Inlägg från: Anonym (.) |Visa alla inlägg
  • Anonym (.)

    5-åring kräver att få veta hur barn blir till.

    Vi har pratat om ägg och spermier sedan 4 års ålder. Finns många bra böcker med illustrationer. Vi pratar också om ivf, adoption, preventivmedel, homosexualitet mm. Nu fyller hon snart 6 år.

  • Anonym (.)
    lövet2 skrev 2018-02-16 09:11:07 följande:

    Gör du det?

    Säg att din sexåring undrar hur man gör köttbullar. Hur svarar du? En enkel förklaring om att du köper köttfärs, blandar den med lite av varje och steker i stekpannan? Eller börjar du med att slaktaren skjuter en oxe, blodet sprutar medan han skär den i bitar, bitarna stoppas i en köttkvarn ... osv? Den dagen kommer när barnet är tillräckligt stort för att fundera på detaljerna, men tills dess får de vara.


    Fast i fallet med hur barn blir till är ju ägg+spermier mycket centralt. Ett ägg blir inget barn av sig självt. Det krävs en man + en kvinna (även om någon kan vara donator). Det är som att utelämna stekpannan/ugnen när du förklarar köttbullar. Sedan kan det väl räcka att på första frågan från barnet berätta att "det behövs en spermie från en man och ett ägg från en kvinna. När de träffas kan de växa till ett barn i kvinnans mage" eller liknande.
  • Anonym (.)
    Anonym (mor) skrev 2018-02-17 10:08:42 följande:

    Ursäkta att jag lägger mig i men detta är ju inget man behöver förklara för sin femåring? IVF och insemination känns överkurs.


    Inte för oss. I och med att våra barn tillkommit med hjälp av ivf tycker jag det är vettigt att de vet vad det innebär.
Svar på tråden 5-åring kräver att få veta hur barn blir till.