• LFF

    Klarar inte av min hund

    Om du är den jag tror att du är så tycker jag helt ärligt att du ska prata med uppfödaren om att ta tillbaks hunden. Det fungerar inte för er! Jag förstår att det känns skitjobbigt men det är det bästa för både dig och valpen! Du har haft så många trådar redan om denna lilla valp och det hela bara eskalerar. Du har fått tips i andra trådar om passivitetsträning, att inte gå kurs med en så ung hund, att hon är överaktiverad redan.

    Som Aniiee säger, valpar är skitjobbiga och man vet aldrig hur jävliga de kan vara förrän man står där med en överjävlig valp! Vänd dig till uppfödaren för att få tips och råd kring hur du ska hantera henne eller lämna tillbaks henne!

  • LFF
    Anonym (Vadgöra) skrev 2018-04-11 15:08:13 följande:

    Svarar just nu bara på dem som kan prata med mig utan att döma, jag vill inte ge bort hunden ännu, jag vill ge mig själv en chans. Jag vill vara personen som hunden ska vara med. Jag visste bara inte att det kunde vara så svårt.


    Har du provat de tips du fått i dina andra trådar? Där du fått tips om passivitetsträning, hur du ska lugna ner henne när hon flippat runt?
  • LFF
    Anonym (Vadgöra) skrev 2018-04-11 15:08:13 följande:

    Svarar just nu bara på dem som kan prata med mig utan att döma, jag vill inte ge bort hunden ännu, jag vill ge mig själv en chans. Jag vill vara personen som hunden ska vara med. Jag visste bara inte att det kunde vara så svårt.


    Och btw, jag dömer dig inte för att du känner att det hela blivit dig övermäktigt. Jag kommer däremot att döma dig om du envist behåller en hund som inte mår bra hos dig.

    Det är inte fel att säga "Det här fungerar inte, du *hunden* skulle ha det bättre hos någon annan". Det är inte fel att ringa uppfödaren och säga "Det här blev fel, snälla hjälp mig". Det finns ingen som känner din valp lika väl som uppfödaren. Du ska kunna ha ett sånt förtroende för din uppfödare att du utan problem kan vända dig till den personen för hjälp även om det bara är per telefon.
  • LFF
    Anonym (Vadgöra) skrev 2018-04-11 15:23:47 följande:
    Jo, det har jag. Det har gått bättre faktiskt, hon har nästan slutat med att bita mig i benen då jag går och att bita mig i låren då jag äter middag. Men nu var det ju något som brast för henne (eller mig?) igen. Eftersom jag brast ut i gråt. Jag har tränat dendär ryggsäcken träningen.
    Motgångar kommer man alltid att ha i hundträningen. Det är (nästan) konstant två steg fram, ett steg bak.

    Om du märker effekt av de tips du fått, ge inte upp då när du fått bakslag som denna gång. Se det som en liten läxa "Idag blev det lite för mycket och det flippade runt i skallen på henne, bra då vet jag det och så börjar vi om på ny kula".

    Jag har uppfostrat en terrier (jack russell) och vet mycket väl hur enkelt det är för vissa valpar att flippa runt i skallen och bli hyper. Fördelen med denna typ av valpar är att de i regel är enklare att motivera vad gäller träning (så länge man inte repeterar samma sak för mycket) och det är betydligt enklare rent generellt att dämpa en aktiv hund än att jobba upp en lugnare hund till aktivitet.

    Kämpa på! Nu börjar det ju dessutom att bli bättre väder och ni kan aktivera er mentalt utan att röra er fysiskt genom att sätta er nånstans där det rör sig folk och bara titta på.

    Minns när lillfjanten var valp (och de första 5 åren). Inget var så effektivt för att få en mentalt trött hund som att ta en stadspromenad (bodde i en kranskommun till Stockholm).

    Men kom också ihåg, det ska vara (övervägande) kul att ha hund! Det är inte fel i att säga "Det här går inte, vi funkar inte ihop" och omplacera hunden. Det kanske blev fel denna gång i form av fel ras eller fel individ, men det betyder inte att du är en person som aldrig ska ha hund.
  • LFF
    Anonym (Ja) skrev 2018-04-11 15:33:20 följande:

    Jag har ärr över hela mina armar från min valp. Valpar bits, andra mer eller mindre. Min är 6 månader och bits när han blir väldigt exalterad, han har dock slutat med det "dagliga" bitandet. Valptiden är romantiserad men faktum är att den är hemsk också, känn dig inte ensam i det.

    Mina tips: köp ett märgben eller gott ben där hunden får "jobba". Kan lova att valpen kommer välja att bita i benet istället för dig.

    Går du lös med hunden? I skogen? Investera i en långlina och bege dig ut i skogen, låt valpen lukta och utforska omgivningen


    Vi hade vanliga tuggben som vi gav vår valp när han var extra bitig men det som fungerade bäst var att han tuggade och vi höll i benet (behövde han hålla själv så tröttnade han fort som valpsing).
  • LFF
    Aniiee skrev 2018-04-11 16:03:51 följande:
    Väldig vanligt. Även bra tillfälle att träna tillit, träna undan eventuellt resursförsvar, och även ge lite bus.
    Ja, vi fick ju ta vad som helst från vår terrier. Vet att flera blev förvånade över hans bristande resursförsvar gentemot människor (men gud nåde den hund som försökte ta något från honom).

    Gud vad jag saknar min fjantterrier!
  • LFF
    Anonym (Vadgöra) skrev 2018-04-11 16:10:46 följande:
    Det tycker min hund också om, så det kör jag med ibland när jag sitter i dendär fotöljen jag pratade om i TS. Då kan hon bita ibland hur länge som helst ifall jag håller i benet. Ibland står hon på bakbenen och liksom ligger i knät på mig och står länge så och bara tuggar
    Då har hon förtroende för dig! Bygg vidare på det! Hade hon inte haft något som helst förtroende för dig så hade hon aldrig i helsike tuggat vidare på tuggbenet utan försökt dra det ifrån dig och gått bort en bit och tuggat vidare.

    Samtidigt som hon tuggar på benet, prata lugnt med henne, beröm, smek över huvudet, kolla öronen etc. Bygg upp ett band mellan er. Visa att du är trevlig att vara med. Sätt dig på golvet med tuggbenet så hon lättare kan lägga sig bredvid dig/på dig och gnaga på tuggbenet.
  • LFF

    När ni är ute, ha med dig något hon tycker är skoj utan att hon vet det. När hon går iväg någonstans på eget äventyr så ropar du till, sätter dig på huk och låtsas hitta det där roliga.

    Om hon ser dig som en resurs så är det bra, du är den som hittar de bästa och roligaste sakerna då och det blir kul att följa med dig.

    Hittade en länk när jag sökte på "Valpen bits"

    www.kelpiestuds.se/aaaajjj-valpen-biter-mig

  • LFF
    Anonym (Vadgöra) skrev 2018-04-11 16:25:00 följande:
    Roligt att höra! Men ibland drar hon i benet också, men då jag släpper och tänker att hon kanske vill ha det själv, då plockar hon upp det igen och kommer tillbaka, så jag vet inte riktigt vad hon menar där

    Faktiskt brukar jag göra så, titta lite öronen/smeka o så, kolla tassarna
    Hon vill leka med dig :) Ha lite dragkamp! Det är superpositivt att hon kommer tillbaks med sakerna till dig, det underlättar i övrig träning sen om ni tränar in apport etc.

    Har du en dragtamp som ni kan ha riktig dragkamp med? Lekbelöningar är ett enormt bra alternativ till godisbelöningar i träning.

    Min hund var mer pepp på träning om jag hade slängt iväg favoritleksaken en bit först, sen gjorde vi ett moment och sen fick han springa och hämta leksaken (detta var när han var vuxen men ändock). När han var valpsing och vi tränade in basala saker som sitt och ligg var det optimala godiset gurkbitar. Allt annat var FÖR gott och han klarade inte av att fokusera.

    Det är också en viktig del i träningen. Se hur hon reagerar på olika belöningar. Vissa saker får man spara till när hon är extra superduktig och andra saker är bra "vardagsbelöningar". Vad blir hon gladast över, gos, godis eller lek med dig? Godis/matbelöningar samt gos kan man tex ha som lugnande belöningar, när man vill ha kvar en hög aktivitetsnivå använder man lek och bus. Anpassa belöningarna efter hunden.

    Nu i början kan du egentligen inte belöna för mycket. Varje minsta sak som är "rätt", ge beröm och någon form av belöning. Då blir hon mer motiverad att göra rätt än att göra fel (negativ uppmärksamhet är bättre än ingen uppmärksamhet.

    I de situationer när du vet att hon gärna försöker bita i dig och "få igång" dig och hon inte gör det (direkt), förekom med ett "braaaaa" och en liten belöning. Läs på om klickerträning, ett sätt att träna hunden på som är mer instinktivt än något annat och lätt att ta i nivåer på ett annat vis än traditionell träning.
  • LFF
    Anonym (Ännu en med en vilde) skrev 2018-04-12 12:37:49 följande:

    Nej valpen hatar inte dig och tycker att det är skönt att du går. När du försvinner ur sikte så kopplar valpen troligen av för att det inte finns något skojigare att göra. Så gjorde min vilde som idag precis fyllt ett år.  Jag upptäckte av en slump att om jag satt mig i ett annat rum med en kompostgrind mellan så kunde han koppla av enklare men samtidigt känna sig trygg då jag var inom synhåll. Nu har han äntligen lugnat ner sig betydligt på hemmaplan. men tonåren/slyngelåldern är inte direkt en dans på rosor det heller utan innebär bara nya utmaningar. 

    Kan det möjligen vara så att din valp är överstimulerad? Min hund är en överenergisk liten sak (jag märker stor skillnad jämfört med mina förgående hundar) och jag har fullt sjå att hitta på aktiviteter, och att träna att gå förbi hundar utan att leka med dem.

    Stressa inte upp dig med att valpen skulle vara uttråkad. Det är troligen tvärtom. När min hund blev överstimulerad blev han odräglig och ofta slutade det i total valpfnatt där han sprang i rasande fart i cirklar tills han föll ihop utmattad.


    Försök med enkel mental träning på hemmaplan som t.ex något valpen gillar i en mjölkkartong (som man klipper bort plasten på) eller en toarulle. Det är ungefär den nivå din valp borde ligga på nu. Kanske lite enkel sökträning av godis i lägenheten. Utomhus mest att bara gå mycket korta promenader och sitta och titta på omgivningen.. Miljöträning är otroligt effektivt men  


    Problemet med aktiva valpsingar är ju att de är alldeles för med på noterna att hitta på roliga saker och därmed extremt lätta att överaktivera.

    Ett av de viktigaste tipsen vi fick av en annan JRT-ägare när vi skaffade vår valp var just "Lär hunden att det inte behöver ske saker hela tiden", att passivitetsträna. Att få upp hunden till aktivitet är liksom inget problem, att få den att slappna av däremot är ett helsike!

    Men, jag har hellre en aktiv hund som jag måste lära att ta det lugnt än en alltför lugn hund som måste jobbas igång för att något ska hända!
Svar på tråden Klarar inte av min hund