• maxanna

    Vem utreder PCOS?

    Hej!

    Barn nummer två som inte händer. Försök sedan i somras. Vi har en 4-åring sedan tidigare och blev pga det nekade utredning på RMC i Malmö.

    Jag misstänker PCOS då mensen är extremt oregelbunden, 30-65 dagar för cyklerna, och min mätning av kroppstemp har flera gånger visat på en förmodat utebliven ägglosnning (äl-test positivt men ingen efterföljande ökning av kroppstemperatur alls).

    Kan PCOS utredas via allmän vårdcentral eller är det endast just fertilitetsklinik som gäller? Hur gör man smartast nu när vi själva måste hitta en väg fram?

    Tacksam för alla råd.

  • Svar på tråden Vem utreder PCOS?
  • maxanna

    Får dock inte klarhet i om gynekologer på en ?vanlig? vårdcentral gör sådant - eller om de typ hänvisar till Region Skånes fertilitetscenter RMC (som redan nekat oss). Eller om jag ska kontakta en privat fertilitetsklinik, som dock kostar saftiga tusenlappar.

    Om de konstaterar PCOS och jag ev får hormontabletter... får man tex bättre stöd och service av en privat klinik jämfört med offentlig vårdcentral?

  • maxanna

    Ja, det kanske skulle gå att hitta. :) Känns ändå lite som en djungel. :/

    Kan vilken gyn som helst utreda PCOS, samt ev rådge kring hormontillskott för att få igång ägglossning? Har fått uppfattningen om att det är en slags specialkunskap.

    När jag har läst om folk som äter hormontabletter har jag uppfattat det som att de går på täta kontroller. Undrar liksom lite om en annan klinik än specialiserad på fertilitet har möjlighet till tät kontakt... eller om det bara blir hej, tabletter utskrivna, hejdå.

  • maxanna

    Tack för alla svar :)

    Vi gjorde en infertilitetsutredning på en privat klinik till sist, så vi kunde få svar även angående andra besvär som kan påverka fertiliteten. Fick konstaterat att det var PCOS-tendenser, det gjordes både ultraljud och blodprov. Såg själv alla väldigt många äggblåsor som tornade upp sig längs med äggstockarna (läkaren räknade till typ 25 på varje äggstock), så nu var det iallafall konstaterat.

Svar på tråden Vem utreder PCOS?