Inlägg från: Anonym (Förhudenkvar1) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Förhudenkvar1)

    Island vill förbjuda manlig omskärelse

    Bör vi göra likadant?

  • Svar på tråden Island vill förbjuda manlig omskärelse
  • Anonym (Förhudenkvar1)
    SofieJ skrev 2018-02-19 02:10:04 följande:

    Under vilka omständigheter? På minderåriga utan medicinska besvär så låter det som en bra idé. I alla fall till en början... Sen tänker jag efter, på hur utbrett det är i muslimska världen och blir lite orolig. Hur många omskärelser kommer då istället att utföras hemma på mormors köksbord?


    Lagen är normbildande. Och tänk om vi hade den synen på annat också, typ ingen begränsning på alkoholförsäljning med hänvisning till befarad ökning av smuggelsprit, blir konstigt.
  • Anonym (Förhudenkvar1)
    Anonym (Ja) skrev 2018-02-19 04:05:38 följande:

    Om man avstod från förbud mot oetiska eller skadliga ting med motiveringen att det sker ändå, så skulle inte mycket bli kvar av vår lagstiftning.

    Självklart ska denna skadliga, barbariska medeltidssedvänja förbjudas. Det är motbjudande att det på flera håll utförs skattefinansierat i vårt samhälle idag, som en eftergift åt den dumhet religiositet medför (eller grundas i).


    Problemet är att det verkar gå att tolka lagen som att religionsfrihet kan stå över andra viktiga värden. Frågan är hur man undviker detta? Muslimer och andra lär naturligtvis hänvisa till just religionsfriheten om omskärelse förbjöds.
  • Anonym (Förhudenkvar1)

    Detta borde för övrigt vara något för vår feministiska regering att titta på.

  • Anonym (Förhudenkvar1)
    elyse skrev 2018-02-19 09:05:33 följande:

    Ja. Frågan är vilket parti som skulle våga driva frågan.


    Inte FI.
  • Anonym (Förhudenkvar1)
    Anonym (M) skrev 2018-02-19 10:01:35 följande:

    Fast det var inte ett argument som så. Jag bara erkände att det finns en poäng i det, en reell sak att diskutera, ett faktiskt problem. För så är det ju. Men jag avslutade ju just med att däremot så borde svensk lag ändå gå efter vad som är "rätt" (från vårt etiska perspektiv).


    *Vårt perspektiv*? Ett existentiellt perspektiv menar du?
  • Anonym (Förhudenkvar1)
    Mrs Moneybags skrev 2018-02-19 10:16:57 följande:

    Det är bra i teorin, men tyvärr kommer det då att ske omskärelser hemma hos folk i icke-sterila miljöer osv som utgör större risker för bebisarna.

    De som omskär av religiösa skäl lär knappast sluta på grund av en lag.

    De som omskär av tradition (som t ex amerikaner) kanske hoppar över det om det är förbjudet.


    Vad får dig att tro att det inte redan sker i hemmamiljö?
  • Anonym (Förhudenkvar1)
    Mrs Moneybags skrev 2018-02-19 13:39:46 följande:

    Jag håller med, men det är trots allt stor skillnad på manlig och kvinnlig omskärelse och det är ju därför manlig omskärelse är lagligt i Sverige och de flesta andra länder idag (men inte kvinnlig omskärelse).


    Vad tycker du själv om manlig omskärelse?
  • Anonym (Förhudenkvar1)
    SofieJ skrev 2018-02-19 13:53:26 följande:

    Yes! Stor skillnad. Manlig omskärelse utger sällan någon fara för pojken och är ett simpelt ingrepp. Känner mig kluven i frågan. Självklart är det sjukt onödigt att göra något ingrepp alls på ett barn som inte behöver det...


    Det är inte bara onödigt utan även olagligt (om än på andra delar av kroppen).
  • Anonym (Förhudenkvar1)
    Anonym (AL - Kvinna 35) skrev 2018-02-19 14:01:11 följande:

    Jag vet inte om man ska förbjuda det eller inte. 

    Men jag tycker att man ska sära på kvinnlig könsstympning och manlig omskärelse. Könsstympning är ju just det, stympning, där tar de bort klitoris, inre blygdläppar m.m och det är ovanligt att inte få några komplikationer av det! Det är till för att kvinnorna inte ska njuta av sex och vara giftasbara.

    Manlig omskärelse har knappt några komplikationer om det görs tidigt, däremot så kan de få större komplikationer om de gör det när de blir äldre.

    Sen så är det ju moraliskt komplicerat då man tar bort valmöjligheten för mannen.

    Min sambo är omskuren p.g.a judisk härkomst och har aldrig känt att det är något han vill ha ogjort. Han har aldrig haft komplikationer eller någon slags traumatism av det eftersom han var så liten när det gjordes. Han är inte okänsligare än andra män heller. Jag har frågat honom om han inte hade velat veta hur det är att ha förhud som går över ollonet men det har han aldrig säger han. 

    Med det sagt så skulle jag inte vilja att mitt barn blev omskuret, precis som att jag aldrig skulle pierca det eller ta hål i öronen på det. 

    Men jag vet inte om ett förbud är en bra väg att gå.

    PS: För er som vill hytta med fingret och säga att vi inte borde bo i Sverige så kan jag upplysa er om att vi inte bor i Sverige utan i ett annat land.


    Ingen som påstått att man bör jämställda de två. Men kan inte manlig omskärelse få denna egna tråd? Inte som att det kryllar av liknande trådar direkt... Och givetvis kan kvinnlig könsstympning få sin tråd med.

    Sedan verkar du ju missa att omskärelse också görs med hänvisning till religiösa renlighetsdygder. Det där argumentet förresten med att din sambo aldrig har känt sin omskurna penis som konstig är ju bara löjligt. Det är ungefär som att du själv skulle säga att du *aldrig känt dig konstig som inte har en penis*. Du/ni har naturligtvis inte upplevt något annat.
Svar på tråden Island vill förbjuda manlig omskärelse