Inlägg från: EmberEyes |Visa alla inlägg
  • EmberEyes

    Katt ensam hemma

    Jag tycker inte att det är den bästa lösningen att ha en ny liten kattunge ensam så många timmar varje dygn. Jag hade varit lite mer öppen för det om det varit en vuxen katt som haft tid att bo in sig.

    Som skrivits tidigare, det är bättre att skaffa två katter istället, då finns det sällskap. Det är marginellt mer arbete med två katter än en (fler lådor att rensa, mer mat att handla, två djur att ta till vet för vaccinering/kastrering/etc), men det är lite dyrare med att betala dubbelt av allt, dubbelt så mycket mat, sand, vet-kostnader, försäkringar mm.

    Jag tycker att du ska se över din ekonomi, skulle du ha råd att skaffa två raggisar? Hör dig för bland uppfödare, ibland har uppfödare omplaceringskatter som de behöver sälja för att göra plats för nytt blod i avelsarbetet, då kanske du kan köpa både en kattunge och en vuxen katt som redan fungerar ihop. Ofta är vuxna katter lite billigare i inköpspris och ibland ger uppfödare lite "mängdrabatt" om du köper två katter.

    Om det är själva inköpspriser (inte den löpande kostnaden) som är problematisk så kanske du kan skaffa en katthems-katt och en raskatt i ungefär samma ålder. Det är mycket enklare att få ihop två kattungar än två vuxna katter.

    Lycka till!

  • EmberEyes
    IrriteradMamma skrev 2018-05-29 08:57:41 följande:

    Det är inte tillåtet att ha en katt ensam så många timmar som du beskriver. Isåfall får du väl lämna katten hos någon som ser efter den medans du jobbar?

    Att ha två katter hjälper inte, det är DIN tillsyn som räknas inte att dom har en kattpolare.


    Det är visst tillåtet, under förutsättning att det är vuxna, friska djur.
    Läs på lite innan du skriver.

    www.jordbruksverket.se/download/18.26424bf71212ecc74b080001024/2008-005.pdf

    Specifikt
    Skötsel
    16 §    Tillsyn ska ske minst två gånger om dagen. Unga, sjuka eller skadade hundar och katter ska ses till oftare.
    17 §  Hundar och katter ska få sitt behov av social kontakt tillgodosett.
    Allmänna råd till 1 kap. 17 § Social kontakt bör ske genom sällskap av artfrände eller människa. Kontakt  med  människor  bör  ske  några  timmar  varje  dag  genom  aktivering,  rastning eller annan sysselsättning. Valpar och kattungar under 6 månader bör inte sitta i karantän.
  • EmberEyes
    IrriteradMamma skrev 2018-05-29 19:08:12 följande:

    Ni som skriver att era katter är ensamma så långa stunder, ni vet att det är straffbart?

    En katt ska ha tillsyn minst två ggr per dag, och det räcker inte med att bara kolla till i fem minuter och sen dra igen.

    Ts, om du ska skaffa katt bör du se till att katten kan vara hos någon annan medans du jobbar. Om du frågar mig låter det inte direkt hållbart att hålla på flytta djuret fram o tillbaka dock.


    Ni som inte vet det sedan tidigare i tråden, denna skribent ljuger. Det är inte straffbart att lämna en frisk, vuxen katt ensam 10-12 timmar per dygn, speciellt inte om du är hemma resterande tiden av dygnet.

    Läs gärna jordbruksverkets föreskrifter.
    www.jordbruksverket.se/download/18.26424bf71212ecc74b080001024/2008-005.pdf
  • EmberEyes
    IrriteradMamma skrev 2018-05-29 21:33:00 följande:
    Ts skriver att hon är borta mellan 13.00 och midnatt, vart är de 13 timmar du pratar om? En katt får inte vara ensam i 11 timmar!
    Visa en (trovärdig) källa på detta. Visa en lagtext eller en av jordbruksverkets föreskrifter som anger att specifikt antal timmar som en katt får eller inte får lämnas ensam.
Svar på tråden Katt ensam hemma