigt och inte ditt gosedjur ! 


    Vad håller du på med? Du läser in och hittar på en massa saker som inte stämmer på ett sätt som är väldigt märkligt och nästan hysteriskt.

    Vi ligger inte bara inne och degar. Vad jag ville få sagt var att vi har rutiner inomhus som gör att han känner sig väldigt trygg hemma. Det betyder inte att vi alltid sitter i soffan. Jag kanske borde ha varit tydligare, men jag ville lyfta sådant som jag tror kan hjälpa en stressad hund, snarare än att gå igenom allt jag och min hund gör tillsammans.

    När jag skrev att spårträningen hade bra effekt så menar jag att jag såg en stor förändring i min hund när vi började med spårträningen. Spårträning är fortfarande en bra aktivitet och något vi gör ungefär en gång i veckan.

    Jag tänker inte gå igenom allt jag och min hund gör för det blir bara löjligt. Men jag kan lova dig att vi håller igång. Som du kanske ser så har jag också skrivit att min hund får mycket motion och att vi ofta leker tills han är jättetrött. Och då menar jag inte att vi bara leker kamplekar, jag lyfte just den leken för att det är min hunds favoritlek och uppmanade ts att försöka klura ut vilken lek hennes hund gillar bäst så att de kan hitta ett bra sätt att stärka deras relation. 

    Och nej, jag håller helt enkelt inte med om det där med att fånga uppmärksamheten när hunden är stressad. Vi fick tidigt tips (från hundhemmet) om att spela så oberörda som möjligt när hunden stressar upp sig, och göra allt som vanligt. Och det har fungerat väldigt bra. Sedan är det såklart bra om man stänger om sig någorlunda så att hunden inte t.ex. springer upp på en annan våning. Men jag menar framförallt att man inte ska jaga efter hunden och "göra en grej" av att hunden stressat upp sig.

    Inser att jag kanske var otydlig när jag skrev att vi är världens tråkigaste människor. Jag menade ur perspektivet att vi t.ex. inte har så mycket folk här hemma, vi lyssnar inte på hög musik, och vi lever ganska inrutade liv. Menar s.a.s. det vi gör när vi inte aktiverar vår hund. 
  • Anonym (Ior)
    Anonym (hundviskaren) skrev 2017-12-01 17:04:59 följande:

    Kanske jag var för hård. Var väldigt trött också och började känna mig sne på ts. Iallafall så måste man lyssna till hunden.


    Då har du missförstått! Eller så vet inte tidigare hundhem vad den pratar om, ärligt talat.


    O att alltså bara ignorera den i alla situationer vid stress är inte vad som menas med det. Det är helt fel!


    Faktum är att helt fel ord används i detta sammanhang ! Du kan ignorera vid lagom Upphetsning det är Ordet man bör använda och med detta menas det som posetivt, ingen fara för varken din hund eller någon annan ofta handlar det då om att hunden busar lite, inte alltför allvarligt.)


    Enda gången du kan ignorera hunden är om hunden har mått bra och haft det bra men ändå börjar flänga i kopplet när den ser en annan hund! Det är där o då du kan välja att ignorera hundens "stress" så länge ni befinner er utanför hundens egentliga närhetsgräns inför annan hund och därmed fortsätta att gå. Här ignorerar du alltså.


    Men när en hund får panik, alltså stressad av vad som helst så är det viktigt att du finns där för den ! O självklart jagar du inte efter hunden o självklart stänger man inte in djuret då den antagligen kommer vilja söka upp dem hen känner sig tryggast med efter att ha i sin ensamhet tydligen själv stillat sin oro. O självklart kan man följa efter och titta och visa att man finns där. Även använda din röst och prata lugnt och tryggt. Lugna hunden och visa att du förstår genom att leda den till ett tryggt avstånd.


    Reagerar inte du på att hundens olika måenden (posetivt som negativt), så lär den sig inte hur den ska hantera sig utan den blir instängd med kikhål i ditt fall. O det är väl ändå inte att hjälpa hunden? Det är att förpassa den så problemet anses vara ur vägen. Men du har inte bearbetat händelsen med din hund på något sätt. Hundar kan vara glada, ledsna, deprimerade, lyckliga o känna sig ensamma då den alltid måste kommunicera med ett annat djur, människan. O det omfattar några enstaka sidor ur "boken". om du förstår vad jag menar.. 


     


    Ja, du var lite bitsk igår. Inte bara mot mig utan också mot ts. Sådant som händer, antar jag, men det var... frustrerande. Särskilt då jag redan hade skrivit ett andra inlägg där jag lyfte hur bra jag upplever att det är att hålla hunden välaktiverad (trött).

    Angående det jag fetstilat så hoppas jag att du inte tror att jag tror att man ska stänga in hunden någonstans där man inte är. Vad jag menar med att man "stänger om sig" är att man begränsar hundens utrymme att röra sig i huset om man bor stort, så att den inte jagar upp sig själv ännu mer genom att kuta omkring i olika rum där du som ägare inte är. Det var för övrigt också ett tips jag fick från hundhemmet. Då kommer man också undan problemet med att hunden måste gå igenom sin stress ensam, i något helt annat rum än där man är, utan att behöva jaga efter hunden. 

    Det där med att ignorera. Syftet med det är ju att visa hunden att det som stressar upp den inte stressar upp dig. Alltså att faran inte är en fara. Och tanken bakom är att du genom att "trösta" en stressad hund förstärker rädslan/stressen. Det finns också forskning som stöder den hypotesen. Här är t.ex. ett utdrag ur en forskningsrapport av Dale m.fl. från 2010 ("A survey of owners' perception of fear of fireworks in a sample of dogs and cats in New Zealand"): 

    "The level of the fear response displayed by animals was associated with the percentage of owners who comforted their animals during firework displays (?2=11.775; df=2; p<0.005), with animals receiving comfort from their owners showing an increased fearful response. Owners whose animals' fear responses to fireworks had increased over time were more likely to have comforted their animals when they displayed a fear response (z=?3.487; p<0.0001). Those animals were exhibiting fearful responses for longer periods of time than animals whose owners did not comfort them when they exhibited fearful responses (z=?2.087; p<0.05)."
    Men du kanske sitter på annan forskning som visat på ett annat resultat? Dela gärna med dig av det i så fall. Jag är helt öppen för att jag kan ha fel. Allt jag vet är att jag har försökt att bete mig som vanligt när min hund har blivit stressad, istället för att trösta honom, och att hans stress nu är ett mycket litet problem som bara kommer fram i ganska extrema situationer (t.ex. om vi hamnar i en situation med väldigt många människor och saker som händer runtomkring), vilket står i stark kontrast till hur han var när han kom till oss. Därför har jag aldrig haft anledning att tvivla på att det skulle vara en bra metod. Men det är klart att det kan råka vara ett sammanträffande och att förbättringen i hans stressnivåer egentligen beror på något annat. Man ska ju aldrig vara för säker på att man har rätt.

    (Nu hoppas jag på att formateringen i det här inlägget ska bli så som det ser ut i min skärm just nu. Vet att familjeliv kan fucka ur fullständigt ibland när man kopierar in texter från andra ställen. Och så kan man inte redigera det i efterhand. Om det händer så ber jag om ursäkt redan nu. :p )

     
  • Anonym (Ior)
    Anonym (hundviskaren) skrev 2017-12-01 21:48:52 följande:
    Tyvärr kan jag inte hålla med om din "forskningsrapport". 
    Jag säger inte att den inte stämmer, för det gör den antagligen!
    Till TS; Man behöver inte vara handgriplig, då det ger större konsekvenser än vunnen mark. Ge hunden skäl till att vilja vara med dig, och var inte för mycket på o tänk på hur du låter när du ger den kommandon när du känner dig stressad själv. Dem som gjorde denna forskning skulle buras in ! Gärna piskas oxå ^^
    Ditt sätt att läsa, tolka och ta till dig av information är mycket speciellt. Det verkar som att så fort det är något som du inte är helt säker på, så fyller du i med en egen påhittad historia om hur det gick till, så att du sedan ska få fördöma, peka finger och anklaga folk för djurplågeri. 

    Du har ju (uppenbarligen) inte läst rapporten jag refererade till. Ändå tror du att du vet vilka metoder de använde sig av? Och du antyder att någon har hållit kvar sin skräckslagna hund någonstans där den inte vill vara. Varifrån har du fått den idén? På samma sätt antog du tidigare att jag inte aktiverar min hund trots att jag hade skrivit ett inlägg om vikten av att aktivera sin hund. Du antog att TS inte skulle bry sig om sin hund utan sätta sig själv i första rummet trots att hon inte hade gett några indikationer på att vara den sortens hundägare. Och du antog också felaktigt att jag tycker att man ska stänga in sin hund i ett annat rum när den är stressad och rädd. Varför alla dessa skumma och felaktiga antaganden? Jag är säkert inte världens tydligare person och kan säkert bättra mig gällande hur jag formulerar mig, men nu har du ett flertal gånger missförstått å det grövsta. Skärp dig.

    Att jag refererade till rapporten var ju för att styrka mitt påstående om att det inte nödvändigtvis är en god idé att försöka trösta en rädd hund, och att det kan förstärka hundens rädsla. Varför du börjar gagga om vibrationer och om att man inte ska hålla fast sin hund har jag ingen aning om. Börjar tröttna på att försöka föra någon slags saklig diskussion med dig.

    Skulle kunna gå in på det faktum att jag efter att ha läst lite mer om saken under kvällen har förstått att även experterna tvistar om huruvida det bästa är att trösta eller inte. Och att det rimligaste jag hittills har kunnat utröna från detta är att det bästa verkar vara att låta hunden själv avgöra om den vill vara nära och bli klappad/uppmärksammad när den är rädd, eller om den hellre blir lämnad ifred. Men jag orkar inte skriva mer om det, för du är så jävla jobbig att prata med.
Svar på tråden Osäker hund