• Bibbidi

    Böneutrop!

    Böneutrop ska absolut inte tillåtas. Jag tycker inte vi ska gå mot ett mer religiöst samhälle (alltså mer religiösa inslag i vardagen) utan tvärtom. 

    Så mycket snack om att kyrkoklockor och böneutrop är samma sak här inne... kyrkklockorna slår oftast bara för att visa vad klockan är så jag tycker inte riktigt det är att jämföra men jag tar hellre bort det ljudet än tillåter böneutrop "så blir alla nöjda?". 

  • Bibbidi
    EnGladPingvin skrev 2018-03-27 13:20:20 följande:
    Nja, kyrkklockorna slår inte för att visa klockan. De kallar till gudstjänst samt i samband med t.ex. bröllop och dop. Men jag håller med dig om att det inte är jämförbart med böneutrop. Dels för att det är gammalt svenskt kulturarv, dels för att kyrkklockor är något helt annat än en röst som skriker ut religiösa förkunnelser i en megafon.
    Kyrkklockorna slår också för att visa klockan, ett slag för varje ny heltimme och ett slag vid varje ny halvtimme. Tex klockan fyra slår klockan fyra slag, klockan halv halv fem slår klockan ett slag. I alla fall på vissa orter. 

    Här där jag bor spelar kyrkklockan ibland lite andra trutteluttar än vanliga "kyrklslagningar". Någon gång har jag hört "Teddy Björnen Fredriksson" fast i klockslag, var ganska nice.Tungan ute
Svar på tråden Böneutrop!