Inlägg från: Anonym (S) |Visa alla inlägg
  • Anonym (S)

    Sjuksköterskor se hit!

    Anonym (Stina) skrev 2018-06-13 19:55:50 följande:

    Tyvärr kan man ju inte göra ett sådant antagande baserat på några sjuksköterskor som har svarar i en tråd på familjeliv. Överlag är lönerna inom landstinget svindåliga. Ingångslönerna har visserligen höjts genom åren, men löneutvecklingen hänger inte med. Detta innebär att en sjuksköterska sommar jobbat flera år bara har några hundralappar mer än en nyutexaminerad. Att sedan specialistutbilda sig ger kanske ett par tusen extra i lön. Då har du mer ansvar och längre utbildning bakom dig. Så väldigt fel av dig att ta för givet att sjukvårdspersonal gnäller i onödan.


    Vad tjänar ssk i landsting? Tycker också det verkar va bra grundlön för nyutexaminerade. Hur mycket mer ökar ansvaret egentligen med erfarenheten? Är väl ändå läkaren som är ytterst ansvarig. Ssk ska väl bara hålla koll om patientern blir sämre och i så fall tillkalla läkare.
  • Anonym (S)
    modsey skrev 2018-06-14 20:32:24 följande:

    Problemet är inte ingångslönerna utan avsaknaden av en vettig löneutveckling inom i synnerhet landstingen.

    Jag jobbar inte som sjuksköterska längre utan med en mer administrativ ledarroll. Men som narkossjuksköterska skulle jag nog annars ligga på ca 38 000 kr gissar jag. Färdig ssk -01 och anestesi -05.


    Ok, men 38000 låter ju inte helt illa. Har inte så bra inblick generellt men vad anses en vettig löneutveckling vara?
  • Anonym (S)
    modsey skrev 2018-06-15 05:55:30 följande:

    Och du vill bli sövd av en undersköterska? Eller att en undersköterska doserar läkemedletn på ditt svårt sjuka medvetslösa barn? Förlöst av en undersköterska? En undersköterska som hanterar din pappas hjärtstopp och räknar på läkemedel och joul på defibrillering ? Ok.....


    Fast nu skrev anonym (läkare) inte alla arbetsuppgifter utan många. På vanliga vårdavdelningar sköter ssk hygien, matning, mycket onödig administration osv. Det du tar upp är ju uppgifter som kräver utbildning till ssk. Men idag gör de mycket som mindre utbildad personal skulle klara.
  • Anonym (S)
    modsey skrev 2018-06-15 06:10:40 följande:

    Eller så är det så att de vill göra nytta och ha en vettig lön. Precis som läkarna resonerar. Eller menar du att ni gör det enbart för allmännyttan och att lönen är oviktig?


    Men en lön över 30000 är vettig. Eller vad tycker du skulle vara vettigt? Sen går det ju inte att jämföra ssk och läkare. Det är två olika yrkeskategorier på samma arbetsplats.
  • Anonym (S)
    modsey skrev 2018-06-15 09:03:10 följande:

    Jag jämför absolut inte de professionerna lönemässigt .självklart ska läkare tjäna mer än ssk.Åter. Det finns studier som visar högre mortalitet på avdelningar med få ssk.


    Jag tror dig. Men anledningen är nog fortfarande att sjuksköterskorna lägger tid på saker som andra skulle kunna göra. Så länge det är så behövs ju fler ssk.
  • Anonym (S)
    Anonym (Läkare) skrev 2018-06-15 11:09:47 följande:

    Verkligen inte. Det är en krävande universitetsutbildning som är mycket svår att komma in på och som på riktigt är ett jobb som inte vem som helst skulle klara av. Sjuksköterska är en kandidatutbildning som vem som helst kommer in på och de flesta springer bara och lallar med saker som lika gärna en undersköterska utan högskoleutbildning hade klarat av både billigare och med bättre attityd.


    Håller nog med dig här. Om en ssk kan tjäna 40000 är det tom lågt räknat med 60-80000. En ssk har på sin höjd ansvar för tolv patienter. En överläkare minst 30 och nattetid hela sjukhuset. Ansvaret för en ssk innebär oftast att avgöra när läkare ska tillkallas, läkaren är den med ansvaret. Plus alla år av utbildning (5,5 år grund, 2 år AT, 5 år specialist), erfarenhet och kunskap.

    Sen det där med attityd är nog väldigt individuellt :D, har träffat en del uskor som inte alls är mysiga att prata med.
  • Anonym (S)
    Anonym (N) skrev 2018-06-15 12:53:17 följande:

    Så det är därför snittet är högt på ssk för att vem som helst kan komma in?

    Jag personligen hade inte velat att en usk med gymnasieutbildning och utan legitimation hade stått och blandat antibiotika, morfin etc åt mina anhöriga!


    Runt 15 är väl inte högt snitt? Och HP poäng under 0.5-1.0?
  • Anonym (S)
    Anonym (N) skrev 2018-06-15 13:16:56 följande:

    På sin höjd ansvar över 12 patienter?

    När jag jobbade på sjukhuset hade jag som mest ansvar över runt 25 patienter som ssk.

    Nu inom kommunen så har jag som minst ansvar över 50 pat och som mest runt 250 patienter (kvällar, helger och nätter).

    Nej, en överläkare har aldrig ett helt sjukhus på nattetid utan enbart över den enheten han/hon är ÖL för.


    Nattetid då menar du? Eller sjukhusgeriatrik? Inom kommunen antar jag att det inte är vårdavdelningar utan snarare boenden? Och där kräver ju inte varje patient något dagligen. Och menar du att du är ytterst ansvarig och inte tar hjälp av läkare?

    Jo det finns alltid en Överläkare som är ansvarig för hela sjukhuset så kallat medicinskt ledningsansvarig.
  • Anonym (S)
    Anonym (N) skrev 2018-06-15 13:18:38 följande:

    Och nej, ansvaret innebär inte att mam enbart ska avgöra när läkare ska tillkallas. Man ansvarar som ssk över att pat får sina läkemedel, ansvarar över omvårdnaden, ser till att undersökningar görs etc etc.


    Låter som saker vem som helst klarar. Att se till att ett schema följs kräver väl inte särskilt hög kompetens.
  • Anonym (S)
    Anonym (Läkare) skrev 2018-06-23 08:16:14 följande:

    Och det är skillnad. Men den ska verkligen inte vara större än så! Poliser med lika lång utbildning tjänar cirka 25000 i månaden. Sjuksköterska är ett arbetaryrke, att ni läst 3 år på högskola förändrar inte att det är ett enkelt arbete som inte kräver så mycket mer begåvning än sunt förnuft.


    Tycker du säger många kloka saker och vad jag läst i tråden tycker inte jag heller det verkar som ssk uppgifter är särskilt avancerade. En lastbilschaufför har också stort ansvar för tunga bilar, måste räkna mycket på laster, vinklar, spänna rätt, osv. Det som skiljer är väl utbildningstiden (vad kan det ta att få A-e) körkort.

    Inte tjänar dom mycket mer än 25000, kommer upp i lön bara på övertid. Och ingen som helst löneutveckling. Inga kaffepauser, aldrig en toa när dom behöver, farlig/obekväm arbetsmiljö (inget risktillägg).

    (jag är inte lastbilschaufför).
  • Anonym (S)
    Anonym (Systeryster) skrev 2018-06-23 12:35:57 följande:

    Oj oj vilken tråkig diskussion det blivit om sjuksköterskor. Att läsa att läkare tycker att sjuksköterskeyrket är ett arbetaryrke där vår kompetens är lika med sunt förnuft känns faktiskt väldigt tråkigt. Och att undersköterskor anser att deras yrke kan ersätta en sjuksköterska känns minst lika tråkigt att läsa.

    Samtidigt blir jag så glad över att enbart ha arbetat på arbetsplatser där alla arbetskategorier arbetar som ett team. Undersköterskor, sjuksköterskor, läkare, arbetsterapeut, sjukgymnast, dietist mm arbetar tillsammans för att ge patienten den bästa vård vi kan ge. Ingen ser varken ner eller upp till någon annan kategori utan vi inser att vi alla besitter olika kunskap, olika erfarenheter och att vi alla är viktiga för att kunna bedriva en professionell vård.

    Sen hur det ser ut i andra länder spelar väl egentligen ingen roll. Vi är i Sverige nu och jag antar att diskussionen handlar om sjuksköterskans roll och lönesituation i Sverige. Inte Finland, USA, kina eller vart man nu kan råka befinna sig. Sen att jämföra en patient med en lastbil är ju bara komiskt och jag blev lite full i skratt när jag läste den kommentaren.

    Till sist vill jag bara säga att jag inte riktigt förstår varför det är så provocerande att vi sjuksköterskor önskar högre lön. Vi är ju inte de första som strävar efter en bättre arbetsmiljö, högre lön och bättre arbetsförhållanden direkt. Och varför skulle vi inte göra det? Det är ett arbete och precis som i alla arbeten så vill man ha lön efter sin kunskap, kompetens och utveckling. Ser inget fel i det vare sig man arbetar som lastbilschaufför, sjuksköterska eller försäljare.


    Och spännande att du tolkade mitt inlägg som att jag jämförde en lastbil med patient. Jämförelsen gällde uppgifterna som sådana mot vad lön som ges. Man har ett stort ansvar när man kör/lastar/spänner en stor tung bil som ska köras ibland mitt i storstan på gångvägar för att ta sig till arbetsplatsen.
  • Anonym (S)
    Anonym (Systeryster) skrev 2018-06-23 13:47:41 följande:

    Och spännande att det var det enda du tyckte var värt att kommentera i mitt inlägg. Jag förstod vad du menade men jag håller inte med att man kan jämföra att köra lastbil och att vårda människor - även om båda arbetena är tunga och fyllda med ansvar. Det är för olika typer av arbeten helt enkelt för att kunna jämföras. Sen säger jag inget om lastbilschaufförernas lönesituation utan jag hoppas att de också strävar efter att ha en så bra lön och arbetsmiljö som möjligt.


    Det var inte så mycket annat som var värt att kommentera och det var ju faktiskt ett påhopp på min kommentar.

    Möjligen i ditt sista stycke och där tycker jag ssk verkar få väl bra betalt (generellt) utefter kunskap, kompetens och utveckling.
  • Anonym (S)
    modsey skrev 2018-06-23 16:38:49 följande:

    Kah tror det som oxå är bidragande till löneskillnaderna här är år för utbildning.


    Skiljer två år. Blev nyfiken och läste igenom utbildningsprogrammet för ssk. Innehåller ca 1/6 medicin, resten praktik och omvårdnad. En nära vän som läste första terminen sa att det var ett skämt hur lite dom dels var i skolan, dels hur lite dom behövde lära sig. Hade lätt kunnat öka takten till det dubbla. Låter ju inte särskilt krävande.
  • Anonym (S)
    Anonym (N) skrev 2018-06-23 21:09:11 följande:

    Hur mycket man är i skolan beror på vart man läser och om man läser och campus eller distans. Jag läste på distans och hade obligatorisk skola fyra veckor per termin men hade desto mera hemarbeten och samlingar på nätet. Dock bodde jag i samma stad så jag var på skolan 8-16 varje dag.

    Det är faktiskt en hel del man ska lära sig.


    Uttryckte mig inte tillräckligt tydligt för att du skulle förstå kanske. Knappt motsvarande en halvtid (3-4h/dag), räckte gott för att med råge ta sig igenom första terminen dvs 1/6 av utbildningstiden.
  • Anonym (S)
    Anonym (N) skrev 2018-06-23 21:10:36 följande:

    Polier läser 2 år på polishögskolan och har ett års aspirant. Dessutom är det ingen akademisk utbildning.

    Ssk läser tre år på högskola/universitet och är en akademisk utbildning.

    Självklart är även poliser värda högre löner.


    Vad spelar det för roll att den inte är akademisk? Fortfarande en utbildning på flera år bara att ssk utbildning har praktik insprängd i utbildningen istället för efter. Var väl inte särskilt längesen ssk utb blev akademisk heller. Skillnaden att lite forskning och mer omvårdnadsteori skulle in.
  • Anonym (S)
    modsey skrev 2018-06-23 22:12:50 följande:

    Nu är jag såpass klok och erfaren att jag vet när någon provocerar. Men ändå...men det var liksom det jag menade. Hur kommer det sig tror du att vi har så lite läkatutbildningsplatser...

    Och såpass många läkare har jag anställt att jag vet att några 12 års utbildning har de generellt inte :)


    Nu blev jag nyfiken igen. Hur har läkarkåren skapat läkarbristen?

    Jo innan läkare är färdigutbildade (som anonym läkare skrev) är det 12 år; Grundutbildning, AT, ST.

    Det är inte heller lite utbildningsplatser på grundutbildningen. Det är flaskhals för att få AT och ST, därmed brist på färdigutbildade läkare . Vad jag förstått så är det politiker som skapat det problemet och inte vill göra så mycket åt det.
  • Anonym (S)

    Som nyexaminerad läkare fick vännen 23500 som ingångslön för mindre än fem år sen. 5,5 års utbildning, 2 dagars intro. Det tycker jag kan kännas orättvist. Ssk brukar dessutom få flera veckors intro.

  • Anonym (S)
    Tiina87 skrev 2018-06-30 20:22:36 följande:

    Flera veckors intro beror på var du jobbar. Själv har jag fått mellan 3 dagar till en vecka på de jobb jag haft.


    Pratar om akuten samt slutenvård medicin, kirurgen. Motsvarande vad min vän fick 2 d intro.
  • Anonym (S)
    Anonym (anna) skrev 2018-07-01 18:47:03 följande:

    Åter som flera skrivit. Läkare pluggar inte i 12 år !!!


    Anonym (anna) skrev 2018-07-01 18:47:03 följande:

    Åter som flera skrivit. Läkare pluggar inte i 12 år !!!


    Det beror på definitionen av plugga. AT på nästan 2 år avslutas med en jättetenta som måste klaras för att ha möjlighet att få leg. ST i 5 år där man ska lära sig allt för att stå helt på egna ben. Exv ortopedi ska du kunna hantera diverse akuta operationer, de flesta frakturoperationer osv. Det klarar man inte genom att "bara" jobba i fem år. Behövs mycket studier vid sidan om för att klara det.
  • Anonym (S)
    Anonym (anna) skrev 2018-07-01 19:44:16 följande:

    Det är vad alla andra yrken kallar fort och vidarutbildning och inte unikt enbart för läkare. Dwt är inte 12 års ren utbildning utan man jobbar och får lön många av de åren


    Så fort- och vidareutbildning pågår i 7 år? Trodde det var snarare någon dag till ett par veckors kurs då och då.

    Ja, man jobbar och får lön. Det är fortfarande en utbildningstid med höga krav för att ta sig igenom. Varför skulle inte den utbildningstiden värderas? Du menar då att ssk utbildningen endast är något år och inte 3, eftersom resten är VFU? Samma resonemang.
Svar på tråden Sjuksköterskor se hit!