• Anonym (Svea)

    Orosanmälan

    Hur tänker du när du tror att anmälaren får veta vad som händer efter en anmälan? Varför inte tipsa föräldrarna om bytesdagar eller att köpa barnkläder på fb istället för att anmäla?

  • Anonym (Svea)
    Anonym (Fskl) skrev 2018-02-24 14:38:43 följande:

    Anmäler man in tjänsten och har anmälningsskyldighet så kan man faktiskt få reda på efteråt om utredning inletts eller ej.


    Det ska inte vara möjligt enligt lag. Vilken kommun tillämpar information till anmälare?
  • Anonym (Svea)
    Anonym (B) skrev 2018-02-24 19:39:29 följande:

    Man kan kryssa i en ruta på anmälan om man vill ha uppföljning på anmälan. Om man gör den elektroniskt genom journal.


    Haha det var det dummaste jag har hört. Så vad kan soc informera anmälaren?
  • Anonym (Svea)
    Anonym (Jonsson) skrev 2018-02-24 20:08:55 följande:

    Jo, det är möjligt enligt lag. Inte vad gäller privata anmälare men skolan t ex kan få återkoppling om de begär det och det de kan få veta är om anmälan gått vidare och utredning inletts


    Att en anmälan har resulterat i att en utredning har öppnats ja men inte VILKA åtgärder som har satts in eller vad en utredning får för resultat. Ts efterfrågade nog inte endast att få veta att en utredning inletts utan mer vilka eventuella insatser som gjorts för familjen.
  • Anonym (Svea)
    Anonym (Soc.) skrev 2018-02-24 22:39:29 följande:

    Så har det varit de senaste åren. Samtliga kommuner tillämpar detta eftersom det är lag. Gäller dock ej privatpersoner som anmäler.


    Det där är fel. Jag vet en som fick en orosamälan på sina barn för att exet snackade skit. Exets syrra anmälde oro för barnen utan att ha någon koll alls på minst tre år om hur barnen hade det hos morsan. Exets syrra använde sig av yrkesrollen som ssk och krävde info. Det slutade inte väl för exets syrra berättade min vän. Soc agerade fel som släppte på info alls och exets syrra agerade fel då denne inte hade en vårdande roll i barnens liv.
  • Anonym (Svea)
    Anonym (Fskl) skrev 2018-02-25 10:45:36 följande:

    Ja det är väl klart det var fel. Exet hade ju inte rätt till info om utredning inletts eller ej eftersom hon anmälde som privatperson. Exet hade inte rätt att anmäla via sin yrkesroll eftersom det inte var genom den rollen som hon kom över informationen.

    Så jo det stämmer men i ditt fall följde man inte lagen.


    Exets syster! Som inte haft kontakt med vännen på minst 2-3 år, och noll kontakt med barnet yrkesmässigt, och som använde sig av sin yrkesroll i anmälan.
Svar på tråden Orosanmälan