• KajsaMia

    Vi som börjat med fertilitetsutredning

    Tjena! Är det någon som har koll hur väntetider ser ut i Östergötland just nu? Borde man snarare tänka på att göra utredningen privat eller går det att göra via landstinget så att man blir omhändertagen och inte måste vänta i evigheten? Har nog av stress och utredningen själv är stressigt så vill helst stöta på människor som vill hjälpa en.
    Tack för alla tips o kram!

  • KajsaMia
    Barnvakten1 skrev 2019-12-30 11:57:39 följande:
    Hej!

    Vi sökte hjälp i slutet av juni i år i Östergötland och fick komma på vårt första möte i mitten av oktober. Men då var det säkert sommaruppehåll på en månad där så tyckte ändå att det var ungefär vad vi räknat med men ca 3,5 månad fick vi vänta!
    Hej och tack! Vilken klinik blev det för er? Ja, det är tråkigt med sommarledighet och allt, men nån tid under året måste man vila. Dock, vill vi helst hinna innan sommarlovet och semestertid, möjligtvis med allt. Är ni fortfarande på gång med utredningen? Hur går det? Lycka till!
  • KajsaMia

    Är det kanske någon som valde att köra en privat utredning i Stockholm eller Uppsala och har någon klinik att rekommendera? Helst med korta väntetider och förstående, trevliga läkare/personal:)

  • KajsaMia
    Barnvakten1 skrev 2020-01-02 13:43:03 följande:
    Vi anmälde oss via 1177 för utredning via landstinget och fick RMC i Linköping tilldelat. Vi är fortfarande igång med utredningen, är ju tyvärr ganska långa väntetider när det kommer till att gå via landstinget. Har hört att det går mycket fortare privat! Vi hade första mötet i oktober som sagt och nu är vi klara med alla tester och spolning osv, ska snart få komma på ett möte och diskutera vidare men inte fått någon kallelse än så tålamod behövs. Men är nöjd med bemötande och allt annat så kan ändå rekommendera att söka hjälp på detta sätt, blir ju en hel del kostnader att ta det privat så jag tänker att det är plan B om vi inte lyckas med de försök man får subventionerande på detta sätt.
    Hej, jag är tacksam för svaret! Väntetider är just detta som skrämmer oss så jag tror vi ska köra privat, det är bara att kolla den bästa kliniken och beräkna om vi orkar ekonomiskt. Är det kanske så att om man inte lyckas få hjälp genom landstinget, så får man rabatt på privat behandling? Jag kan ha läst nånting sånt, men kanske missuppfattat detta...
  • KajsaMia
    Barnvakten1 skrev 2020-01-02 15:39:50 följande:
    Kul att jag kan vara till hjälp! Jag förstår. Det är klart att man blir otålig! Hur länge har ni försökt? Jag tänker såhär, det skadar ju inte att anmäla er till utredning via landstinget också? Tyvärr tror jag inte att man får någon rabatt privat om man ej lyckas via landstinget. Jag hoppas att vi inte behöver komma så långt att vi behöver betala för behandling men OM det skulle ske är det ju skönt att det är det andra alternativet. Har dock hört om andra här som gjort tvärtom att de gått privat först och sedan fått via landstinget. Så mitt råd är att anmäla er för utredning via landstinget också så har du en plan B där, men hoppas såklart att ni lyckas så fort som möjligt! Kan ju även vara vissa väntetider privat även om de är mycket mycket kortare.
    Hej hej! Om vi bestämmer oss för privat behandling så vill vi inte blockera möjlighet till landstingsfinansierad utredning för de som inte har något annat alternativ, därför vill jag inte liksom dubbelansöka för det :) Vi kollade några kliniker och väntetider varierar från en vecka till några veckor medan man måste ibland vänta några månader innan man ska få börja utredningen via landstinget. Vi har försökt i nästan 1,5 år nu, lite mindre än så :) Och vi har lite bråttom pga olika faktorer som min partners ålder, mitt låga AMH värde, sommarledigheter... Men ännu en gång till är det så bra att höra att bemötandet var okej via landstinget också :D

    Hur såg dina provresultat ut? Eller ska du få veta allt på detta möte som kommer?
  • KajsaMia
    Barnvakten1 skrev 2020-01-03 16:52:49 följande:
    Jag förstår! Då låter det ju smidigast för er att köra igång privat direkt. Häftigt att ni skulle kunna vara igång på så kort tid, jag håller tummarna för er! Har du tagit reda på AMH-värde själv alltså?

    Vi har inte fått alla resultat än men några på plats, undersökningen och spolningen gick bra för min del, de såg passage överallt och att jag hade ett ok antal ägg på äggstockarna. Blodprovet visade på mig att jag behövde vaccinera mig mot röda hund så det har jag gjort! Så resten antar jag att vi får veta när vi kommer dit, blir spännande men även lite sorgligt såklart att det inte fungerar. Har ni valt klinik än?
    Hej hej! Vi kör privat :) Och ja, jag hade gjort vissa prov i slutet av förra året för min sambo plötsligt ville inte samarbeta och gå igenom utredningen med mig. Då gick jag till min gyn och hon föreslog att testa amh värde, sköldkörtelnshormoner osv. På kliniken sa de att de kan ta hänsyn till dessa prov men pga uselt resultat vill jag dubbelkolla och vi börjar med blodprov snart :)
  • KajsaMia
    Barnvakten1 skrev 2020-01-08 20:23:03 följande:
    Jag förstår! Lycka till med utredningen, blir kul att följa dig eftersom du förhoppningsvis kommer ligga steget före i och med privat :)
    Det kan vara kul faktiskt, jag tror att vår situation i utredningens gång kan jämnas ut i början :D Så först följer jag dig och sedan byter vi roller :) Tack och detsamma, lycka till!
  • KajsaMia

    På tal om ålder, så finns det överhuvudtaget någon övre åldersgräns för att påbörja utredningen? Man måste fylla 25, men när är man för gammal liksom?

  • KajsaMia
    UndrandeSökare skrev 2020-01-17 16:52:55 följande:
    Det kan variera lite från olika Landsting, men nånstans när kvinnan är 40-43år. (Mannens åldersgräns är jag osäker på).

    Sen kanske vissa privata gyn kan göra utredningar även senare, men man får inte göra ivf i Sverige med egna ägg sen i såna fall om kvinnan över 43år.

    Så om du är under 30år, så behöver du inte oroa dig över den övre gränsen på ett tag.
    Nej nej, det är inte så att jag är orolig, utan bara nyfiken. Undrade bara om det finns någon gräns, eftersom det verkar vara just så att många kvinnor 40+ är tvungna att åka någonstans utomlands för att exvis göra IVF. Tack! 
  • KajsaMia

    Hej tjejer, hur går det för er? Hur tålar ni vardag? Jag har blivit jättestressad för min utredning börjar nästa vecka och jag minns nu hur det var när vi började försöka, hur bekymmersfria kände vi oss. Nu verkar det som det kommer det tuffa, början på en riktig kamp :D
    Att bli gravid helt plötsligt vore bäst, för att slippa allt det!
    Men man måste vara stark...

Svar på tråden Vi som börjat med fertilitetsutredning