Inlägg från: Anonym (ops) |Visa alla inlägg
  • Anonym (ops)

    Vet inte hur vi ska göra med FP sitter i en sits där sambon inte kan va hemma 90 dagar. Någon mer ?

    Anonym (Emma) skrev 2018-01-12 13:38:25 följande:

    Påhopp om att man ska dela på fp osv undabes då de faktiskt finns dom som inte kan dela vare sig dom vill eller inte . Vi hade jämnt göra när det va 60 dagar med nr 1.

    Jag är gravid med nr 2 och har nu börjat få lite små panik över hur vi ska göra med föräldradagarna. Sambon har ett jobb som INTE går att anpassa till att han måste vara hemma 90 dagar .

    Jag har börjat fundera på att tillomed skriva mig som ensam vårdnadshavare så att jag får alla dagar från början och sen kan ge honom dagar när det går . Är det någon som gjort så ? Isåfall hur gjorde ni ?

    Eller har ni gjort på något annat vis ?


    Konstigt det där, hur det alltid är papporna som har jobb som absolut inte går att kombinera med föräldraledighet. Kvinnor som är hjärnkirurger, piloter och allt möjligt verkar ändå kunna vara hemma med barnen och sedan komma tillbaka till jobbet. 

    Finns det verkligen ingen möjlighet alls att pappan till ert barn kan vara hemma några dagar? Kanske inte i sträck, men nån dag per vecka, nån vecka i taget?
    Anonym (Emma) skrev 2018-01-12 14:23:29 följande:
    Absolut. Men ska jag sätta barnet på dagis vid typ 7 månader då ? = helt omöjligt . Eftersom dagarna inte räcker till att vara hemma till 1 år om han inte plockar dagar ?

    Men hur kan det vara så illa ?

    Men du behöver väl inte ta ut alla dagarna på 7 månader? Vi tog ut 4-5 dagar/vecka och dagarna räckte till heltid hemma i 1½ år och sen till att ta ut strödagar/förlänga loven i flera år.  

    Jag tycker verkligen inte att vår föräldraförsäkring är illa. Däremot tycker jag att det är rätt illa att så många pappor fortfarande idag undlåter att ta chansen att vara hemma med sina barn och ta del av föräldraansvaret och istället ägnar barnens uppväxt åt att prioritera arbetet. 
  • Anonym (ops)
    Anonym (Emma) skrev 2018-01-12 14:52:28 följande:

    Nu blir jag faktiskt rätt less den största normen av er som nu läst tråden. Verkar uppenbarligen inte läst överhuvudtaget !

    Jag ville ha råd från dom som sitter i SAMMA sist inte alla andra som ska predika om olika saker !

    Min sambo har ett eget företag är ensam anställd ( förutom 1 helg arbetare som jobbar 1 helg av 4)

    Ska han behöva lägga ner sitt företag för att vi skaffar barn ?! Han tjänar inte överflödigt med pengar heller han får ut kring 35 i månaden . Vi klarar oss inte på det om han ska vara ensam försörjare för oss alla !

    Det finns inte pengar att anställa någon mer för att han ska vara hemma och vara pappaledig. Om han nu ska försörja oss som familj själv krävs det ännu mer arbetstimmar = ännu mindre tid med familjen ! ! Jag har inte alls hög fp heller då jag jobbar 75 inom vården ! Så nej jag kan inte ta ut 3-4 dagar i veckan och leva ekonomiskt på det !

    Nu vill jag otroligt gärna BARA ha svar från människor i SAMMA sits . Ni andra kan lägga ner ett engagemang i en Annnan tråd :)


    Ja då blir det svårt.

    Som exempel då som motsvarar er situation: min syster hade eget företag och var ensam anställd (ingen helgarbetare). Mycket kompetenskrävande arbete med lång utbildningstid Hon lyckades ändå vara hemma i sex månader vardera med tre barn och sen tog pappan över och var hemma ytterligare 12 månader.

    Tror inte de hade överdrivet fett med pengar under den här perioden av totalt tre år utspritt. Men vill man ha barn så får man ju kanske offra lite på standarden lite här och där och man får se familjen som ett team både vad gäller ekonomi och familjeliv.

    Men när det gäller pappor så har de alltid så viktiga jobb och är så helt oumbärliga överallt än hemma med småbarnen. Och oavsett familjens ekonomi, oavsett vem som tjänar mest, har längst utbildning etc. etc så är det alltid, alltid, alltid mest lämpligt för just den familjen att mamman tar hela föräldraledigheten och pappan jobbar. Och när man inte får ut pengarna man hade velat så är det statens fel som inte gynnar bakåtsträvande ojämställdhet.
  • Anonym (ops)
    tvillingmammaVastmanland skrev 2018-01-12 15:08:16 följande:
    Det finns inga jobb som man inte kan vara föräldraledig ifrån.
    Jag vet det. Men TS vet inte det.
  • Anonym (ops)
    Anonym (d) skrev 2018-01-12 15:21:59 följande:
    Anonym (ops) skrev 2018-01-12 15:09:58 följande:
    Jag vet det. Men TS vet inte det.
    Men hur inskränkta är inte ni? Det finns faktiskt egenföretagare som inte kan ta ledigt från sina jobb. Visst kan man tycka att det är dålig planering i vissa fall. Men jag som t ex umgås med mycket lantbrukare vet att just det TS skriver om är ett reellt problem. Speciellt i de fall det handlar om väldigt små specialiserade lantbruk (typ mjölkproduktion). Jag har rätt många kompisar vars föräldrar båda behövdes i driften och där det absolut inte gick att ta in en anställd till samma pris som mer eller mindre spenderade sina första år i en halmströdd kalvbox.

    Men hur inskränkt är det då inte att planera lite bättre så att inte hela tillvaron står och faller med de där 90 dagarnas föräldrapenning?

    Och varför är det alltid just papporna som har de där jobben där det bara inte går att vara ledig? Medan mammorna som har precis lika ensamma och krävande jobb ändå lyckas få till en rimlig föräldraledighet med sina barn?

    Det finns inget tvång i det här landet att skaffa barn och det finns många sätt att lösa både ekonomi och föräldraledighet. Men staten vill gynna en utveckling där fler pappor tar ut större andel av föräldraledigheten och ger ekonomiska incitament för det. Vill man inte göra det så får man lösa ekonomin på annat sätt.
  • Anonym (ops)
    Anonym (Emma) skrev 2018-01-12 15:24:32 följande:
    Fast jag vet inte vad du sitter själv i för sits och vad du valt att göra med dina pengar osv ! Vi har t.ex valt att vi betalar av 17.000 imånaden på huslånet och har alltid gjort sen vi köpte huset vilket innebär att vi faktiskt har betalt av huset om 2 år ! Vi lever absolut inte fattigt och både jag och sambon och barn nr 1 har ett stort motorsport intresse där läggs det med en hel del pengar . Vi har valt det . Vi har valt att skaffa ett till barn och är fullt medvetna om hur ekonomin blir osv när det är dags att vara föräldraledig ! Hela poängen är det att att dom som kommit på påfundett att låsa 90 dagar ställer till det en hel del och jag undrade fortfarande hur andra som suttit i SAMMA sits gjort!
    Anonym (Emma) skrev 2018-01-12 15:28:09 följande:
    Jag skulle så gärna vilja veta hur han ska kunna vara föräldrarledig med sitt jobb :) kan ni förklara ? Vet ni vad han jobbar med ? Vet ni hur det ser ut där vi bor med jobb? Osv osv ja sitter med spänning och väntar på ett bra upplägg :)

    Konkreta och bra saker att dra in på under en föräldraledighet där ekonomin försämras under en begränsad tid. 

    Du har ju svaret helt själv: du tar hela föräldraledigheten och tar ut 4-5 dagar/vecka. För att ha råd med era nödvändiga omkostnader så sänker ni amorteringen på huset under en period på ett år och lägger mindre pengar på motorsporten också under detta år. Pappan till era ungar jobbar på och drar in så mycket pengar han kan, precis som vanligt. 

    Tror du att ni är ensamma om att ha sämre ekonomi under en period av föräldraledighet? 

    Jag beskrev hur min syster som befann sig i SAMMA sits (fast hon är ju kvinna gubevars) som ni löste det;  trots ensamföretag kunde hon vara hemma i hela sex månader med sina barn och sen var pappan hemma ytterligare tolv månader. De tog ut 4-5 dagar/vecka och då räckte dagarna ca 1½ år. 
  • Anonym (ops)
    Anonym (Liknande) skrev 2018-01-12 15:34:07 följande:

    Tycker systemet är sjukt. Alla har inte samma förutsättningar till att vara hemma osv. Min man är egen företagare. Ingen tar hand om hans företag om han ska vata hemma 3 mån eller mer. Däremot är han väldigt flexibel under veckorna. Kommer hem tidigt. Kan gå senare osv men att vara hemma på heltid går inte.


    Säger det igen: det är märkligt att det alltid är papporna som har jobb som bara inte går att vara hemma ifrån. Mammor som har egna företag tycks kunna lösa föräldraledigheten, men inte pappor. 
  • Anonym (ops)
    Anonym (Emma) skrev 2018-01-12 15:49:32 följande:
    Vi har ju redan 1 barn så är inte helt efterbliven och vårat barn är BÅDAS största prioritering ! Vi splittrar allt som har med hus,bilar och mat ! Sen har vi vårat eget, han har sina lån på sina motorcyklar och jag har mina . Han har sin egna telefonräkning o ja mig osv osv ! Det är absolut inte så att jag inte har några pengar över varje månad och jag kan även spåra undan en slant och om jag någon gång behöver pengar så är det bara att jag ber sambon så är det inga som heller problem!

    Sambon kan flexa sina tider som han vill vissa dagar vilket innebär att han kanske hämtar sonen 4 Tim tidigare från dagis ena dagen eller att dom tar sov morgon osv osv ! MEN det går inte men hans företag och det han jobbar som att bara stänga ner !!! Och jag skulle aldrig någonsin ens komma på tanken att be han om det !

    Jag sitter inte i skiten på nått vis om vi skulle separera absolut visst hans företag gynnas på att han inte behöver va hemma ! Men det är hans företag och jag vet hur mycket han kämpat med det och jag skulle aldrig ta det ifrån han !

    Men jag vill inte leva på honom heller för att någon bestämt att han måste ta ut 90 dagar ! Om vi båda hade haft normala jobb så hade han inte tvekat en sekund på att ta ut sina föräldradagar han hade förmodligen tagit en större del än mig tillomed !
    Okej, du vill egentligen inte ha några lösningar på problemet. Bara gnälla över att de här 90 dagarna som är vikta till barnets pappa ställer till det för hur ni hade velat ha det med ekonomin. 

    Ni kommer säkert på nån lösning som fungerar för er och barnen. 

    Konstigt ändå att kvinnor som har egna företag kan vara föräldralediga. det är som att det är...annorlunda...
  • Anonym (ops)

    Anonym (Emma) skrev 2018-01-12 15:59:24 följande:
    Ja vi har pratat om det . Men ville veta lite mer om vad som gällde osv om jag nu skulle stå som ensam vårdnadshavare. Det var därför jag skapade tråden :)
    Om det skulle hända dig något så har ju barnet ingen vårdnadshavare i så fall. Det skulle kännas lite läskigt för mig, men även där är man ju olika i hur man tänker.
  • Anonym (ops)
    Anonym (Emma) skrev 2018-01-12 15:56:53 följande:
    Ja okej absolut men din syster vad jobbar hon med ? Hur är konkurrensen? Osv osv:) det här väl en jäkla stor roll i det hela . Om jag hade haft samma företag som min sambo , i den staden vi bor i så hade jag aldrig kunnat varit hemma med ett barn utan att konkat hela företaget ! Hur han tror du lantbrukarna gör ? De är ungefär sånna jag vill ha svar och råd från. Tror du att en bonde vare sig det är en kvinna eller man kan va föräldrar ledig i 3 månader ?? :D de e klart aningen slaktar man varenda ko. Vinner på lotto för att sen 3 månader senare kunna köpa nya eller så låter man djuren klara sig helt själva i 3 månader . Eller du kanske ska komma med någon klockren kommentar att dom får väl anställa någon . Haha
    Jamen självklart är ju just din mans situation så otroligt superspeciell att det inte finns någon som helst lösning eller jämförelse på det hela.

    Tror du att ni skulle kunna låta bli att amortera 17000 kr/mån under en liten tid och leva på de pengarna då? 

    Eller avstå lite motorsport under en liten period för att pengarna ska räcka till att vara hemma med barnet?

    Så jobbar han på och du är hemma och ni skiter i de 90 dagarna som ni inte kan ta ut. Tänk lite själv så ska du se att du hittar en lösning. 
  • Anonym (ops)
    Anonym (d) skrev 2018-01-12 16:05:00 följande:
    Det är inte bara papporna som har de där jobben (även om det kanske är vanligare att de skyller på det). Min syster t ex var i exakt samma sits. Hennes man var den som skulle vara hemma och hon hade ingen möjlighet att ta ledigt alls, efter som hon drev lantbruket själv. Hon lyckades planera in så hon var ledig precis runt förlossningen men sedan tog pappan all ledighet. Det var såklart trist för dem att dagarna fick brinna inne. (och en jäkla tur för henne att inga komplikationer tillstötte)
    Jag tycker att det är fel att öronmärka dagar. Men nu är det så det ser ut och då får man planera för det. Det är ju ingen överraskning direkt.
    Mitt inlägg var avsett att påpeka att det faktiskt finns egenföretagare som inte kan ta ledigt. (kvinnor som män) Att man bör planera efter reglerna som finns är väl självklart.
    Ja, det är nog snarast ett de skyller på det.

    Jag tycker att det är rätt att öronmärka dagar för att få till att pappor tar större andel av föräldraledigheten och att skillnaderna i möjligheter på arbetsmarknaden mellan kvinnor och män jämnas ut. 
  • Anonym (ops)
    Anonym (K) skrev 2018-01-12 16:14:44 följande:

    TS. Din sambo behöver inte ta 3 månader i sträck. Han kan ta enstaka dagar, dessutom i flera år framåt. De 90 dagarna behöver inte brinna inne.

    Ni har utrymme att minska amorteringen i några månader för att du ska kunna vara ledig längre än de 13 månader som du nu har.

    Ert hus kommer vara betalt några månader senare. Ställ det mot att lämna ett väldigt litet barn på fsk.

    Ingen har hittills i tråden lyckats svara på vad deg skulle innebära att få enskild vårdnad. Och samtidigt bo ihop med en person med ett barn som ni har gemensam vårdnad om. Låter inte det lite konstigt?


    Jag är osäker på att det ens skulle gå.

    Om föräldrarna är gifta får de automatiskt gemensam vårdnad om barnen som föds. Då skulle man alltså behöva starta en vårdnadstvist i domstol för att ge enskild vårdnad till den ena föräldern. Tveksamt om en domstol skulle godkänna det på indikation att man vill kringgå föräldraförsäkringen av ekonomiska skäl samtidigt som man amorterar 17000 i månaden och lägger pengar på motorsport.

    Om föräldrarna inte är gifta är ju vårdnaden enskild för mamman tills pappan skrivit på faderskapet och man anmäler gemensam vårdnad. Men socialtjänsten är ju måna om att alla barn ska ha godkänt faderskap och då kommer fråga om vårdnad upp. Tveksamt även där om det går att välja att avstå gemensam vårdnad av ovanstående skäl, men det kanske går. 

    Och om det händer mamman något och hon har ensam vårdnad så kan det bli krångligt, Vårdnaden brukar då tilldömas den andra föräldern om denne inte är olämplig av något skäl. I det här fallet vore det ju olyckligt hursomhelst eftersom pappan inte har någon möjlighet alls att ta hand om barnet på grund av sitt arbete.
  • Anonym (ops)
    Anonym (beklagar) skrev 2018-01-12 16:29:32 följande:
    Är föräldrarna inte gifta går det.
    Ja, och det verkar i trådstarten som att de är sambos. Bara att köra då.
  • Anonym (ops)
    Jemp skrev 2018-01-12 16:32:47 följande:
    Att skriva på för gemensam vårdnad är ju frivilligt (för sambos). Så om inte pappan protesterar tror jag inte den biten är några problem. Det är två separata papper (faderskapet är ett måste som sagt). Nu har vi gemensam vårdnad så jag har inte testat, men tyckte snarare att de frågade väldigt noga om jag ville ha gemensam.
    Ja, så är det säkert. Bara för TS att köra på det då.
Svar på tråden Vet inte hur vi ska göra med FP sitter i en sits där sambon inte kan va hemma 90 dagar. Någon mer ?