• Kvarna

    Leva på marginalen (fast man inte borde det)

    Kan börja med att skriva att jag inte är fattig, har en helt okej månadsinkomst(28 000-32 000 netto där jag inte tjänar speciellt bra men jobbar mycket extra) och bor själv.

    Jag vet att mitt inlägg stinker bortskämd och att det kan vara hånfullt för dom som hankar sig fram med betydligt mindre.

    Men jag känner och är jagad månad efter månad och det är kärvt i slutet av månaden. Jag överlever bevisligen men det som gnager är att jag inte på något sätt lever i lyx, jag reser sällan, hittar sällan på aktiviteter, har inte varit ute på flera år, spelar inte, dricker ytterst sällan och shoppar sparsamt. Den enda onödiga lyxen jag unnar mig är snus 800 kr/mån och kan man räkna bredband dit? Men i övrigt "lever" jag inte utan pengarna försvinner i svarta hål.

    TV-licens, CSN-lån, billån, bilförsäkring, hyra(bostadsrätt), lån(bostadsrätt), mat, allmänna räkningar(el, A-kassa, fack o.s.v.) och bensin.

    Kort och gott nödvändiga utgifter för att hålla ekorrhjulet igång och har svårt att hitta ställen att skära.

    I min värld borde jag kunna spara rejält månad efter månad och det händer absolut att jag lägger undan någon eller ett par tusenlappar men plötsligt ska det bytas till vinterdäck, något på bilen går sönder o.s.v. så pengarna är sällan långvariga på sparkontot och jag känner att det bara går runt och runt.

    Det får väl ses som lyx att få skeppet att flyta men det som skaver är som sagt känslan att det inte "bara" borde vara så utan över tid kunna bygga ett stadigt kapital. Jag jobbar som sagt mycket för att kunna bygga kapital men kommer ingenvart utan mer eller mindre pustar ut att jag "överlevde" den månaden också.

    Är det inflation eller är det så "vuxenvärlden" är?(har varit vuxen i snart 2 årtionden). 

  • Svar på tråden Leva på marginalen (fast man inte borde det)
  • Bibbidi

    Hur mycket lägger du på mat? 
    Hur mycket lägger du på bensin? Behöver du köra så mycket som du gör i nuläget? Ta oftare cykeln och handla exempelvis? 

    Har du skrivit upp en månad exakt alla inköp du gör? Ibland fattar man inte hur dyra alla småköp man gör under månaden verkligen är när man slår ihop det.

  • Aniiee

    Den där känslan kommer ofta av att man inte har koll/kontroll på sina utgifter. Har du koll på vart pengarna egentligen tar vägen?


    Hunger, disease, tyranny, superstition and guacamole
  • Kvarna
    Bibbidi skrev 2018-06-22 01:27:24 följande:

    Hur mycket lägger du på mat? 
    Hur mycket lägger du på bensin? Behöver du köra så mycket som du gör i nuläget? Ta oftare cykeln och handla exempelvis? 

    Har du skrivit upp en månad exakt alla inköp du gör? Ibland fattar man inte hur dyra alla småköp man gör under månaden verkligen är när man slår ihop det.


    Jag lägger ca:3000 kr på mat och det är i överkant men det hänger ihop med min livsstil. Det att hinna med att äta överhuvudtaget då jag flänger mellan jobb eller kommit hem sent. När jag väl är ledig så blir det lagad mat. 

    Jag bor på landsbygden så måste ha bil för att ta mig någonstans, lägger ganska exakt 2500 kr på bensin/mån. Jag planerar min körning och passar på att handla om jag kör hem från jobb. Jag bor därför billigare då jag bor utsides men får betala i bensin istället.

    Jag har stenkoll på vart allt går till, det är det som är så deprimerande. Där är ingen post som sticker ut a la lyxfällan utan det mesta är fasta utgifter.

    Kärnan i mitt problem är som sagt inte att det inte går runt utan att det gör precis det när jag borde kunna spara mer eller ta ut svängarna mer än vad jag gör. 
  • Kvarna
    Aniiee skrev 2018-06-22 01:29:22 följande:

    Den där känslan kommer ofta av att man inte har koll/kontroll på sina utgifter. Har du koll på vart pengarna egentligen tar vägen?


    Jag har stenkoll.

    Ca:20 000 går till saker jag inte kan påverka om jag inte vill sätta mig i en 1:a, äta nudlar 4 dagar i veckan o.s.v.

    4500-6500 kr är det jag spenderar på saker till bostadsrätten, små inköp, nöjen, kan vara lite större inköp som en ny gräsklippare, hygienartiklar. Basala saker för att driva ett hem.

    Sparar 3000-5000 vilket minskar beroende på hur månaden ter sig men som sagt då och då kommer byte av däck, något går sönder på bilen eller andra störiga utgifter och då river stora hål i sparkontot.

    Det suger att jobba som jag gör och inte kunna njuta eller dra nytta av det
  • Kusin Krakel

    Om du får ut 28-32000 efter skatt och inte har nöjlighet att lägga pengar på något som ger guldkant i tillvaron, men säger dig ha stenkoll på penagarna tänker jag något av följande:

    1. Du har redan en större post förnodligen boendet som är dyrare än det vanliga för en ensamstående. Detta är förmodligen en prioriteringsfråga. Kansle är det den guldkant som är viktigast för dig.? Även med höga inkomster är det svårt att få allt.

    2. Du har massa småposter som du inte ser som onödiga eller lyx men som när man lägger samman dem blir en ansenlig summa. Kankse värt det för dig, men då mister du någpt annat.

    Vad går sparandet till förutom däck och sånt - är det främst buffert till boendet? Behöver du öka på den sparade summa du har? Jag har bestämt vad som är en lagom buffert för mig och utöver den sparar jag inte förutom till roliga saker som resor. Kanske är ditt sparande tillräckligt så du kan spara till resor och sånt också?

  • Kusin Krakel

    Är hemmet nytt, annars låter 4000-6000 väldigt mycket för att kallas basala saker. Det låter som att du lägger stora summor på ditt hem. Njuter du inte av det? Om inte ditt hem betyder väldigt mycket för dig och du känner att du kan njuta av dina pengar genom att njuta av hemmet, kanske du ska tänka om med boendet?

  • äldreochklokare

    Jag får ut ett par tusen mindre än du netto och har flera tusen över varje månad. Du måste helt enkelt ha saker du anser "behövs" som inte behövs.

    Prenumererar du på någon tidning, vad kostar mobilabonnemang/mobil, bredband (har du kollat att du har det billigaste du kan ha där du bor?). Köper du godis/chips/läsk? Snus för 800 är ju en post du borde kunna ta bort om du väljer att sluta snusa. Har du avbetalningar  (med inte så bra avtal) på ren konsumtion tex köpt tv, dator på avbetalning osv? 

    Har du någon annan last, tex kläder, teknikprylar eller annat som är vanligt att folk lägger pengar på? 

  • Fjäril kär

    Låter som att många räkningar är onödigt dyra räkningar.

    Hur bor du? Känns som att en del kostnader du nämner är ren konsumtion/dyr prioritering. Nya saker till boendet tex, hur ofta köper du sånt? Och vad kostar det?

    Saker du anser vara måsten är uppenbart inte några måsten och dessutom väldigt dyra.

    Jämför du priser när något dyrare ska handlas? Handlar du begagnat?

    Nya däck för 5000 kr eller nya däck för 1500? Eller begagnade godkända däck för en 500-ing?

    Har du koll på när saker "bör" inträffa? De flesta vet tex när det är dags för nya däck och planerar ekonomin inför kommande inköp. Håller gräsklipparen sommaren ut eller kommer jag behöva leta begagnad nu och planera för ny nästa sommar?

  • Fjäril kär

    Vad kostar din bil att äga? Kan du byta till en billigare bil som kostar mindre och som drar mindre bensin?

    Kolla alla dina räkningar och jämför priser på nätet och kolla snittpris på vad saker "ska" kosta. Välj bättre elbolag, mindre bredband, billigare försäkringar, billigare mobilkostnad, mindre tv-utbud etc.

    Har du krediter och lån/avbetalning på något skulle jag priotera att slutbetala dom med sparpengar (undantag csn om du betalar ett stort lån) och sen helt sluta ha såna utgifter. Spara pengar till det du vill ha och betala kontant.

    Hur mycket kontanter tar du ut? Och vad går dom pengarna till?

  • Steven01

    Jag känner ju inte till din situation men jag ska gissa här:

    Du säger att du jobbar mycket, blir det så att "du inte hinner" äta frukost utan stannar och köper mackor o kaffe på macken på väg till jobbet?

    Jobbat över och orkar inte laga mat och köper middag på sibylla?

    Jobbat mycket och därför "unnar" du dig att åka o köpa teknikprylar "du behöver"?

Svar på tråden Leva på marginalen (fast man inte borde det)