Inlägg från: Kusin Krakel |Visa alla inlägg
  • Kusin Krakel

    Vet inte hur vi ska göra med FP sitter i en sits där sambon inte kan va hemma 90 dagar. Någon mer ?

    Jag förstår inte riktigt. I 300 dagar får du sjukpenninggrundand ersättning. Men du tycker att det är för lite?

    Förstår inte det där med att be partnern om pengar. Om ni nu är separata ekonomiska enheter så borde ni väl ha en sån uppdelning även när det gäller ansvar? Och då borde ju pappan kunna ersätta dig ekonomiskt när du stöttar honom i hans ansvarsdel?

    Eller delar ni på tid och barnansvar på det sätt så att den ena kn ta ett större sådant men ekonomin ska vara strikt separerad där ansvaret delas exakt lika?

    Låter som en märklig uppdelning.

  • Kusin Krakel
    Anonym (***) skrev 2018-01-12 18:03:34 följande:

    Man får väl vara företagare samtidigt som man är föräldraledig? Vad händer om han är föräldraledig men ändå jobbar samtidigt som du är hemma utan att ta ut dagar?


    Fast om det funkar (vilket det inte borde, borde ej vara tillåtet) är det väl fortfarande pappans pengar, dvs han som får ut föräödrapengen?

    Då hjälper det ju inte eftersom hon inte vill ta emot pengar från honom.
  • Kusin Krakel
    Anonym (Semester?) skrev 2018-01-13 08:47:34 följande:

    Blir lite fundersam på om du missuppfattat något. Han måste ju inte ta ut de 90 dagarna under det första året, utan kan ta dem ända fram tills barnet är 12 år. Han måste ju inte heller vara ledig en längre period utan kan t.ex. ta fre-sön den helgen han inte har jour. Om han kan flexa del av dagar och vara med barnet så kan han ju också ta ut föräldrapenning för t.ex. halv dag de dagarna. Så jag förstår faktiskt inte vad problemet är.


    Problemet är att hon menar att dagarna minus mannens 90 dagar inte räcker för henne att kunna vara föräldraledig till rimlig förskolestart, då hennes fp blir för låg för att kunna täcka det samt att hon anser att inkomstminskningen under föräldraledigheten enbart bör drabba henne. Därför anser hon att hennes ekonomi ej kommer att gå ihop och barnet måste börja förskola för tidigt.

    Det har inte så mycket med att göra att dagarna brinner inne i sig utan att hon inte har tillgång till dem då hon anser att hon skulle behöva dem under barnets första år för att få sin ekonomi att gå ihop.
  • Kusin Krakel
    Anonym (Suck) skrev 2018-01-13 09:41:19 följande:

    Även om Ts tycker så så stämmer det inte. De är två föräldrar. Han får också barn. Han får se till att anpassa ekonomin så att någon av dem kan vara hemma så länge som det krävs.


    Nu svarade jag på en fråga om vad ts menar (om hon missuppfattat något av reglerna i föräldraförsäkringen), inte på vad jag tycker u frågan. Men detta verkar vara ts egen utgångspunkt.

    Sen förstår jag personligen inte skilnaden mellan att han försörjer henne genom att bidra till fler räkningar under fl och att han försörjer henne genom att ge henne sina dagar. I båda fallen är hon ju beroende av det som är hans (om man ser ekonomin som helt separat).
  • Kusin Krakel
    Anonym (Peter) skrev 2018-01-13 10:26:55 följande:

    Men inte samtidigt som den andre föräldetn plockar ut fp.


    Om han
    Anonym (Semester?) skrev 2018-01-13 10:18:14 följande:

    Men med mitt förslag på upplägg så kan de ju själva så att säga föra över dagarna till henne. Han får inget direkt inkomsttapp från jobbet eftersom han redan idag kan flexa för att vara med barnen. Den föräldrapenning som han då får ut extra på helgerna eller halvdagarna kan han föra över till TS som inte tar ut dagar då. Vips så har de "fört över" dagar till henne och dessutom gjort en vinst då hon inte har lika hög föräldrapenning som han har.


    Jag tror också att det finns bra praktiska lösningar men tror inte att ts är så intresserad av det egentligen.

    Jag tror att grundproblematiken är att hon skulle vilja att föräldrapenningen var barnets och inte vårdnadshavarens och att syftet med bidraget skulle vara ett annat än det är. Tror att det i grunden handlar mer om ideologi än praktiska behov egentligen.

    Men utifrån det ts skriver tror jag ej att hon skulle ta till sig ditt förslag eftersom det ändå innebär en ekonomisk transaktion från pappan till henne. HoN skulle nog se det som att hon får av hans pengar men om hans fp kunde betalas ut till henne skulle hon se det som barnets pengar.

    Men absolut ett bra förslag.
  • Kusin Krakel
    Anonym (4 barn) skrev 2018-01-13 12:01:19 följande:

    Rösta rätt är att inse att det är endast ett fåtal partier som tycker att föräldrarna själva ska få bestämma över sitt liv, sina barn och sin ekonomi.

    Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna kan man rösta på...resten vill bestämma allt över oss...Miljöpartiet och Vänsterpartiet ska vi inte prata om...de är hekt ute och cyklar. Miljöpartiet vill utöka till 5 månader som är helt låsta för vardera föräldern. Detta går bara ut över barnet som hamnar tidigare inom barnomsorgen. Face the fact...


    Att ge ekonomiskt stöd/ekonomiska incitament för att påverka människor att göra ett visst val är givetvis ett politiskt styrmedel. Det tror jag de flesta förstår. Syftet med föräldrapenningen är just att män och kvinnor ska kunna förena förräldralskap med yrkesliv. Det är för att skapa sådana förutsättningar som stödet har införts. Det vore ju konstigt om man lägger en massa pengar på ett visst mål utan att följa upp att dessa pengar verkligen leder till detta mål.

    Om man tex skulle införa ett ekonomiskt stöd för att öka simkunnigheten är det i min mening inte konstigt om man sedan följer upp att stödet verkligen leder till detta och gör förändringar i bidraget om så ej sker. Att då komma och hävda att man borde få bestämma och få använda simbidraget för att lära barnen dansa folkdans istället - samt hävda att människor minsann inte får bestämma själv, tycker jag är lite tokigt.

    Rimligare då att propagera för att detta bidrag ska tas bort och att ett nytt bidrag ska införas istället som har ett syfte som man själv anser vara bra.

    Även de partier du nämner försöker ju för övrigt påverka människor med ekonomiska incitament, som tex KD med vårdbidraget. Pengar är ett vanligt politiskt styrmedel.
Svar på tråden Vet inte hur vi ska göra med FP sitter i en sits där sambon inte kan va hemma 90 dagar. Någon mer ?