• mmel

    Måste man uppfostra barn på modernt vis?

    1. Vårt barn som snart fyller sex får använda iPad men inte i obegränsad mängd. Vi har inga fasta regler om hur mycket man får använda den per dag utan en trist och regnig dag i november när han är trött och kanske förkyld så kan man få sitta en längre stund och en lördag med strålande sol i maj så kanske man inte får sitta alls.

    Men framför allt tycker jag det är skillnad på vad man gör vid iPaden. En del är ganska hjärndött slötittande. Exempelvis vill mitt barn gärna kolla på youtube när andra spelar Mario. Det tycker jag blir alldeles för passivt och brukar bryta rätt snabbt. I bland spelar han något spel som jag tycker är vettigt, exempelvis Pettsons uppfinningar, och då kan man få sitta en stund längre. Jag tycker även det finns många bra barnprogram på Barnkanalen där han lär sig mycket, en favorit är Maskinen kroppen. Ofta kollar vi tillsammans eller så är jag eller min man åtminstone i närheten för barnet vill gärna prata om vad han sett och lärt sig. Han tittar gärna på pysselprogram med och får inspiration till egna pyssel eller experiment och det är inte så dumt.

    Sen är det ju absolut smidig vid vissa tillfällen att ha iPad eller telefon att ta till t.ex. när han är sjuk, eller bara väldigt trött efter förskolan och behöver skärma av sig lite och vila. Vid en lång bilfärd har det också hänt ibland att vi tagit fram den eller när vi har flugit på semestern.

    Jag kan inte säga att jag tror att han blivit så hemskt handikappad om han inte fått använda iPaden förrän han börjar skolåldern men jag ser inte heller någon direkt anledning till att förbjuda den. Hade vi haft en massa bråk kring den hade jag kanske tänkt annorlunda. Den enda regel vi har kring den är att om det blir tjat och bråk när jag säger nej/säger att det är dags och lägga bort den så kommer jag lägga undan den helt.

    Några diskuterade ju att föräldrar idag har sina barn hela dagarna på förskolan och inte hinner träffa barnen om de sitter vid iPad eller liknande. Vi hämtar vårt barn tidigt på eftermiddagarna och hinner med många aktiviteter, varav iPad kan vara en av dem. Men sen så sitter vi ofta tillsammans eller åtminstone är i närheten när vårt barn använder den. Ritar han något på den så vill han ju visa, tittar han på något program kanske jag sitter med och så pratar vi om det osv. Det behöver ju inte vara en ensamaktivitet att använda teknik, även om det ibland så klart kan vara det.

    2. Jag har inga starka åsikter om man väljer bort iPad eller liknande i barnets yngre år. Jag har vänner som gjort det just eftersom det inte tyckte det fungerade och bara resulterade i bråk eftersom barnen blev helt fixerade och inte ville göra annat. Jag har nog ingen vän som helt valt bort det utan att ha haft problem men jag skulle inte bry mig där heller.

    Däremot skulle jag nog börja tycka synd om barnet om det kom upp i en ålder när alla andra hade mobiltelefoner och/eller spelade med varandra över nätet eller liknande och föräldrarnas principer förbjöd dem. Jag tror tyvärr att det finns risk för ett visst utanförskap om man inte kan hålla kontakten via internet och/eller mobiltelefon idag för ungdomar.

Svar på tråden Måste man uppfostra barn på modernt vis?