• Anclo

    Tvååring som inte vill sova

    Hej.

    Är det någon som har något tips till oss angående sömnen för vår tvååring?

    Hon har i hels sitt lilla liv haft problem med sömn. Som bebis spände hon armarna i luften så fort ögonen började bli tunga, när hon var lite äldre så kunde hon slå sig själv i ansiktet- allt för att hålla sig vaken. Hon vill inte sova helt enkelt.

    Det har aldrig tagit mindre än en timme att lägga henne. Nu, senaste 6 månaderna, tar det upp emot två timmar och hon somnar runt 21.30 varje kväll.

    Vi har provat att låta henne somna själv, men jag gillar inte att hon är ledsen ensam så någon av oss är där. Oftast ligger vi bredvid henne i sängen. Vilket alltid slutar med att den som nattar somnar. Om det förmodan inte händer så är klockan ändå så mycket när vi är klara att det är dags att gå och sova.

    Vi har fasta rutiner, hon lägger sig 19.30 varje kväll efter bad och bok.

    Vi har testat egen säng men likadant där så nu sover hon i vår säng tillsammans med en förälder, den andra sover i gästrummet.

    Hon är mätt. Hon är inte törstig. Hon går på dagis. Vilan på dagen har vi satt till max en timme.

    Ändå så vaknar hon vid 06.00-07.00 och ska upp, då är hon trött och grinig.

    Vi föräldrar har ingen egentid och till råga på allt så har vi bf med nästa bebis om 2 veckor.

    Jag börjar bli desperat. Och jag blir irriterad på henne när hon inte ligger still utan gör allt för att hålla sig vaken. Sedan får jag så dåligt samvete.

    Tips till oss tas tacksamt emot!

  • Svar på tråden Tvååring som inte vill sova
  • Anclo

    Tänkte att det var för tidigt att ta bort dagsvilan då alla i hennes ålder sover på förskolan. Men då är det dags nu:)

    Tusen tack för era svar!

  • Anclo

    Hej på er!

    Vi har börjat med att plocka bort dagsvilan vilket innebär att hon slocknar vid 18 och vaknar vid 03-04 istället.

    Vi försöker hålla henne vaken längre på kvällen men hon somnar mitt i leken. Innan dess är hon väldigt trött och arg och får inte i sig mat ordentligt.

    Nu är det ju en völdigt kort period så man kanske inte kan utvärdera än. Men hur har det varit för er andra som plockat bort vilan under dagen?

    Har tröttheten på kvällen blivit bättre med tiden eller tycker ni att vi helt enkelt får ställa in oss på att hon somnar vid 18 framöver? Att hon ska gå upp vid 03-04 framöver känns ju också lite ohållbart..

    Då kanske det är bättre att låta henne somna vid 21.30-22.00 och vakna senare? Som det är nu blir hon helt slut på eftermiddagarna såklart.

    Svårt det här.. :p

  • Anclo

    Det var ingen dum idé, se till att hon får sova en timme på lunch typ 2 dagar i veckan för att komma ikapp om hon missat sömn.

    Det ska jag prova! Tack hörrni:)

Svar på tråden Tvååring som inte vill sova