• Anonym (Fskl)

    Orosanmälan

    Anonym (Svea) skrev 2018-02-24 14:29:40 följande:

    Hur tänker du när du tror att anmälaren får veta vad som händer efter en anmälan? Varför inte tipsa föräldrarna om bytesdagar eller att köpa barnkläder på fb istället för att anmäla?


    Anmäler man in tjänsten och har anmälningsskyldighet så kan man faktiskt få reda på efteråt om utredning inletts eller ej.
  • Anonym (Fskl)
    Anonym (Svea) skrev 2018-02-24 19:36:44 följande:

    Det ska inte vara möjligt enligt lag. Vilken kommun tillämpar information till anmälare?


    Å jo det är möjligt enligt lag. Som anmälningspliktig anmälare får man reda på om utredning inletts eller ej. Ej som privatperson dock.
  • Anonym (Fskl)
    Anonym (Svea) skrev 2018-02-24 21:32:47 följande:

    Att en anmälan har resulterat i att en utredning har öppnats ja men inte VILKA åtgärder som har satts in eller vad en utredning får för resultat. Ts efterfrågade nog inte endast att få veta att en utredning inletts utan mer vilka eventuella insatser som gjorts för familjen.


    Det är väl ganska intressant att veta om utredning inletts eller om det lagts ned. Det kanske var just det ts efterfrågade och ville ha svar på om sådant leder till utredning eller ej. Svaret var dock till dig som påstod att man inget får veta. Det behövdes klargöras bara. Något får man veta som anmälningspliktig.
  • Anonym (Fskl)
    Frontline skrev 2018-02-25 00:36:48 följande:

    Är en orosanmälan befogad där du vet hur det är så ok kör på..

    Vi vart anmälda, en orosanmälan förra året och satan i helvete vad det gav oss problem..

    Allting vart nerlagt men socialen fortsätter med sitt, vi vart anmälda för våld i hemmet trots att det aldrig har förekommit varken mot min fru eller barnen..

    Nu tror jag och hoppas att dom har släppt det..


    Nu är det ju så att det inte måste vara befogat innan man anmäler. Man måste inte veta att omsorgen brister. Det enda som krävs är misstanke och oro. Därav namnet orosanmälan. Det är för att i största möjliga mån skydda barnen. Sen är det säkert väldigt jobbigt för familjen som blir anmäld där det inte fanns fog för oron som i ert fall men då påbörjas ju ingen utredning och allt går över rätt snabbt. Det är ju ändå ett skydd för barnen som vi bör ta på allvar. Man får se det så.
  • Anonym (Fskl)
    Anonym (Svea) skrev 2018-02-25 09:43:34 följande:

    Det där är fel. Jag vet en som fick en orosamälan på sina barn för att exet snackade skit. Exets syrra anmälde oro för barnen utan att ha någon koll alls på minst tre år om hur barnen hade det hos morsan. Exets syrra använde sig av yrkesrollen som ssk och krävde info. Det slutade inte väl för exets syrra berättade min vän. Soc agerade fel som släppte på info alls och exets syrra agerade fel då denne inte hade en vårdande roll i barnens liv.


    Ja det är väl klart det var fel. Exet hade ju inte rätt till info om utredning inletts eller ej eftersom hon anmälde som privatperson. Exet hade inte rätt att anmäla via sin yrkesroll eftersom det inte var genom den rollen som hon kom över informationen.

    Så jo det stämmer men i ditt fall följde man inte lagen.
  • Anonym (Fskl)
    Anonym (Svea) skrev 2018-02-25 11:06:19 följande:

    Exets syster! Som inte haft kontakt med vännen på minst 2-3 år, och noll kontakt med barnet yrkesmässigt, och som använde sig av sin yrkesroll i anmälan.


    Ja vad är din poäng? Hon gjorde fel och soc gjorde fel.
  • Anonym (Fskl)
    Anonym (Soc.) skrev 2018-02-25 11:29:27 följande:

    Exakt. Exet syster anmälde i egenskap av privatperson ej i sin yrkesroll. Därför har hon ej rätt till återkoppling.

    Att hon sedan FÖRSÖKTE använda sig av sin yrkesroll för att få ut information om en närstående borde ju vara skäl till uppsägning.

    Fortfarande är det dock så att om en anmälan inkommer från en instans med anmälningsskyldighet så kan dessa sedan få återkoppling.


    Tack!
  • Anonym (Fskl)
    Anonym (undrar) skrev 2018-02-25 12:02:30 följande:

    Alla barn går i gummistövlar tex.Jag ville främst veta om  detta kan leda till utredning.


    Det beror ju på vad soc får veta om miljon när de kommer i kontakt med familjen. Med all säkerhet får familjen ett/flera besök och stöttning i sitt föräldraskap.
Svar på tråden Orosanmälan