Inlägg från: Kostguru |Visa alla inlägg
  • Kostguru

    VLCD Min viktresa

    Lite kul att folk pratar om vanlig mat, tallriksmodell och dessutom nämner kalorinivåer runt 1000 kcal som om det vore för lite. 

    VLCD står för very low calorie diet och i grunden också very low carb diet. Andelen kalorier ska vara max 800 och de mer extrema varianterna ligger på 500. Äter man mer än 800 så är det inte en very low utan en low calorie diet. Ska man ligga på +1000 kcal så är det viktigt att ligga lågt på kolhydrater för drar de iväg får du inte ett tillstånd i ketos. 

    Varför pulver är lättare än mat är för att med pulver så får man järnkoll på vad man får i sig, medan vi generellt sett tenderar att underskatta näringsinnehåll i mat och ofta tror att vi äter mindre än vad vi egentligen gör. 

    VLCD ska inte användas om man har/har haft någon form av ätstörning. Det är ingen leksaksdiet utan den kräver att man har koll på läget eller har någon som har koll åt en. Ju mer överviktig man är, desto större viktras kan man få och överviktiga tenderar inte att förlora så mycket muskelmassa. Normalviktiga som vill bättra formen riskerar dock att även musklerna bryts ner vilket gör att man har en lägre förbränning när man slutar dieten mot för innan man började den. 


    Ett alternativ är att köra med proteindrinkar istället för de färdiga pulverpåsarna. Högproteinet kommer att försämra ketoseffekten, men kommer å andra sidan hjälpa till att bibehålla muskelmassa. 

Svar på tråden VLCD Min viktresa