Inlägg från: Anonym (välj själv.) |Visa alla inlägg
  • Anonym (välj själv.)

    Vet inte hur vi ska göra med FP sitter i en sits där sambon inte kan va hemma 90 dagar. Någon mer ?

    Anonym (Emma) skrev 2018-01-12 14:31:46 följande:
    Fast om jag nu inte vill leva på min sambo, så ska jag inte ha rätt att skaffa barn då eller hur tänker du ?

    Då får väl du planera så att du har tillräckligt med sparade pengar för att du ska kunna vara hemma längre utan att "leva på honom".


    Eller så får du svälja stoltheten, inse att ni är två om barnet och att om inte han "kan" vara hemma så får han betala dig så att du är hemma => ni lever på hans inkomst.

    Eftersom VI gemensamt ville att vårt barn skulle börja i augusti (födda sent på året) samt att vi ville ha dagar kvar för att förlänga sommarledighet eller vinterledighet, så tog VI gemensamt beslutet om att jag inte skulle ta ut några dagar alls det första året (när man har den möjligheten.

    Han var hemma i 3 månader och har sen förlängt sommarledigheten med barnet medan jag jobbat mer på sommaren.

  • Anonym (välj själv.)
    Anonym (Emma) skrev 2018-01-12 15:24:32 följande:
    Fast jag vet inte vad du sitter själv i för sits och vad du valt att göra med dina pengar osv ! Vi har t.ex valt att vi betalar av 17.000 imånaden på huslånet och har alltid gjort sen vi köpte huset vilket innebär att vi faktiskt har betalt av huset om 2 år ! Vi lever absolut inte fattigt och både jag och sambon och barn nr 1 har ett stort motorsport intresse där läggs det med en hel del pengar . Vi har valt det . Vi har valt att skaffa ett till barn och är fullt medvetna om hur ekonomin blir osv när det är dags att vara föräldraledig ! Hela poängen är det att att dom som kommit på påfundett att låsa 90 dagar ställer till det en hel del och jag undrade fortfarande hur andra som suttit i SAMMA sits gjort!
    Och vad gör det om ni under 3 månader inte väljer att amortera 17 000 på huset så att återbetalningen dröjer ett par månader extra? Eller att ni sparar in på motorintresset i 3 månader?

    Exakt, NI har valt att skaffa ett barn till fast ni vet hur förutsättningarna ser ut. Suck it up!

    Jag är inte på något sätt för en tvångsdelning av föräldraförsäkringen men nu är det som det är med det och då får man utgå från de förutsättningar som finns helt enkelt. Och det kan inte finnas något som han gör som gör att han inte kan vara föräldraledig 1 dag i veckan i 90 veckor.
  • Anonym (välj själv.)
    Anonym (Emma) skrev 2018-01-12 15:59:24 följande:
    Ja vi har pratat om det . Men ville veta lite mer om vad som gällde osv om jag nu skulle stå som ensam vårdnadshavare. Det var därför jag skapade tråden :)
    Det som händer om du står som ensam vårdnadshavare är att barnets pappa inte har rätt till någon information om barnet. Om du skulle avlida så kan det komplicera saken oändligt för honom att få vårdnaden om sina egna barn. Det enda han har rätt till om du har enskild vårdnad är umgänge med sina barn, inget att säga till om vad gäller flytt, förskoleval, vård etc.
  • Anonym (välj själv.)
    Anonym (Emma) skrev 2018-01-12 15:49:32 följande:
    Vi har ju redan 1 barn så är inte helt efterbliven och vårat barn är BÅDAS största prioritering ! Vi splittrar allt som har med hus,bilar och mat ! Sen har vi vårat eget, han har sina lån på sina motorcyklar och jag har mina . Han har sin egna telefonräkning o ja mig osv osv ! Det är absolut inte så att jag inte har några pengar över varje månad och jag kan även spåra undan en slant och om jag någon gång behöver pengar så är det bara att jag ber sambon så är det inga som heller problem!

    Sambon kan flexa sina tider som han vill vissa dagar vilket innebär att han kanske hämtar sonen 4 Tim tidigare från dagis ena dagen eller att dom tar sov morgon osv osv ! MEN det går inte men hans företag och det han jobbar som att bara stänga ner !!! Och jag skulle aldrig någonsin ens komma på tanken att be han om det !

    Jag sitter inte i skiten på nått vis om vi skulle separera absolut visst hans företag gynnas på att han inte behöver va hemma ! Men det är hans företag och jag vet hur mycket han kämpat med det och jag skulle aldrig ta det ifrån han !

    Men jag vill inte leva på honom heller för att någon bestämt att han måste ta ut 90 dagar ! Om vi båda hade haft normala jobb så hade han inte tvekat en sekund på att ta ut sina föräldradagar han hade förmodligen tagit en större del än mig tillomed !
    Om han ändå kan flexa så kan han ju lika gärna lägga in de timmarna som föräldraledig. Man kan ju ta deltidsdagar.
  • Anonym (välj själv.)
    Jemp skrev 2018-01-12 16:32:47 följande:
    Att skriva på för gemensam vårdnad är ju frivilligt (för sambos). Så om inte pappan protesterar tror jag inte den biten är några problem. Det är två separata papper (faderskapet är ett måste som sagt). Nu har vi gemensam vårdnad så jag har inte testat, men tyckte snarare att de frågade väldigt noga om jag ville ha gemensam.
    Problemet är att det i många kommuner är som så att man egentligen inte behöver skriva på några papper för barn 2, ens som sambos. Utan det är mer "Ni är gravida igen, det är samma föräldrar, då förutsätter vi att det är samma sak som förra gången med gemensam vårdnad". Vet flertalet som inte behövt skriva något andra gången när det varit med samma pappa. I flera olika kommuner.
  • Anonym (välj själv.)
    Anonym (4 barn) skrev 2018-01-13 11:30:39 följande:

    Jag tycker synd om Emma.

    Jag förstår frustrationen.

    Enligt min mening borde alla dagar vara fria att dela upp som man vill och kan i sin egna familj.

    Min man kan inte heller ta ut sina dagar. Det är synd och skam att dom ska brinna inne.

    Vi måste alla rösta rätt i valet. Enda sättet att förändra sådana här sjuka beslut...


    På vilket sätt kan inte din man vara föräldraledig en dag i veckan i 90 veckor?

    Jag har alltid tyckt att man ska få välja själv. Läser denna tråd och börjar fundera på om man inte är något på spåren när man låser dagar till vardera förälder....
Svar på tråden Vet inte hur vi ska göra med FP sitter i en sits där sambon inte kan va hemma 90 dagar. Någon mer ?