• Thereisthat

    Varför har vi så fasta uppfattningar i väldigt svåra frågor?

    Idag är ju flyktingfrågan ett väldigt aktuellt ämne som på många sätt polariserar samhällsdebatten. Men frågan i sig är ett dilemma. Om vi ska ta emot människor som faktiskt behöver hjälp så kan det göra välfärden överhettad och det kan faktiskt skada vårt gemensamma skyddsnät. Om vi däremot inte hjälper tillräckligt många flyktingar som kommit hit så är det förödande för den enskilde personen som flytt så långt och lagt ner så mycket energi på att faktiskt komma hit. Det är alltså i mina ögon en väldigt komplicerad fråga där moral och logik ställs mot varandra. Ändå har människor väldigt starka uppfattningar om vad som är rätt och fel i den här frågan.

    Det är inte första gången dilemman polariserar debatten. På 70- och 80-talet rörde frågan om kärnkraft upp väldigt starka känslor. På 50-talet var frågan om ATP något som t.o.m. spräckte Erlanders koalitionsregering med Centerpartiet. Om vi går ännu längre tillbaka kan vi se hur försvarsfrågan höll på att slita Sverige itu under våren 1914. Alla dessa frågor var liksom migrationsfrågan idag väldigt komplicerade vid tidpunkten men likt förbannat så hade bägge sidor väldigt starka uppfattningar om vad som var rätt och fel.

    Så var beror detta på egentligen?

  • Svar på tråden Varför har vi så fasta uppfattningar i väldigt svåra frågor?
  • zdudmwml

    Ju mindre man vet desto enklare tycker man att problem är.

    De som är insatta på riktigt brukar aldrig anse att problemet är enkelt och de brukar heller inte ha starka åsikter åt vare sig det ena eller andra hållet utan dv förstår komplexiteten och både för- och nackdelar.

  • Klaralokghdy

    Jag tror att det handlar om hur känslomässigt engagerad man blir. Dessa frågor fås lätt till att handla om saker som kan uppfattas som stora hot för vårt samhälle. Då blir människor känslomässigt berörda och får ännu svårare att ta in avancerade fakta. Plus att de politiska partierna gärna engagerar sig i de här frågorna eftersom folk blir oroliga och därmed lättare att påverka. Och som politiker vinner man ofta röster på att förenkla problem, eftersom det generellt är svårare att ta in flera perspektiv på en sak.

Svar på tråden Varför har vi så fasta uppfattningar i väldigt svåra frågor?