Inlägg från: Anonym (beklagar) |Visa alla inlägg
  • Anonym (beklagar)

    Vet inte hur vi ska göra med FP sitter i en sits där sambon inte kan va hemma 90 dagar. Någon mer ?

    Anonym (Emma) skrev 2018-01-12 13:38:25 följande:

    Påhopp om att man ska dela på fp osv undabes då de faktiskt finns dom som inte kan dela vare sig dom vill eller inte . Vi hade jämnt göra när det va 60 dagar med nr 1.

    Jag är gravid med nr 2 och har nu börjat få lite små panik över hur vi ska göra med föräldradagarna. Sambon har ett jobb som INTE går att anpassa till att han måste vara hemma 90 dagar .

    Jag har börjat fundera på att tillomed skriva mig som ensam vårdnadshavare så att jag får alla dagar från början och sen kan ge honom dagar när det går . Är det någon som gjort så ? Isåfall hur gjorde ni ?

    Eller har ni gjort på något annat vis ?


    Beklagar, TS. Här på FL, som dun nog märkt nu, kommer du inte att få många andra svar än:"ändra prioriteringar, lev på vatten och bröd, staten ska inte sponsra ojämställda föräldrar, " odyl.
    Går din partner med på ensam vårdnad?
  • Anonym (beklagar)
    Anonym (Emma) skrev 2018-01-12 15:59:24 följande:
    Ja vi har pratat om det . Men ville veta lite mer om vad som gällde osv om jag nu skulle stå som ensam vårdnadshavare. Det var därför jag skapade tråden :)
    Skulle det hända dig något, blir det en del byråkratiskt krångel, det kan inte förnekas. I slutänden, skulle dock med all sannolikhet fadern få vårdnaden, (om han inte är grovt olämplig, men det får vi väl förutsätta att han inte är.).

    Efter föräldraledighetsperioden kan ni ansöka om gemensam vårdnad.)
  • Anonym (beklagar)
    Anonym (beklagar) skrev 2018-01-12 16:28:03 följande:
    Skulle det hända dig något, blir det en del byråkratiskt krångel, det kan inte förnekas. I slutänden, skulle dock med all sannolikhet fadern få vårdnaden, (om han inte är grovt olämplig, men det får vi väl förutsätta att han inte är.).

    Efter föräldraledighetsperioden kan ni ansöka om gemensam vårdnad.)
    Förutsatt att ni inte är gifta, då blir det genast mycket krångligare.)
  • Anonym (beklagar)
    Anonym (ops) skrev 2018-01-12 16:27:17 följande:
    Jag är osäker på att det ens skulle gå.

    Om föräldrarna är gifta får de automatiskt gemensam vårdnad om barnen som föds. Då skulle man alltså behöva starta en vårdnadstvist i domstol för att ge enskild vårdnad till den ena föräldern. Tveksamt om en domstol skulle godkänna det på indikation att man vill kringgå föräldraförsäkringen av ekonomiska skäl samtidigt som man amorterar 17000 i månaden och lägger pengar på motorsport.

    Om föräldrarna inte är gifta är ju vårdnaden enskild för mamman tills pappan skrivit på faderskapet och man anmäler gemensam vårdnad. Men socialtjänsten är ju måna om att alla barn ska ha godkänt faderskap och då kommer fråga om vårdnad upp. Tveksamt även där om det går att välja att avstå gemensam vårdnad av ovanstående skäl, men det kanske går. 

    Och om det händer mamman något och hon har ensam vårdnad så kan det bli krångligt, Vårdnaden brukar då tilldömas den andra föräldern om denne inte är olämplig av något skäl. I det här fallet vore det ju olyckligt hursomhelst eftersom pappan inte har någon möjlighet alls att ta hand om barnet på grund av sitt arbete.
    Är föräldrarna inte gifta går det.
  • Anonym (beklagar)
    Anonym (välj själv.) skrev 2018-01-12 16:41:48 följande:
    Problemet är att det i många kommuner är som så att man egentligen inte behöver skriva på några papper för barn 2, ens som sambos. Utan det är mer "Ni är gravida igen, det är samma föräldrar, då förutsätter vi att det är samma sak som förra gången med gemensam vårdnad". Vet flertalet som inte behövt skriva något andra gången när det varit med samma pappa. I flera olika kommuner.
    Alla kommuner är skyldiga att ställa frågan, när föräldrarna inte är gifta.
  • Anonym (beklagar)
    Anonym (K) skrev 2018-01-12 17:02:21 följande:

    TS och sambon har redan ett barn ihop med gemensam vårdnad. Går det då att ha enskild vårdnad om barn nr 2? Om man dessutom är skrivna på samma adres?


    Ja.
  • Anonym (beklagar)
    Anonym (Martin) skrev 2018-01-12 17:24:07 följande:

    Tja, frågan är ju hur lämplig socialtjänsten skulle anse att han var när de utredde vem som skulle få vårdnaden av barnet OM ts skulle dö, med tanke på att han inte kan ta ut sina 90 låsta föräldradagar på 12 års tid och inte heller kan tänka sig att avstå sina fritidsintressen och att amortera på huset för att hans partner skall kunna vara hemma med deras gemensamma barn i alla fall tills barnet fyller ett år.

    TS, i Tom Malmquists bok "I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv" finns beskrivet hur svårt det kan bli när pappan inte är vårdnadshavare (i deras fall dog barnets mamma i samband med förlossning och inga papper hade hunnit skrivas).


    Socialtjänsten kommer inte att anse fadern så olämplig att han inte får vårdnaden enbart på de grunderna. Speciellt inte om han bor ihop med barnen.
  • Anonym (beklagar)
    Anonym (Martin) skrev 2018-01-12 17:44:35 följande:

    Frågan är ju om en person som inte kan ta ut 90 dagar på 12 år är lämplig som ende vårdnadshavare, det lär väl betyda att han omöjligt kan vab:a, vara hemma med barnet när fsk är stängd mm. Det måste ju vars vansinnigt mycket enklare att, som flera föreslagit, ex.vis planerat ta fl en fredag i samband med ledig helg eller ta ut föräldradagar istället för semester än att oplanerat behöva ställa in saker när ett barn blir sjuk. Den som inte har intresse av att prioritera sitt barn ens så mycket att hen kan ta ut 90 dagar innan barnet typ gått ut mellanstadiet borde verkligen inte anses lämplig som ensam vårdnadshavare om den andra föräldern avlider.


    I verkligheten ska det mycket mer till för att en förälder , som dessutom bor ihop med barnen inte ska få vårdnaden om den andra föräldern avlider.Att man inte tagit ut föräldraledigt är tämligen ointressant i sammanhanget.
  • Anonym (beklagar)
    Anonym (K) skrev 2018-01-12 17:42:49 följande:

    Du verkar kunna det här så jag frågar på :).

    TS vill separera när de har enskild vårdnad och vill fortsätta ha enskild vårdnad. Vad måste pappan göra för att få umgängesrätt och delad vårdnad? Kan upplägget med enskild vårdnad innan ligga honom i fatet på något sätt?


    Han lär ju i sådana fall få stämma TS på vårdnaden. Han kanske ifrågasätts, men får umgängesrätt och troligen även gemensam vårdnad, om han visar sig samarbetsvillig.

    Detta under förutsättning att inga ytterligare försvårande omständigheter tillkommer.
  • Anonym (beklagar)
    modsey skrev 2018-01-12 19:22:29 följande:

    Sant.

    Men frågan är hur sjutton man gör då om man inte ens kan vara lefig 90 dagar på 8 eller 12 år.


    Ja, hur det ska lösas praktiskt är en annan fråga:)
  • Anonym (beklagar)
    Anonym (Martin) skrev 2018-01-12 21:37:35 följande:

    TS sambo kan, enligt TS, i nuläget inte se en möjlighet att plocka ut 90 dagar under barnets första tolv år. Vad skulle förändras för mannens företag om han blev ensamstående? Han skulle alltså i så fall behöva lägga ner sitt företag och bli arbetslös. Frågan är om en person som inte kan prioritera sitt barn 90 dagar av barnets första tolv år om partnern är i livet skulle vara intresserad av att släppa sitt företag för barnets skull om partnern dog...


    Detta skrev du tidigare också, så jag upprepar: det faktum att fadern inte tagit ut föräldraledigt är ointressant i sammanhanget.

    Dina personliga åsikter ändrar inte på det.
  • Anonym (beklagar)
    Anonym (Martin) skrev 2018-01-13 04:35:27 följande:

    Nej, men om fadern fortsätter hävda att hans företag och motorintresse går före barnet så kommer det att påverka menligt för hans chanser att få vårdnaden, det är inte en personlig åsikt utan faktum. Då är det irrelevant att han är skriven på samma adress som barnet.


    Du tycker att det BORDE vara så, men det stämmer inte i verkligheten. Så jo, det är din åsikt och ingenting annat.
  • Anonym (beklagar)
    Anonym (Martin) skrev 2018-01-13 09:53:11 följande:

    Om han i samtal med socialtjänsten, som utreder vårdnaden om ett barn vars enda vårdnadshavare dött, säger att han inte kan undvaras på sitt företag även om barnet behöver det så JO, då skulle han anses som olämplig.

    Uttrycker han till dem att han inte kan frånvara från sitt företag för att ta hand om sitt barn för att kunderna blir lidande och hans inkomster och möjlighet att utöva sitt dyra fritidsintresse går före barnets bästa så skulle han inte få vårdnaden.


    Som sagt, ingenting TS skrivit i tråden motsäger det faktum att han skulle få vårdnaden, om TS avlider.

    Att spekulera i andra scenarion, är tämligen meningslöst, även om du, på ett fortfarande personligt plan, så väldigt gärna vill måla upp en annan bild, bara för att du inte gillar ett eventuellt upplägg med ensam vårdnad.
  • Anonym (beklagar)
    Anonym (Martin) skrev 2018-01-13 12:54:54 följande:

    Ja du, hela frågan om vad som skulle hända om TS avled som ensam vårdnadshavare är ju ett uppdiktat scenario så då borde du ju lyfta på hatten och inte gå in i den diskussionen alls. Enklast för dig att slippa "spekulationer" och frågor som du inte godkänt är väl att du tar dem med katten vid ditt eget köksbord, annars får du leva med att vi andra spinner vidare i diskussionen även om du inte gillar att det görs. Nu har dock TS skrivit att hennes sambo, om hon skulle avlida skulle lägga ner företaget, så vi har ett svar på just deras situation.


    Ska man spekulera bör man kanske göra det utifrån någon som helst sannolikhet, även om det sker utifrån ett så extremt ytterläge som att TS avlider. Att hävda att TS partner inte skulle få vårdnaden, utifrån det TS skrivit, är totalt osannolikt.

    Att du inte tycker det, att TS partner ändrar inte detta faktum.
  • Anonym (beklagar)
    Anonym (beklagar) skrev 2018-01-13 13:32:25 följande:

    Ska man spekulera bör man kanske göra det utifrån någon som helst sannolikhet, även om det sker utifrån ett så extremt ytterläge som att TS avlider. Att hävda att TS partner inte skulle få vårdnaden, utifrån det TS skrivit, är totalt osannolikt.

    Att du inte tycker det, att TS partner ändrar inte detta faktum.


    Ursäkta: ord föll visst bort: att du inte tycker att TS partner inte skulle få vårdnaden ändrar inte detta faktum.
Svar på tråden Vet inte hur vi ska göra med FP sitter i en sits där sambon inte kan va hemma 90 dagar. Någon mer ?