• Fröken W

    Hemma när barnet är sjukt

    Hej!

    I natt kräktes min dotter fyra-fem gånger. Nu på morgonen var hon på väg att kräkas men det fanns inget att kräkas upp.

    Pappan är föräldraledig och hemma med henne men även jag valde att stanna hemma ifall det skulle vara så att jag också blivit sjuk, jag har alltså inga symtom.

    Jag har aldrig varit magsjuk så är nog immun, men jag har läst att man kan bära på smitta fast man inte har några symtom.

    Nu sitter jag ändå hemma med lite dåligt samvete. Borde jag ha åkt till jobbet ändå?

    Hur skulle ni gjort?

    En annan fundering. Dottern är pigg och verkar må som vanligt, har ätit och inte visat några tecken på att det vill komma upp igen.

    Hur vet man om det var/är magsjuka eller om det bara var att hon ätit något olämpligt?

  • Svar på tråden Hemma när barnet är sjukt
  • Fröken W
    modsey skrev 2018-03-02 09:31:53 följande:

    Beror väl på vad din chef säger om det och om du löst det utan fusk?. Jag hade inte varit hemma om jag var frisk


    Alltså jag var ju ärlig och sa som det var till chefen. Jag jobbar som lärare och när jag läste att man kan bära på smitta utan symtom så kände jag att för kollegors och elevers skull så var det bäst att vara hemma.

    Jag är aldrig sjuk annars så det känns ovant och lite konstigt att vara hemma.

    Vad menar du utan fusk?
  • Fröken W
    Otit skrev 2018-03-02 09:35:56 följande:

    Vi har samma situation här. Vår dotter blev också magsjuk igår och blev smittad av en pappaledig pappa och hans son fast det bara var mamman i den familjen som var sjuk. Jobbade kort dag idag så känner att ingen vill ha mig på jobbet faktiskt. Jobbar inom vården och känns taskigt mot både kollegor och patienter att riskera att smitta någon såhär innan helgen. Tycker inte du ska ha dåligt samvete.


    Jag resonerade som du. Jag jobbar som lärare och ville inte riskera att smitta kollegor och elever, skulle bara haft två lektioner och på båda lektionerna finns resurs med i klassen så då kunde jag känna mig trygg med att det skulle lösa sig ganska bra ändå.
  • Fröken W
    Meriall skrev 2018-03-02 09:42:58 följande:

    Jo du borde åkt till jobbet :) Du har ju inte kräkts. Eller jobbar du med något där det finns extra känsliga personer?

    De flesta barnmagsjukor kan inte ens vuxna få normalt sett (rotavirus etc). Du kan testa dig på apoteket om du immun mot vinterkräksjukan.


    Jobbar inte med extra känsliga personer men med väldigt många personer, lärare. Så det var många jag kunde smittat och ville skona dem från det.

    Jag är aldrig hemma annars så det kändes verkligen konstigt att sjukanmäla sig utan att känna sig sjuk. Eller jag kände mig lite konstig i morse, men det kan ju ha varit psykiskt eftersom man lätt känner sig illamående eller liknande när andra runt omkring har kräkts. Eller så kan det också berott på att det inte blev så många timmars sömn i natt.

    Jaha, hade ingen aning om att barns magsjukor ofta inte smittar vuxna. Är fortfarande lite rookie på föräldrafronten (dottern är första barnet och är 1,5 år). Tack för upplysningen!
  • Fröken W

    Tack för svaren! Det verkar finnas lite olika åsikter om hur man borde göra. Jag får helt enkelt prata med min chef nästa vecka om hur hon tycker att jag ska förhålla mig i fortsättningen. Jag märker också att jag behöver läsa på om barnsjukdomar, så det är kanske det jag får göra idag.

    Dottern har fortfarande inte kräkts mer. Jag funderar på om det kan ha berott på att hon åt en fjärdedels semla igår. Jag vet själv att jag kan bli illamående och kräkas av för mycket fett och/eller socker. Hon kan få någon kaka ibland men äter annars inte massa sötsaker. Kan kräkningarna ha berott på att hennes mage inte klarade av det? Hmmm...många spekulationer här hemma nu.

  • Fröken W
    Iowhannah skrev 2018-03-03 07:42:16 följande:

    Hm. Jag tolkade TS som att det enbart är ett barn med i bilden.

    Dessutom, om man bara anmäler till jobbet att man stannar hemma (TS kanske t o m sjukanmälde sig själv) så behöver man ju inte blanda in F-kassan överhuvudtaget.


    Ja det stämmer, bara ett barn i familjen. Och precis som du skriver så sjukanmälde jag mig själv så det var inget som hade med försäkringskassan att göra.

    Min undran var främst hur man bör tänka gällande smittorisk. Men det verkar vara en fråga där många tycker olika.
Svar på tråden Hemma när barnet är sjukt