• sextiotalist

    Mannen måste sova i samma rum som bonusbarnet

    När det gäller just samsovning så måste jag nog säga om man som vuxen inte klarar av att sova själv, varför ska man då begära det av ett barn?

    Du kräver/förväntar dig mer av ett litet barn är vad du klarar själv.

  • sextiotalist
    Mandel skrev 2018-02-21 14:34:19 följande:
    Fast trygghet handlar väl om en helhet och inte om att sova i egen säng eller ej.
    Har man grundtryggheten så är sova i egen säng i eget rum inga problem.
    Nu blir det en grej av att inte somna och sova själv i eget rum och helt ärligt så håller jag med en gammal granne som sa att barn är små djävlar med horn som testar sina föräldrar till bristningsgränsen.
    Och det är trygga barn som testar till bristningsgränsen där de känner sig älskade och vet att en motgång inte gör dem oälskade.
    Självklart testar bonusbarnet och eftersom pappan viker sig så fortsätter barnet. Om man lär barnet att det inte är farligt så känner barnet trygghet i det och klarar av att sova själv.
    Fast jag ser inte samsovning som ett sätt att testa gränser, en del behöver närhet när de sover, min son var sådan, han tankade närhet när han sov och behövde sova ihop med någon väldigt länge. Mina syskon var nattvandrare långt upp i åldern (och jag lovar, mina föräldrar curlade inte), jag sov bäst själv (och gör det fortfarande, gillar inte att dela säng med någon, inte ens min sambo och gillade nog inte att samsova heller)
  • sextiotalist
    klyban skrev 2018-02-21 15:51:45 följande:

    Visst går barn före många saker.
    Men när man har denna typen av problem, så får man vackert bita i sura äpplet eller ha det jobbigt själv på andra sätt.

    Dock bör man jobba på detta stenhårt, även ett barn ska klara av att sova själv.


    Ts föräldrar lyckades inte verkar det som eftersom ts inte kan sova själv
  • sextiotalist
    Anonym (Chockad) skrev 2018-02-21 18:13:23 följande:

    Jag är mest otroligt chockad över hur många barn som nu sover i samma säng och i så många år med sina föräldrar:O hur har ni gjort för att det blivit så ?

    Varför vill man ligga och trängas varenda natt?

    Mina barn är självklart välkomna in till våran säng,men jag kan räkna på vardera hand som dom gjort det sen vi kom hem från BB och vid dom tillfällena så har det till 99% varit pga öroninflammation .

    Dom kommer in på morgonen när det är helg och hoppar upp en stund . Men that`s it också . Dom är 7 och 8 år


    De flesta av mina vänner har samsovit och även haft familjesäng, våra ungdomar är nu utflugna och klarar att sova själva.
  • sextiotalist
    Anonym (Sussi) skrev 2018-02-21 19:25:00 följande:

    sextiotalist skrev 2018-02-21 18:40:24 följande:[/quote-nick]De flesta av mina vänner har samsovit och även haft familjesäng, våra ungdomar är nu utflugna och klarar att sova själva.[/quote]

    Det var intressant, vi är jämngamla och ingen jag känner har samsovit utom att barn kommit in ibland vid behov typ mardrömmar. Jag har tänkt att det kanske beror på att vi var hemma längre då än nu och att storasyskon var hemma när de fått småsyskon, alltså närhet mera uppfyllt under dagtid, men då hade jag fel och det fungerar väl bara olika i olika familjer helt enkelt.


    Kan inte hålla med dig där, en familj, som har familjesäng, den kvinnan långtidsammade alla sina barn och var mycket föräldraledig och en mycket fysisk familj.
    Sonen har aldrig varit en närhetstörstande barn, endast när han sov, redan som nyfödd. Ville aldrig sitta i famnen eller bli buren vaken.
    Nja, jag tror mer på föräldrainställning, många av mina vänner anammade mycket av AP (attechement parenting).
  • sextiotalist
    Anonym (Nin) skrev 2018-02-22 11:48:00 följande:

    Finner inte ord för hur elaka människor kan vara. Ni drar såna konstiga och onda slutsatser med massa fördomar.

    Tackar för alla tips. Som tur är har vi det bra och barnet och jag tycker om varandra väldigt mycket. Det här är inget som kommit bara för vi har fått ett barn. Vi har provat att man ligger där och sen går ut. Vi har provat att lampor ska vara på eller haft på lugnande ljud för barnet. Det här har pågått väldigt länge. Vi pratar om år. Men senaste månaden har det varit MER rädsla för mörker och monster m.m Vi har också sovit tillsammans hela nätter med barnet. Inte en eller två gånger utan väldigt ofta. Blir så trött på alla dumma kommentarer om att man är självisk. Jag bad om tips inte kommentarer som inte löser någonting.


    Det är inte av elakhet, utan konstaterar bara att du förväntar dig att detta barn ska fixa det du inte vill göra, dvs sova själv.

    Du skriver att han rädslor, vänd dig till dig själv, skulle du vilja sova helt själv om du var väldigt rädd?
    Han är liten, han behöver den tryggheten just nu, du är vuxen och måste kunna hantera detta betydligt bättre.

    Så ställ inte högre krav/förväntningar på ett barn än vad du själv kan leva upp till.


  • sextiotalist
    Anonym (Vad roliga ni är.) skrev 2018-02-22 12:19:32 följande:

    Det är människor med attityd som många i tråden som orsakar separationer och otrohet. Närhet mellan två vuxna parter är LIKA viktigt som för barnet. Speciellt när barnet redan förlorat (?) En förälder eller en familj har splitrats. Ett barn ska inte behöva gå igenom det fler gånger.

    Ts; ni får försöka hitta en lösning som passar för alla. Om det är sex och närhet du saknar så får ni försöka vid andra tidpunkter.

    Är det bara att få sova ihop så får ni försöka göra så att barnet kan sova i ert rum också, så får barnet komma in till er om han vaknar på natten.

    Man får ju testa lite olika saker Och se vad som passar bäst och framförallt prata mycket med barnet, men självklart utan att skuldbelägga.


    Ja, närhet är viktigt, men samtidigt så får man som vuxen vara mer kreativ för att få denna närhet.
    Sonen samsov med mig, men vi fick ändå till sex och fick närhet på så många andra sätt.
  • sextiotalist
    Anonym (beda) skrev 2018-02-22 12:26:15 följande:
    Du tolkar ts som djävulen tolkar bibeln. Hon gav dig öppet mål genom att berätta att hon vill ha denna närhet till sin man och du öser på skott efter skott efter skott. Tror du verkligen det är så ovanligt att vuxna människor vill kunna sova ihop? Du gör dig löjlig över nåt som många trots allt tycker är givet.

    Det här är naturligtvis två olika saker. Ts är inte mörkrädd och hon önskar inte barnet vara det heller. Ts oroar sig för andra saker när det gäller sin mans frånvaro. Kanske går det att lösa på annat sätt men knappast genom att du raljerar. Men just det finner väl du ointressant.

    Nin, vad oroar dig med att mannen sover med barnet? Hur långt hade ni kommit med att hen sov själv och när gick det tillbaka?
    Kallar du det för skott för att jag säger att jag anser att man inte ska ställa högre krav på ett barn än vad man ställer på sig själv.
    TS är vuxen, hon, om någon, borde kunna hantera detta att sova utan sin man och ja, man kan få till både närhet och sex utan att dela säng.
    Barnet är litet och har ännu inte blivit vuxen nog att själv kunna tanka trygghet, sonen samsov tills han var ungefär 6, först då var han redo att sova själv (men han nattvandrade inte efter det).
    Sambons tidigare barn sov väldigt länge i sina föräldrars sängar, mina syskon sov väldigt länge.
    Det är inget konstigt, jag kommer ihåg mina kollegors (manliga) samtal om vilken barnsäng var bäst, eftersom de förr eller senare hamnade där (jag var själv singel och hade inga barn då).
    Dvs det som ts råkar ut för är väldigt, väldigt vanligt och speciellt när det kommer syskon och dessutom är just sex-årsåldern en känslig tid för många barn, då det händer så mycket i kroppen och huvudet.
  • sextiotalist
    Anonym (Sussi) skrev 2018-02-22 14:33:31 följande:

    ]sextiotalist skrev 2018-02-22 07:16:11 följande:[/quote-nick]Kan inte hålla med dig där, en familj, som har familjesäng, den kvinnan långtidsammade alla sina barn och var mycket föräldraledig och en mycket fysisk familj.

    Sonen har aldrig varit en närhetstörstande barn, endast när han sov, redan som nyfödd. Ville aldrig sitta i famnen eller bli buren vaken.

    Nja, jag tror mer på föräldrainställning, många av mina vänner anammade mycket av AP (attechement parenting).[/quote]

    Du håller inte med mej om att familjer fungerar olika? Eller om mina teorier som jag just själv insåg var fel eftersom vi är jämngamla? Eller vad håller du inte med om, och vad har den långtidsammande mamman med saken att göra?

    *förvirrad*

    Du är orättvis mot ts, det är klart hon kan sova själv men att man och hustru sover ihop bygger inte på mörkrädsla. Det bästa för bonussonen är på sikt att vara trygg oavsett om pappa är förkyld eller bortrest, trygg i sej själv. Om det går att fixa eller bara härda ut är osäkert men ts är inte grym eller mörkrädd bara för att DU samsov med ditt barn. Du hade inte en bebis samtidigt heller .


    Jag är fullt medveten om att familjer fungerar olika och jag skrev just att många av mina vänner anammat AP (där samsovning är en av verktygen).

    Men nu fungerar det inte som ts önskar, det finns en 6-åring som är mörkrädd, vill inte sova själv och dessutom fått ett syskon. Just 6-årsåldern är en "krisåldrarna" för barn så just den tiden är det inte alls ovanligt att barn är extra närhetstörstande och behöver sina föräldrar än mer, varför då inte backa och låta barnet få det då. För jag lovar, barnet (de allra flesta i varje fall) kommer sedan, utan övningar och annat, välja att sova i egen säng.

    I ts fall är det en strid om jag inte skulle ta, jag skulle avvakta tills barnet är mindre mörkrädd och blivit tryggare i sin roll som storasyskon.
  • sextiotalist
    Anonym (metod) skrev 2018-02-22 15:05:15 följande:
    Målet är såklart att barn ska bli trygga och våga sova ensamma och bli mer och mer självständiga. Men det är bra om det sker utifrån barnets utveckling och inte utifrån föräldrarnas behov av att inte bli störda.

    Barnet i TS har i perioder blivit övergiven av båda föräldrarna och nu fått ett nytt syskon. Det är väl givet att barnet under en sån situation har extra behov av närhet och trygghet. Och om pappan kan ge den här tryggheten nu så är ju mycket vunnet inför framtiden. Ett barn som vet att pappa stannar så länge jag behöver det kommer sannolikt att snabbare klara sig utan pappa i rummet än ett barn som hela tiden måste slåss för sin trygghet med pappa i rummet.

    TS måste backa en smula i det här läget, och invänta att pojken blir mer självständig i sin egen takt. Det kan mycket väl hända att hon själv snart har en sexåring som inte vill sova ensam och då kommer hon förmodligen att se på det annorlunda.
    Och det kommer komma många tillfällen där ts kommer märka att det hon tyckte då, innan hennes eget barn var i den situationen, kommer inte stämma överens med hur hon agerar och tycker när hennes eget barn är i samma situation.

    Själv har det passerat tre pubertala ungdomar i mitt liv, varav två var sambons sedan tidigare.
    Och jag lovar, jag har fått äta upp ett och annat i samband med att vår gemensamma kom in i puberteten.


  • sextiotalist
    Anonym (Sussi) skrev 2018-02-23 10:48:34 följande:

    Anonym metod tar i ordentligt här.

    Citerar

    "Din unge kanske var otrygg för att du nekat det trygghet med dina metoder?"

    "Tragiskt att höra att du skilt dig på grund av att dina barn behövt mer än ert förhållande kunde mäkta med".

    Varför går jag någonsin in i trådar om barnuppfostran, jag tappar bara tron på mänskligheten . Kvinnor kommer aldrig bli jämställda så länge ett stort nöje är att trycka till andra kvinnor för att må bra.

    Bara för att jag fått upp mina ungar till vuxna vettiga människor så tror jag inte att mitt sätt är det ENDA rätta och barn är olika.

    Är det så svårt att tänka att det finns flera bra vägar till samma mål? Måste mammor som diskuterar barnuppfostran vara den otrevligaste delen på hela fl?


    Fast nu är det inte ts eget barn, det är pappan som faktiskt väljer att se till sitt barns trygghetsbehov (som troligen är en kortare tid med tanke på omständigheterna) fram ts önskan att sova med sin man.
    Min älskade sambo låg många, många nätter i soffan under vår sons första år, han gnällde aldrig på att vi inte sov ihop.
  • sextiotalist
    Anonym (Sussi) skrev 2018-02-23 11:09:28 följande:

    Sextiotalist, bra för din sambo att han trivdes på soffan i många många nätter. Det är helt irrelevant för ts dock. Om du läser ts så ser du att de båda två tillsammans har provat sätt att få barnet att sova tryggt själv. Pappan också.

    Deras önskemål uppfylls inte av er lösning.


    Han trivdes inte, men vi valde en bra sömn för samtliga istället för att strida.


    Ja, för vi var nämligen sådana där hemska lata föräldrar, som valde bort vissa strider, för att vi prioriterade bra sömn och trygghet framför principer.

    Ja, de har provat, det fungerade inte, då får man backa och avvakta ett tag till.

  • sextiotalist
    Anonym (metod) skrev 2018-02-23 11:19:50 följande:
    Det är det som är så fint med att vara vuxen; man klarar av att leva med viss otrivsel, ge avkall på vissa önskemål och till och med behov för att nån annan just då har större behov. 

    Och i det stora hela så är den där perioden med nattvak och småbarn i sängen så himla kort och snart ett minne blott. 
    Tack och lov säger jag (även om sonen var väldigt lätt och, kanske tack vare samsovning, sov väldigt bra på nätterna)

    Nu har vi alltid haft tänket hemma, den som har mest behov är den som prioriteras, detta oavsett om man är vuxen eller barn. Så här har inte vårt barn gått före allt, men familjens behov av sömn har varit högt prioriterat.
  • sextiotalist
    Anonym (metod) skrev 2018-02-23 11:31:29 följande:
    Så var det för oss också; när vi hade barnen i sängen fick vi alla sova. Hellre lite trångt än bebisgråt från spjälsängen. 

    Ja, man behöver inte sätta barnen framför allt, men det är bra att kunna vara vuxen och kräva lagom av barnen. Just sova tillsammans med barnen har känts så naturligt och tryggt för barnen. Och sen när de började sova själva visste de att de alltid var välkomna till vår säng eller att vi kom och låg hos dem om de behövde extra trygghet nån natt. Det har aldrig varit nån grej för oss. 
    Och den som tyckt det varit trångt har sökt en annan plats. T.ex soffan.
    Som jag skrev förut, det lät rätt kul när (de manliga eftersom det var nästan bara män) diskuterade sängar till sina barns rum, de skulle hålla för en vuxen karl och ett barn :)
Svar på tråden Mannen måste sova i samma rum som bonusbarnet