• Akira Öken

    Kommer hennes vilja alltid trumfa vår?

    Anonym (Barnbarn) skrev 2018-03-15 15:41:10 följande:

    När försvinner rätten att bestämma själv?

    Min farmor är 87 år gammal, sitter i rullstol och kan i princip inte göra något själv.

    Hemtjänsten kommer två gånger per dag, en vid lunchtid och en på kvällen och däremellan kan hon varken fixa mat eller gå på toa, utan sitter bara låst framför tvn.

    Hela familjen har försökt få henne att flytta till boende i över tio år, men hon vägrar på grund av massa fördomar som inte finns någon sanning i.

    Hon bor en brant trappa upp utan hiss och har bara varit utomhus en gång på flera år.

    Hon är klar i huvudet, men i övrigt kan hon inte göra något själv.

    Vi vill så gärna få henne till ett boende då hela hennes livskvalité skulle förändras enormt, men hon vägrar som sagt.

    Vad krävs för att hon inte ska ha sista ordet? Eller är det bara att acceptera att vi inte kan göra något trots att hon inte förstår sitt eget bästa?


    Det finns gott om människor som inte förstår sitt eget bästa, i andras tycke. Hon bestämmer själv och så länge hon inte själv vill, finns det inget ni kan göra för att förmå henne att flytta. Eventuellt kan det hjälpa om ni slutar tjata på henne och tydligt visar att ni litar på att hon tar de beslut hon själv bedömmer är bäst för henne.

    Det är fint att ni visar sån omsorg och verkligen visar att ni vill hennes bästa. Om ni har försökt få henne att flytta i över 10 år är det dags att skifta fokus och visa att ni respekterar hennes val.
  • Akira Öken
    Anonym (Kajsa) skrev 2018-03-15 16:13:08 följande:

    Min mamma jobbar på ålderdomshem.

    Din Farmors fördommar är sanna.

    Du kan inte ens föreställa dig hur dåligt det är för de boende och om du hade sett vad de får att äta!

    Din Farmor gör helt rätt som vägrar.


    Hoppas att din mamma skriver avvikelser på allt som inte är som det ska. Det är viktigt för att det ska kunna bli någon förändring.
  • Akira Öken
    Anonym (Kajsa) skrev 2018-03-15 16:44:54 följande:

    HAR VARIT.

    Det är andra tider nu.

    När min mamma började var set också bättre.


    Det du skriver stämmer inte. Däremot finns det både bra och mindre bra äldreboenden. Men det är inte sant att alla är likadana eller att alla skulle vara dåliga.
  • Akira Öken
    Anonym (X) skrev 2018-03-15 18:31:03 följande:

    Det är också svårt att välja, man måste ställa sig i kö och får bara tacka nej x antal ggr, inte som när man byter boende annars alltså.


    Det du skriver stämmer inte. Det varierar från kommun till kommun.
  • Akira Öken
    Anonym (Barnbarn) skrev 2018-03-15 18:53:18 följande:

    De gånger hon varit inlagd på sjukhus har hon inte velat åka hem, bara det är talande nog att hon skulle må mycket bättre bara hon kommer dit.

    Det är en liten stad som har gott rykte när det gäller äldrevården och givetvis skulle vi göra alla efterforskningar vi kan innan det skulle bli accepterat.

    Självklart ska hon inte bara sitta i ett rum där, det är ju hela poängen, att få ut henne bland folk och så hon kan få hjälp när hon behöver den, inte två timmar efter.

    Vår tanke är ett sånt boende där man har en egen lägenhet. Anledningen att hon säger nej är för att hennes kompis bodde på ett dåligt.. Hon är död sen över tjugo år.

    Självfallet är det inget vi tjatar om, utan vi har gång på gång accepterat hennes val, men senaste året har hon blivit otroligt mycket sämre.


    Det är stor skillnad mellan att inte vilja åka hem från sjukhuset och att ta ett aktivt beslut om att lämna sitt hem och trygghet.
  • Akira Öken
    Anonym (Uska i hemtjänsten) skrev 2018-03-15 20:57:52 följande:

    Fast så funkar det inte. Det beror ju på vad du blir beviljad i din insatsplan från biståndshandläggaren. Blir du beviljad sk SÄBO (Särskilt Boende) och tackar ja till det så avslutas all hemtjänst. Man får inte ha båda och har man en gång blivit beviljad SÄBO så ska det väldigt mkt till för att man ska flytta hem igen och få hemtjänst. Nån prövoperiod på nån vecka finns alltså inte, utan det är antingen eller redan från början.


    Det förekommer att man prövar sådana lösningar. Inte vanligt, men det händer. Självfallet behöver du först ett biståndsbeslut på att du har rätt till särskilt boende. Det kan vara svårt att flytta hem igen och få fortsätta med hemtjänst istället, men det förekommer. Bara för att hemtjänstinsatserna avslutas innebär det inte automatiskt att man inte kan få ett nytt beslut om hemtjänst.

    Om du är undersköterska och har erfarenhet av äldreomsorg, antar jag att du har hört talas om både korttidsboende och växelvårdsboende?
  • Akira Öken
    Anonym (Kajsa) skrev 2018-03-15 21:54:13 följande:

    Jo det stämmer på de äldreboenden hon varit på. Det finns säkert bra äldreboenden idag men de är nog svåra att hitta.


    På ditt svar låter det som att vi är överens.
  • Akira Öken
    Anonym (Kajsa) skrev 2018-03-15 22:05:33 följande:

    Ja vad tror du

    Really....


    Jag frågar för att jag undrar.

    Min erfarenhet är att avvikelser tas på allvar och är en viktig del av en verksamhets kvalitetsarbete. Min erfarenhet är även att personal ofta struntar i att skriva avvikelser med hänvisning till att de inte hinner eller att ingen ändå bryr sig. Problemet med det är att man då som personal inte sköter sitt arbete eller gör något konkret för att få till stånd en förändring. Personal inom äldreomsorgen är skyldiga att både skriva avvikelser och rapportera missförhållanden. Att så många väljer att inte göra det gör att det inte heller blir någon förändring. Om fler petsonal lade mindre tid på att prata om hur dåligt det är och istället aktivt arbetade för förändring skulle det inte se ut som det gör på en del boenden.

    Sorry TS, för kapning av din tråd. Men det finns så många antaganden som inte är sanna och jag kan inte bara läsa dem utan att säga något.
  • Akira Öken
    Anonym (Kajsa) skrev 2018-03-15 22:26:25 följande:

    På min mammas jobb måste allt dokumenteras. Minsta lilla avvikelse. Sen tar miljonärsägarna och ledningen och skiter högaktningsfullt i hur de gamla har det.


    Om det ligger någon sanning i det du skriver, hoppas jag att någon har lyft detta till den kommun som ansvarar för uppföljningen av boendet?
  • Akira Öken
    Anonym (Kajsa) skrev 2018-03-15 22:47:19 följande:

    Vet inte hur ledningen sköter snacket med kommunen. De anställda kan ju inte skvallra för då får de problem.


    Personalen kan själva prata med kommunen. De kan göra det anonymt om de är rädda för repressalier för egen del. Om du eller din mamma vill ha hjälp med kontaktvägar eller hur man kan gå till väga går det bra att skicka ett mail till mig. Tänker på TS och att detta är lite utanför ämnet för tråden.
  • Akira Öken
    Anonym (Uska i hemtjänsten) skrev 2018-03-16 11:26:25 följande:

    Absolut. Det kan hända men är inte särskilt vanligt. Jag själv har varit med om det en gång på 15 år.

    Absolut vet jag att det finns korttidsboende och växelvårdsboende men det är inte samma sak som SÄBO. Det har vi haft många genom åren som provat på korttidsplats men som ändå inte sökt SÄBO just eftersom det inte är samma sak och dom inte känt sig trygga med det.


    Jag tror du blandar ihop begreppen lite. "SÄBO" är endast en förkortning och ett samlingsnamn som används i vissa sammanhang och i vissa kommuner. Det betyder helt enkelt "särskilt boende" och omfattar flera olika former av boenden för äldre. Det jag tror du egentligen menar är "en permanent plats på ett boende för äldre i enlighet med biståndsbeslut, där den äldre har ett andrahandskontrakt på sin bostad".
  • Akira Öken
    Ruter skrev 2018-03-16 13:39:07 följande:

    Inte här där jag bor där kan alla som är över 65 bli beviljade för att få en sysselsättning och komma hemifrån både om du inte har en demenssjukdom eller om Dom haft insatser innan. De tittar på deras mående idag och vet flertalet som fått det för att de har svårt att ta sig utanför dörren av andra orsaker och vill ha en mening med vardagen och social samvarohet.


    Jättebra!
  • Akira Öken
    Anonym (Uska i hemtjänsten) skrev 2018-03-16 12:55:24 följande:

    Ok. Oavsett vad det nu går under för benämning (om man måste vara så skitnödig att det är nödvändigt) så trodde jag vi pratade om en permanent plats på ett boende som det lät på TS. Inte nån korttidsplats elr växelvis boende. Och då är det inte särskilt vanligt att man får en prövotid för att se om man trivs eller inte och kan välja att flytta hem igen efter 2 veckor. I alla fall inte i min kommun.


    Om du går tillbaka och ser vilka av dina inlägg jag svarat på så tror jag att det blir klarare för dig. Rätt onödigt av dig att prata och "skitnödighet" när det är du som framför uppgifter och försöker trycka till andra med rena faktafel.

    I min värld har detta ingen plats i en vuxen diskussion.
  • Akira Öken
    Anonym (Hannah) skrev 2018-03-16 13:19:08 följande:

    Ni som pratar om växelvård (växelvist boende ): det är en insats som finns till för att avlasta den anhörige, vanligtvis make/maka. Det beviljas inte till ensamstående personer.


    Det var jag som skrev om växelvård. Mitt inlägg var svar på ett annat inlägg och inte ett tips till TS i rådande situation.
  • Akira Öken
    Anonym (Hannah) skrev 2018-03-16 13:19:08 följande:

    Ni som pratar om växelvård (växelvist boende ): det är en insats som finns till för att avlasta den anhörige, vanligtvis make/maka. Det beviljas inte till ensamstående personer.


    Det var jag som skrev om växelvård. Mitt inlägg var svar på ett annat inlägg och inte ett tips till TS i rådande situation.
Svar på tråden Kommer hennes vilja alltid trumfa vår?