• LFF

    Måste man uppfostra barn på modernt vis?

    Scheven skrev 2018-04-22 19:10:32 följande:

    1. Hur resonerar ni kring hur ni använder teknologi med era barn (alternativt låter era barn använda teknologi själva under uppsikt)? Detta förutsätter förstås att exempelvis smartphone, surfplatta, dator etc används.


    Mina 4,5-åringar hat aldrig fått leka med våra telefoner etc. Fram tills i vintras har de inte direkt heller fått använda ipaden. När vi tittade på julkalendern fanns det även ett spel man kunde spela, då (och endast då) fick de använda ipaden tillsammans med pappa. Nu har de så smått fått använda den ibland för att lära sig att skriva olika ord med hjälp av en app.
    Scheven skrev 2018-04-22 19:10:32 följande:

    2. Hur resonerar ni kring de föräldrar som gör ett aktivt val att inte använda ovan nämnda redskap för uppfostran av barn?


    Tycker det är bra då det ökar fantasin i lekarna hos barnen. Våra barn är ute och leker när de kommer hem från förskolan nu när det blivit varmare ute. När det varit kallare har de lekt inne istället. När de fått frågan på förskolan om vad de ska göra när de kommer hem har bara de svarat "leka", de övriga har pratat om att titta på tv eller hålla på med ipaden.
    Scheven skrev 2018-04-22 19:10:32 följande:

    3. Ni som inte använder surfplatta, smartphone eller dylikt, vilka reaktioner får ni från andra?


    De flesta som vi pratat med det om önskar att de hade haft begränsningar i deras barns användande av ipads och telefoner eftersom det nu (4 år och uppåt) blivit mycket bråk och tjafs när barnen inte fått använda dem.

    Barnen kommer att lära sig den nya tekniken ändå och använda den (och bli beroende av den), vi behöver inte introducera dem för det för tidigt!

  • LFF
    Norbottensfia skrev 2018-04-26 22:23:04 följande:

    1. Hur resonerar ni kring hur ni använder teknologi med era barn (alternativt låter era barn använda teknologi själva under uppsikt)? Detta förutsätter förstås att exempelvis smartphone, surfplatta, dator etc används.

    -I dagens samhälle är det inte rimligt att på något sätt inte introducera tekniken för barnen då många samhällsfunktioner digitaliseras. Att inte låta barnen lära sig hantera tex en smartphone stjälper med än det hjälper. Jag tror mer på att lära barnen ett vettigt förhållningssätt till teknik


    Men på vilket sätt lär sig en 1-2 åring om de digitala samhällstjänsterna? Jag har lärt mig hantera dessa tjänster (och mycket annat) trots att jag inte vuxit upp med teknik från bebisåldern. Från skolåldern, absolut att de kommer få börja använda teknik så smått men från bebisåldern och genom förskolan? Det är ju knappt man ser ungar ute och leker längre.
  • LFF
    Norbottensfia skrev 2018-04-27 09:12:03 följande:

    Nu menar jag inte att de ska sitta med det varje dag. Men jag tror inte på ett förbud. Min 1 åring tittar mycket sällan på mobil eller platta. Klart det är viktigare att vara ute och upptäcka världen än sitta och stirra på en skärm. Jag menar inte bebisar utan barn generellt, att de behöver få lära sig och visar de intresse är det klart de ska få sitta och pilla en stund. Jag kommer vara väldigt restriktiv med användandet när hon blir äldre och använder det mer, men kommer inte att förbjuda det utan lära henne ett vettigt förhållningssätt till det. Likväl som jag kommer lära henne hur man gör upp eld och plockar blåbär i skogen bredvid oss så kommer jag visa hur mobilen fungerar :)


    Då förstår jag vad du menar och jag håller med
  • LFF
    Anna1234 skrev 2018-04-29 17:25:03 följande:

    Varför tänker ni att ipad och datorspel är av ondo? Tänker ni så om Monopol och schack också (eftersom man sitter still och kan fastna i spelet)?


    Ett förskolebarn spelar sällan Monopol och schack. Ett förskolebarn behöver sällan en ipad eller datorspel. Ett förskolebarn behöver leka, busa, springa, cykla, ha tråkigt, använda fantasin etc. Inte att ta en datormanick så fort man inte har något bättre för sig (det samma gäller oss vuxna men det är svårt att leva som man lär).
  • LFF
    elsi skrev 2018-05-02 09:04:48 följande:
    Men menar du på allvar att du tror att barn som får tillgång till Ipad inte gör något av det andra i livet då? Det går inte att barnen cyklar, busar, leker en stund och sen leker på Ipad en stund? 

    Är ni själva så skärmberoende att ni tror att barnen skulle bli det på sekunden om de fick lägga händerna på en Ipad?

    Mina barn har i alla fall klarat den svåra balansgången att kunna göra många saker och ha många olika aktiviteter och välja på, däribland Ipad och TV och TV-spel. 
    Bland de ungar vi har i vår omgivning så är det ofta så, ja. Tyvärr. I synnerhet detta att ipaden åker fram så fort ungarna säger "jag har tråkigt, jag har inget att göra".

    Eller när man hör från förskolan svaret på frågan "Vad ska ni göra när ni kommer hem då?" och 95% av ungarna svarar "spela på ipaden" istället för "leka, vara ute, cykla" etc.

    När man lyssnar på vänner, bekanta, andra föräldrar och hör "Det är alltid konflikter kring ipaden, det är så svårt att få barnen att lägga den ifrån sig" mer eller mindre konstant.

    När man får kommentaren "Va?! Hade ni ingen ipad eller liknande i bilen till barnen när ni skulle åka i 6 timmar till fjällen? Hur KLARADE ni er? Blev det inte jobbigt?". De hade böcker att bläddra i precis som vi själva hade när vi åkte på långresor.

    Så nej, det handlar inte om oss själva. Det handlar om alla dessa konflikter runt elektroniken som man ser och hör från andra föräldrar med förskolebarn.

    Men, eftersom du tycker att det är jättebra med ipad till förskolebarn så kan ju du förklara för mig vad det är som är så bra. Snälla. Eller hur ni har klarat av att inte få konflikter kring tekniken eftersom inga föräldrar jag känner lyckats ha det konfliktfritt när det kommer till skärmtider.
  • LFF

    Och för att komma in på frågan om beroende:

    Jag VET hur jävla lätt det är att fastna i ett spelande eftersom jag varit där, flera gånger. Jag fick mitt första handhållna Nintendo (Game & Watch) när jag var runt 10 (mitten av 80-talet). Det bästa beslutet mamma tagit var att jag INTE skulle få ett eget tv-spel, det räckte med att vi fick låna av mammas kompis som hade en videobutik där man kunde hyra konsoller och spel om de inte var uthyrda. Det var svårt att få mig att sluta spela Iceclimber.

    Jag vet hur lätt det är att fastna i Facebook, CandyCrush och alla andra spel. De triggar belöningscentrat något enormt vilket gör det beroendeframkallande att få kicken eller tillfredsställelsen av att ha "koll".

    Så ja, jag vet att en benägenhet till att lätt fastna i det finns hos mig och sannolikt även hos mina barn. Kan jag då fördröja det hela till de blir lite äldre än sina 4,5 år som de är nu så är det bara bra. Kan jag se till att de tycker att det är skitkul att motionera (något jag egentligen tycker är aptrist) och lägga grunden till en bra fysik istället för stillasittande så är det underbart!

  • LFF
    elsi skrev 2018-05-02 12:57:14 följande:
    Okej, men det betyder inte att det är giltigt för alla barn överallt. Även om du har jättemånga barn i din närhet.

    Jag har inga förskolebarn längre, men jag som förälder är van att sätta gränser kring allt möjligt i barnens tillvaro och det här är en av de sakerna. 
    Så om man hör att det är problem med en sak från så gott som alla så är det DE som är undantagen som bekräftar regeln? Skämtar du?

    Så, eftersom du varit så duktig på detta så kan du väl dela med dig om hur du lyckats att göra så det inte blivit några konflikter angående tekniken? För något fel gör ju uppenbarligen "alla andra" som har problem... (att det kan vara så att de också har regler etc men att det ÄNDÅ blir problem med tekniska saker verkar inte finnas i din tankevärld).

    Ett fåtal av de som har problem med denna fråga är jag inte ett dugg förvånad över att det blivit ytterligare en källa till konflikt eftersom de inte har några som helst regler i övrigt. Vad gäller övriga föräldrar så är de också, precis som du, vana vid att sätta gränser etc och ändå märker de av att antalet konflikter gällande paddor etc ökar när användandet varit mer frekvent och att antalet konflikter varit färre eller obefintliga när paddorna tagits bort helt.
Svar på tråden Måste man uppfostra barn på modernt vis?