Inlägg från: Anonym (Uska i hemtjänsten) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Uska i hemtjänsten)

    Kommer hennes vilja alltid trumfa vår?

    Tom Araya skrev 2018-03-15 20:35:12 följande:

    Kan du inte kolla upp möjligheten att hon får provbo på ett ställe under en eller två veckor och i så fall erbjuda henne det. Är hon inte nöjd får hon flytta hem igen.


    Fast så funkar det inte. Det beror ju på vad du blir beviljad i din insatsplan från biståndshandläggaren. Blir du beviljad sk SÄBO (Särskilt Boende) och tackar ja till det så avslutas all hemtjänst. Man får inte ha båda och har man en gång blivit beviljad SÄBO så ska det väldigt mkt till för att man ska flytta hem igen och få hemtjänst. Nån prövoperiod på nån vecka finns alltså inte, utan det är antingen eller redan från början.
  • Anonym (Uska i hemtjänsten)
    Akira Öken skrev 2018-03-15 22:03:57 följande:

    Det förekommer att man prövar sådana lösningar. Inte vanligt, men det händer. Självfallet behöver du först ett biståndsbeslut på att du har rätt till särskilt boende. Det kan vara svårt att flytta hem igen och få fortsätta med hemtjänst istället, men det förekommer. Bara för att hemtjänstinsatserna avslutas innebär det inte automatiskt att man inte kan få ett nytt beslut om hemtjänst.

    Om du är undersköterska och har erfarenhet av äldreomsorg, antar jag att du har hört talas om både korttidsboende och växelvårdsboende?


    Absolut. Det kan hända men är inte särskilt vanligt. Jag själv har varit med om det en gång på 15 år.

    Absolut vet jag att det finns korttidsboende och växelvårdsboende men det är inte samma sak som SÄBO. Det har vi haft många genom åren som provat på korttidsplats men som ändå inte sökt SÄBO just eftersom det inte är samma sak och dom inte känt sig trygga med det.
  • Anonym (Uska i hemtjänsten)
    Akira Öken skrev 2018-03-16 12:47:14 följande:

    Jag tror du blandar ihop begreppen lite. "SÄBO" är endast en förkortning och ett samlingsnamn som används i vissa sammanhang och i vissa kommuner. Det betyder helt enkelt "särskilt boende" och omfattar flera olika former av boenden för äldre. Det jag tror du egentligen menar är "en permanent plats på ett boende för äldre i enlighet med biståndsbeslut, där den äldre har ett andrahandskontrakt på sin bostad".


    Ok. Oavsett vad det nu går under för benämning (om man måste vara så skitnödig att det är nödvändigt) så trodde jag vi pratade om en permanent plats på ett boende som det lät på TS. Inte nån korttidsplats elr växelvis boende. Och då är det inte särskilt vanligt att man får en prövotid för att se om man trivs eller inte och kan välja att flytta hem igen efter 2 veckor. I alla fall inte i min kommun.
  • Anonym (Uska i hemtjänsten)
    Akira Öken skrev 2018-03-16 13:47:53 följande:

    Om du går tillbaka och ser vilka av dina inlägg jag svarat på så tror jag att det blir klarare för dig. Rätt onödigt av dig att prata och "skitnödighet" när det är du som framför uppgifter och försöker trycka till andra med rena faktafel.

    I min värld har detta ingen plats i en vuxen diskussion.


    Jag har inte försökt trycka till nån. Jag skrev helt enkelt att det oftast inte funkar så att man säker ett annat permanent boende dit man kan flytta för att prova på i 2 veckor för att sen kunna flytta tillbaka till sin lägenhet och få hemtjänst igen. Det är möjligt men det är inte vanligt och nåt man helst inte beviljar, åtminstone i min kommun. Att du sen känner behovet av att förtydliga begreppet SÄBO och dra in korttidsplats och växelvård (vad det nu har med att söka ett annat permanent boende att göra?) får stå för dig. Jag tror vi vet vad jag syftade på båda två faktiskt.
Svar på tråden Kommer hennes vilja alltid trumfa vår?