• PH76

    Vet inte hur vi ska göra med FP sitter i en sits där sambon inte kan va hemma 90 dagar. Någon mer ?

    Anonym (Emma) skrev 2018-01-12 15:24:32 följande:
    Fast jag vet inte vad du sitter själv i för sits och vad du valt att göra med dina pengar osv ! Vi har t.ex valt att vi betalar av 17.000 imånaden på huslånet och har alltid gjort sen vi köpte huset vilket innebär att vi faktiskt har betalt av huset om 2 år ! Vi lever absolut inte fattigt och både jag och sambon och barn nr 1 har ett stort motorsport intresse där läggs det med en hel del pengar . Vi har valt det . Vi har valt att skaffa ett till barn och är fullt medvetna om hur ekonomin blir osv när det är dags att vara föräldraledig ! Hela poängen är det att att dom som kommit på påfundett att låsa 90 dagar ställer till det en hel del och jag undrade fortfarande hur andra som suttit i SAMMA sits gjort!

    Vi valde helt enkelt att jag inte tog någon föräldraledighet alls, det var tråkigt kan jag så här i efterhand tycka. Men vi skulle ha förlorat över 30k netto i månaden och det skulle ha gjort livet väldigt jobbigt för oss.

    Visst det går säker att sälja huset eller att leva på hårt bröd och vatten som många i tråden förespråkar men vi valde att inte göra så.


    Sen nu när båda barnen är på dagis så har jag det större ansvaret för hämtning, lämning och VAB.

    Lyssna inte för mycket på vad andra säger och kör ert race.
  • PH76
    Anonym (Inte gemensamt) skrev 2018-01-15 08:55:20 följande:
    Och för mig är det totalt nej till gemensam ekonomi, vare sig barn eller inte. Jag skulle aldrig nedlåta mig (för så känns det för mig) att leva på någon annan. Man kan få det rättvist ändå!

    Men TS, jag bar också helt mina egna kostnader under föräldraledigheten. Ändå tog jag ut tre dagar i veckan. Det baserades på att vi delade lika och den tid vi inte delade lika kompenserades jag för. Jag hade helt enkelt sparat ihop för att kunna göra just så.

    Hos oss så delar vi upp hemmet och familjens kostnader baserat på nettolönen. Då blir det naturligt att om min fru är hemma med barn och får liten eller ingen lön så kommer jag ta de flesta eller alla räkningar.

    Att skaffa barn och vara en familj måste väl betyda att man ä rett team, det går inte att dela jämt på alla kostnader om det inte är så att man har väldigt lika löner, och så är inte fallet hos oss.

  • PH76
    Anonym (Inte gemensamt) skrev 2018-01-15 10:48:12 följande:
    Jo, det går utmärkt att dela lika på kostnader och ändå leva ett jämställt och jämlikt liv också med olika löner.

    Vi är en familj och lag men har ändå inte gemensam ekonomi. Jag förstår inte varför det är så svårt att förstå att alla inte göra lika.

     


    Jag tycker absolut inte att alla måste göra likadant, jag vill bara påpeka att det finns andra möjligheter.

    Sen så är det svårt att dela 50/50 om man bor i Stockholm med stora inkomstskillnader.

    Jag tjänar mer än 3ggr än av vad min fru tjänar och om vi skulle dela 50/50 så skulle vi bli tvungna att sälja huset och flytta till en sämre förort och dra ned på en massa andra saker till oss och barnen. Det går givetvis, men det är definitivt inte et option för oss.




     

  • PH76
    Anonym (K) skrev 2018-01-15 11:12:28 följande:
    Har du kollat om din arbetsgivare betalar föräldralön? De fyller på med 90% av lönen över taket 37.300 kr. 

    Tjänar man t ex 60.000 kr i månaden får man föräldrapenning på 52.800 kr i månaden. Under mellan 3 år och 1 år. Regleras av kollektivavtal. Googla t ex "föräldralön Saco" så ser du hur det funkar.

    Min nuvarande arbetsgivare gör inte det. Min förra för länge sedan (innan barn)gjorde det men då var man också återbetalningsskyldig om man lämnade inom 5år efter föräldraledigheten, det är inte en situation jag skulle vilja sitta i.

  • PH76
    Anonym (Suck) skrev 2018-01-15 14:26:15 följande:
    Varför kan ni båda t.ex inte vara hemma på halvtid? På det sättet så förlorar ni inte lika mycket per månad och barnet vinner på att få vara med er båda. Jag hoppas att det inte är vanligt att man lever så mycket över sin inkomst så att om man skulle bli sjuk eller arbetslös så måste man sälja bostaden och flytta. Det kan inte vara vanligt. Om ni inte vill dela så är det ju inget problem.
    Nu läste du ju inte riktigt, jag skrev att om vi skulle dela våra kostnader 50/50 så skulle vi bli tvugna att göra en sådan ändring då min frus inkomst inte skulle orka med det. Det är ju därför jag tar den större delen.

    På vilket sätt lever vi över vår inkomst?
Svar på tråden Vet inte hur vi ska göra med FP sitter i en sits där sambon inte kan va hemma 90 dagar. Någon mer ?