Inlägg från: Anonym (d) |Visa alla inlägg
  • Anonym (d)

    Vet inte hur vi ska göra med FP sitter i en sits där sambon inte kan va hemma 90 dagar. Någon mer ?

    tvillingmammaVastmanland skrev 2018-01-12 15:08:16 följande:
    Det finns inga jobb som man inte kan vara föräldraledig ifrån.
    Anonym (ops) skrev 2018-01-12 15:09:58 följande:
    Jag vet det. Men TS vet inte det.
    Men hur inskränkta är inte ni? Det finns faktiskt egenföretagare som inte kan ta ledigt från sina jobb. Visst kan man tycka att det är dålig planering i vissa fall. Men jag som t ex umgås med mycket lantbrukare vet att just det TS skriver om är ett reellt problem. Speciellt i de fall det handlar om väldigt små specialiserade lantbruk (typ mjölkproduktion). Jag har rätt många kompisar vars föräldrar båda behövdes i driften och där det absolut inte gick att ta in en anställd till samma pris som mer eller mindre spenderade sina första år i en halmströdd kalvbox.

  • Anonym (d)
    Anonym (ops) skrev 2018-01-12 15:31:30 följande:
    Men hur inskränkt är det då inte att planera lite bättre så att inte hela tillvaron står och faller med de där 90 dagarnas föräldrapenning?

    Och varför är det alltid just papporna som har de där jobben där det bara inte går att vara ledig? Medan mammorna som har precis lika ensamma och krävande jobb ändå lyckas få till en rimlig föräldraledighet med sina barn?

    Det finns inget tvång i det här landet att skaffa barn och det finns många sätt att lösa både ekonomi och föräldraledighet. Men staten vill gynna en utveckling där fler pappor tar ut större andel av föräldraledigheten och ger ekonomiska incitament för det. Vill man inte göra det så får man lösa ekonomin på annat sätt.
    Det är inte bara papporna som har de där jobben (även om det kanske är vanligare att de skyller på det). Min syster t ex var i exakt samma sits. Hennes man var den som skulle vara hemma och hon hade ingen möjlighet att ta ledigt alls, efter som hon drev lantbruket själv. Hon lyckades planera in så hon var ledig precis runt förlossningen men sedan tog pappan all ledighet. Det var såklart trist för dem att dagarna fick brinna inne. (och en jäkla tur för henne att inga komplikationer tillstötte)
    Jag tycker att det är fel att öronmärka dagar. Men nu är det så det ser ut och då får man planera för det. Det är ju ingen överraskning direkt.
    Mitt inlägg var avsett att påpeka att det faktiskt finns egenföretagare som inte kan ta ledigt. (kvinnor som män) Att man bör planera efter reglerna som finns är väl självklart.
  • Anonym (d)
    Anonym (ops) skrev 2018-01-12 16:12:29 följande:
    Ja, det är nog snarast ett de skyller på det.

    Jag tycker att det är rätt att öronmärka dagar för att få till att pappor tar större andel av föräldraledigheten och att skillnaderna i möjligheter på arbetsmarknaden mellan kvinnor och män jämnas ut. 
    Ja, där är vi nog eniga, att papporna oftare skyller på det.

    Men jag håller inte med dig om öronmärkta dagar. Jag tror att alla har förmågan att lägga upp det som passar bäst för dem själva. Men det är ju en politisk fråga. ;)
    Men när reglerna ser ut som de gör får man ju rätta sig efter det. Även om man tycker att det är fel.
  • Anonym (d)
    Anonym (Emma) skrev 2018-01-12 13:38:25 följande:

    Påhopp om att man ska dela på fp osv undabes då de faktiskt finns dom som inte kan dela vare sig dom vill eller inte . Vi hade jämnt göra när det va 60 dagar med nr 1.

    Jag är gravid med nr 2 och har nu börjat få lite små panik över hur vi ska göra med föräldradagarna. Sambon har ett jobb som INTE går att anpassa till att han måste vara hemma 90 dagar .

    Jag har börjat fundera på att tillomed skriva mig som ensam vårdnadshavare så att jag får alla dagar från början och sen kan ge honom dagar när det går . Är det någon som gjort så ? Isåfall hur gjorde ni ?

    Eller har ni gjort på något annat vis ?


    Jag får för mig att ni har delat upp er ekonomi ganska strikt som det är. Annars borde det väl inte vara ett problem? Det är ju NI som familj som förlorar inkomst, inte enbart du.
  • Anonym (d)
    Anonym (Så trött) skrev 2018-01-12 17:37:23 följande:

    Håller med dig TS
    Tycker det är märkligt att det är viktigare att man delar på dagarna än att det fungerar för familjen...
    Är man egenföretagare kan man inte bara lägga ner i 90 dagar. Man tappar kunder och jobb på det. Självklart kan man stanna hemma men med risk att man sen går i konkurs.
    Är det inte för barnets bästa som vore det naturliga?
    Borde heta barndagar inte föräldradagar.
    Bäst för barnet i detta fall är ju helt klart att få vara hemma i dryga året med mamma och att pappa utnyttjar helgerna till sitt barn vilket med hans inkomst kan bli lite extra krydda.

    Hur bra är det för barnet om pappa går i konkurs och dom får sälja hus och hem pga av att pappa blev arbetslös för STATEN tvingade honom vara ledig annars straffas hans barn med att inte få vara hemma lika länge som andra barn utan måste inskolas på dagis vid 7 månaders ålder.

    En del människor fixar inte att vara hemma längre tid, får ångest o blir rastlösa. Om ett barn har en sådan förälder är det då inte bättre att den andre föräldern är hemma då?

    Blir tokig på att STATEN ska bestämma vad som är bäst för mitt barn.


    Jag håller med om att staten inte ska bestämma. Men vi har otroligt generös föräldrapenning i Sverige. Man får rätta sig efter reglerna som finns helt enkelt. Vill den ena inte vara hemma alls så får man planera bättre.
Svar på tråden Vet inte hur vi ska göra med FP sitter i en sits där sambon inte kan va hemma 90 dagar. Någon mer ?