• Anonym (mamma)

    Dela lika eller ej?

    Hej,
    vill höra era tankar kring att dela lika.

    Jag har två barn och en sambo som inte är förälder till barnen. Barnen varannan vecka, i mellanstadieåldern.

    Vi har koll på ekonomin men kommer inte fram till hur vi ska dela.

    Så, ang inkomster får jag ut ca 17-20 000 efter skatt och min sambo 2-5000 mer. Detta beror främst på att jag tar allt ansvar för barnen och min sambo kan därmed jobba storhelger, nätter osv. Vår grundlön är samma.

    Kostnader för boende delar vi att jag betalar 2/3 och sambon 1/3. Jag betalar boendeförsäkring, fritids och kontinuerliga aktiviteter/träning (ibland betalar exet något men händer sällan), jag köper alla kläder och skor till barnen. Betalar för deras mobiler osv. Allt med barnen. Jag betalar möbler, TV o sånt, för min sambo är inte intresserad och tycker inte vi behöver TV eller dator. Vår säng delade vi på, men allt annat har jag köpt.

    Sambon betalar el (lägenhet) och bredband samt 1/3 av hyra.

    Personliga saker som mobiler, busskort osv står var för sig för. Mat köper var och en efter behov. Tror sambon handlar dyrare mat dock. Åker vi på resa delar vi.

    Vi har delat upp det som att jag betalar mer för det är mina barn. Men det känns inte helt bra att min sambo kan resa med vänner, spara varje månad osv medan jag inte kan. Fast det är ju mina barn. Ja, hur tänker ni?

  • Svar på tråden Dela lika eller ej?
  • Anonym (Kalle)

    Jag tycker det låter helt rätt. Du valde att skaffa barn, han valde att resa.

  • Seven Costanza

    Den veckan du inte har barnen får ni väl i så fall BÅDA arbeta liknande obekväma tider så får ni varsin extrainkomst och kan ändå umgås resten av tiden den veckan. Din sambo kommer ju då tjäna ännu mer än dig men det gör ju ingen skillnad eftersom han ändå inte delar med sig.

  • Anonym (Jennie)

    Tycker faktiskt att det är lite udda att ni inte delar lika på hyran. Ja, barnen behöver rum, och det gör ju hyran högre, men rummen kan ju användas till annat när barnen inte är där. Gästrum t.ex? Din sambo borde också bidra till möbler och gemensamma saker som ni båda använder.

    Sen tycker jag att exet borde betala mer för barnens kläder/aktiviteter etc. Det är ju upp till er två att komma överens om.

    Så borde du självklart jobba mer när du inte har barnen. Låter som att din sambo gärna håller sig undan när ni har barnen, men också vill bestämma över din tid när du inte har dem. Är ju bara att förklara att du inte har råd att tacka nej till bättre betalda shift när du kan. Klart att ni måste få tid att umgås bara ni två, men det blir ju en för stor ekonomisk nackdel för dig att bara vara hemma på barnfria kvällar.

    Låter ärligt talat som att han inte är så sugen eller redo på att vara sambo med någon som har barn. Som andra också sagt låter det lite som att han bara ser er som rumskompisar typ...

  • Brumma
    Anonym (mamma) skrev 2018-01-16 13:33:47 följande:

    Jag har inte räknat på det. Han brukar sällan äta hemma när barnen är här, men det är ju inte som att om han köper smör och bröd får barnen inte ta. Middagar lagar och handlar jag till när barnen är här. Luncher och helgaktiviteter gör jag och barnen själv eftersom sambon föredrar att jobba eller vara med sina kompisar eller släkt. Men den maten som är till oss båda, om han lagar den, är dyrare än den jag lagar till oss båda.


    Du skrev i ett tidigare inlägg att ni handlar ungefär varannan gång? Och att han då handlar dyrare varor? Det stämmer alltså inte?

    När barnen är här? Är de inte hos er på heltid? Jag fick uppfattningen om det.
  • Brumma
    Anonym (mamma) skrev 2018-01-16 13:42:25 följande:

    Vi har båda arbeten där det ingår en viss andel obekväm arbetstid och då förlägger han den till veckorna barnen är här för att han vill ha mer tid med bara mig när dom inte är här. Jag skulle kunna jobba kvällar och natt när barnen inte är här men då vill han umgås. Delvis därav vi har olika inkomst trots snarlik grundlön.


    Varannan vecka alltså?

    Då ändrar det saken naturligtvis gällande pappans del - vid växelvis boende betalar ju pappan för barnen genom att ha dem den tiden. Har pappan behov av barnomsorg så ska han naturligtvis betala för sitt behov.
  • Anonym (öh)
    Brumma skrev 2018-01-16 16:20:32 följande:
    Du skrev i ett tidigare inlägg att ni handlar ungefär varannan gång? Och att han då handlar dyrare varor? Det stämmer alltså inte?

    När barnen är här? Är de inte hos er på heltid? Jag fick uppfattningen om det.
    Det står i trådstartens tredje mening att barnen bor varannan vecka. 
  • Brumma
    Anonym (öh) skrev 2018-01-16 16:24:58 följande:

    Det står i trådstartens tredje mening att barnen bor varannan vecka. 


    Missade det totalt :D

    Reagerade bara på att hon skrev att pappan inte bidrar, men det gör han ju genom att ha samma fasta kostnader för barnen som TS (boendet, mat osv). Däremot är det ju skevt om pappan inte bidrar till barnens fritidsintressen (om de gemensamt varit överens om att barnen skall gå på de specifika aktiviteterna) och barnens kläder tex. Jobbigt för barnen också om de behöver ha en resväska med kläder varje gång de åker till sin pappa.. Sedan bör ju pappan betala för fritids om han har det behovet.
  • Anonym (Janne)

    Ni ska dela alla fasta utgifter ni behöver till hushållet osv fast när det gäller barnen så borde det vara du som förser dom med kläder, mat och allt annat.
    Om han vill betala så är det en annan sak.

    Han betalar väl redan för bostaden och den är väl större pga dina barn?

    Hur mycket man tjänar har inget med saken att göra.

  • Tow2Mater
    Anonym (Janne) skrev 2018-01-16 16:41:29 följande:
     
    Han betalar väl redan för bostaden och den är väl större pga dina barn?
     
    Han betalar 1/3, och man kan ju se det som att den är storre for att han bor där. Om TS bode själv med barnen kanske hon skulle klara sig med en mindre yta. Och kanske få bostadsbidrag.
  • Anonym (Ewa)

    Jag tänker att det låter som en rimlig uppdelning - men du verkar inte nöjd? Hur skulle du vilja ha det, ts?

Svar på tråden Dela lika eller ej?