Inlägg från: Ebo88 |Visa alla inlägg
  • Ebo88

    När ska jag berätta för arbetsgivaren om graviditeten?

    Jag tror att även om det är tillsvidare tjänst så är det väl alltid provanställning i 6månader?

    Hur som helst så tycker jag att du ska berätta och om dem redan erbjudit dig tjänsten så känns det konstigt att dem skulle neka dig för att du berättar? Du nämner att tjänsten är attraktiv, man ska ha erfarenhet och att det inte är så många unga som jobbar där. Och ändå lyckas du få tjänsten! I mina öron låter det som att du har nå speciellt dem sett hos dig som gör att du passar och att dem vill ha dig. Sen är der ju så att du ska ha barn om ca 7 månader, säg att du är hemma en månad innan BF.. det ger dig ca 6 månader att arbeta och komma in i det. Nu vet jag inte hur er situation ser ut i hemmet, men din pojkvän/man kan ju ta pappaledigt när barnet är ca 9 månader och då kan du återgå till jobbet.

    Var öppen och ärlig så tror jag att det löser sig för dig.

    Ha det så bra! Och grattis till graviditet :)

  • Ebo88
    Milou3 skrev 2018-02-22 17:30:24 följande:

    Berätta absolut inget än! Det är en fast tjänst men du har ju provanställning i 6 månader. Fock får man inte säga upp någon pga graviditet. Och missfallsrisken är ännu relativt hög. Jag tycker du ska vänta tills efter RUL och berätta, dvs runt vecka 19-20!

    Du har ingen skyldighet att berätta innan heller.


    Men det kan ju synas ganska så tidigt för vissa? Min första graviditet syntes redan i v.9.

    Blir ju lite konstigt om TS inte säger något sen börjar kollega eller chef se en mage. Tro det är sämre att inte berätta än att faktist göra det då man är ärlig och sann, vilket uppskattas mellan kollegor och anställda :) Skulle TS riskera att bli av med jobbet för att hon berättar innan hon skriver på kan hon lika gärna få gå när hon berättar i v.20 då det "bara" är 5 månader och därrmed fortfarande går under provanställning.

    Sen tror jag att TS kommer få behålla tjänsten oavsett.

    Men det är ju min personliga åsikt iof. Alla tycker vi olika :)
  • Ebo88
    FrkMalin skrev 2018-02-22 18:45:42 följande:

    Blir så nervös nu! Blir lustigt när jag inte ens vet om det är en provanställning eller inte, får helt enkelt höra med dem när jag ska dit nästa vecka. Är det dumt att vänta tills efter kub testet om tre veckor? Lär ha skrivit på allt och börjat jobba då. Kan de avbryta anställningen så baserat på att hur mycket jag ska vara där på grund av graviditet?

    Jag hoppas allt går bra men blir mer än nervös såklart :)


    Alltså det behöver inte vara provanställning men oftast är det så. Det är för att chefen ska kunna se om den anställde passar in och klarar av arbetsuppgiften. Man kan ju lätt marknadsföra sig själv inför ett jobb men när det väl gäller så finns det ju dem som brister och då får gå. Hade det vart JAG så hade jag valt att berätta med respekt för min chef och för mina framtida kollegor. Som en annan tidigare skrev - du MÅSTE inte berätta. Det är ditt val men jag hade valt att berätta när jag skriver på. Som sagt, skulle dem välja att inte anställa dig när dem ändå har erbjudit dig jobbet, kan dem lika gärna låta dig gå om du berättar senare också för det har inte gått 6 månader av din provanställning då. Dom kan avbryta den men jag har väldigt svårt att tro att dem skullle då du exempelvis kan yrka på diskriminering. För som en annan tidigare skrev - du är ung och dem räknar med att du någon gång kommer bilda familj. Jag tycker att ärlighet varar längst och att man tjänar på det i längden. Som sagt, dem har ju redan erbjudit dig jobbet. Du ska inte dit på intervju och tävla med 5 andra. Jag tror däremot att det skulle kunna bli lite sura miner om du berättar senare för då vet dom ju också att du vetat om graviditeten hela tiden. Kanske tilliten till dig försvinner lite?

    Men du gör helt och hållet det som känns rätt för dig.

    Jag har anställt många när jah bar personalansvarig, varav 2 som var gravida i tidigt stadie men dem passade för jobbet och det var värt att ta in vikarie under deras föräldraledighet för att sedan ha dem som heltidsanställda :)
  • Ebo88
    Skywalker skrev 2018-02-22 21:17:02 följande:

    Förstår inte alls detta resonemang att man skulle vara "skyldig" att berätta så tidigt om en graviditet för en arbetsgivare? Att de skulle kunna bli "sura" för man varit "oärlig". Galet. Innan v 12 har många inte ens berättat för familj och vänner.

    Jag är själv i en liknande sits men med bakgrunden att vi försökt bli gravida i mer än 1,5 år och fått två missfall. Sökte och fick ett nytt jobb i oktober, började min anställning i jauari. I december blev jag gravid med hjälp av IVF. Ska på kub nästa vecka och därefter är det dags att fundera på när jag ska berätta för arbetsgivaren. Det skulle aldrig falla mig in att berätta tidigare. Sen tycker jag det är superjobbigt att berätta såklart eftersom jag är rädd för denna dömande attityd som verkar finnas där ute...


    Såklart att det är galet. Man ska kunna bli gravid oplanerat/planerat utan att denna tankeställare ska uppstå. Men tyvärr blir ju vissa nekade och somliga får gå under sin provanställning pga graviditet. Det är som du säger - helt galet. Ingen är heller skyldig till att berätta för en arbetsgivare eller för någon annan om en graviditet vilket har nåt fram till TS. Att det blir "sura" miner tycker jag inte ska förekomma överhuvudtaget men tyvärr så gör det ju det på vissa arbetsplatser. Sen finns det ju dem kvinnor som berättar om sin graviditet för allmänheten i tidigt skede - kollegor / chefer / vänner / familj etc. Sen finns det dem som väntar. Jag är en av dem. Gick in i v.8 idag och vi har inte ens berättat för familj eller vänner och minst av allt chef och kollegor :)

    Men personligen så hade jag valt att berätta om jag hade vart i TS situation men det är jag det och jag hade inte gjort det utav "skyldighet" utan bland annat för att det redan syns nu i v.8
  • Ebo88
    parentesen skrev 2018-02-25 04:07:19 följande:

    Säg inget förrän fast anställning, denna tjänst blir grunden för vilken FÖRÄLDRAPENNING d v s inkomst du har när barnet kommer!!


    Måste man inte ha jobbat på det nya jobbet i 8 månader eller 1 år innan SGI blir baserat från det nya jobbet? Jag frågar för att jag inte vet men jag tror jag har för mig det.

    I så fall hinner ju inte TS det då hon redan har vart gravid i över v.10?
  • Ebo88
    Milou3 skrev 2018-02-28 07:41:10 följande:

    Det som syns redan vecka 9 är tarmar och lite svullen buk möjligtvis, inte bebis eller livmodern och sånt går att gömma. Ingen på en ny arbetsplats som skulle titta så noga på en ny person de inte känner :) sen är det extremt ovanligt att magen syns innan vecka 12-13 på en förstagångsmamma - med kläder på!

    Samt att det ÄR väldigt vanligt att få missfall innan v.12.

    Hon kanske även stått i valet och kvalet om abort länge? Sånt är man ju verkligen inte heller skyldig till att berätta för någon oavsett i vilken vecka man är i graviditeten.

    Som någon skrev - denna summa kommer ligga till grund för din föräldrarpeng så tänk på dig själv nu!


    Självklart är det hennes val, hon för ju absolut vad som känns rätt för henne. Jag sa bara vad jag hade gjort och hur jag hade agerat. Jag kunde inte dölja min graviditetet längre än till v.7 för jag blev så rund om magen (pga svullna tarmar) men ibland man en erfaren tidigare gravid kvinna se skillnad på svullen mage och svullen graviditetsmage. Var även väldigt smal innan, är 186 och vägde 64kg så det var ganska uppenbart vad min supersvällda mage berodde på haha.

    Angående att berätta som sagt gör hon exakt hur hon vill.

    Jag tycker personligen aldrig att det ska bli problem om man talar om att man är eller planerar att bli gravid men dock har vissa chefer en annan syn på det fallet än vad jag har.

    Jag själv har anställt 2 gravida kvinnor. Inte bara för deras kvalifikationer utan mest pga deras personligheter. Jag visste på en gång att dem skulle passa otroligt bra för detta jobb så utan att tveka anställde jag dem. Den ena hann jobba drygt 7 månader och den andra 4.5 månader. Hon blev sjukskriven pga foglossningar.. Det var lätt värt att vänta in dem under deras föräldraledighet och ta in vikarie. Det uppskattades också att vi kunde ha öppen och ärlig dialog med varann. Vi har 6 månaders provanställning så dem ville hellre berätta på en gång än att vänta.

    Men som jag även nämnde är det ju absolut ingen skyldighet att berätta, utan det var min personliga åsikt :)
Svar på tråden När ska jag berätta för arbetsgivaren om graviditeten?