• MsM84

    Hur kan någon vara för marknadshyror?

    Du har en extremt vinklad beskrivning av marknadshyror. Alla hyresrätter skulle inte bli dyrare, en del skulle bli billigare. De hyresrätterna som många vill ha (bra läge, bra standard) skulle bli dyrare medan de som få vill ha skulle bli billigare. Det skulle också ta bort svarthandel, det ineffektiva nyttjandet av bostäder (många som bor kvar i större lägenheter än de behöver) och den extrema obalansen i efterfrågan och tillgång som finns idag. Det skulle också öka efterfrågan på mindre och billigare/enklare bostäder så det skulle bli mer variation än det finns idag.

  • MsM84
    Anonym (General equilibrium) skrev 2018-07-05 11:05:29 följande:

    Det behöver inte bli så. Ett alternativ är att höja hyrorna genom att minska utbudet, t.ex. att låta bostäder stå tomma (eller riva dem) på olönsamma platser. Att hyrorna blir högre går det nog att slå fast, men att hyror skulle sänkas är inte alls säkert.

    Det går dock att motverka den effekten genom att avskaffa besittningsskyddet, så att en hyresgäst kan vräkas på grund av att någon annan är beredd att betala högre hyra.


    Om för få vill bo på ett ställe så kan det bli tal på rivning, men det händer redan idag. Skulle man låta marknaden styra är jag övertygad om att det skulle finnas ställen det skulle bli billigare att bo på.
  • MsM84
    Anonym (General equilibrium) skrev 2018-07-05 23:22:02 följande:

    Med andra ord: vi vet med säkerhet att bostäder i vissa områden kommer att bli dyrare. I andra områden kan det vara så att priserna minskar, men det kan lika gärna vara så att bostäder i dessa områden får stå tomma eller rentav rivas. 


    Rimligtvis så blir det som resten av bostadsmarknaden, köpta boenden är ju redan styrda av marknadens krafter, och där fungerar det ju.
  • MsM84
    Anonym (Händer inte) skrev 2018-07-06 12:29:06 följande:

    Det där händer inte ens idag. Exempel: nyproducerad (2016) femma centralt i en av Sveriges fem största städer har en hyra på 19000 kr/mån. Nyproducerad (också 2016) och lite större femma (skiljer 10 m2) i centralorten i en kommun med under 20000 invånare har en hyra på 15000 kr/mån. Dyrt i båda fallen, men även uthyrt i båda fallen. I båda fallen hade det nog funnits folk som varit beredda att betala mer per månad också, så marknadshyror hade höjt båda dessa hyror.

    Läget tas faktiskt med som en faktor i hyresförhandlingarna, även om de som förespråkar marknadshyror verkar tro att så inte är fallet.


    Ja läge tas med men vägs inte alls så tungt som det borde. Hyresnivån för nyproducerade bostäder är ju generellt betydligt högre än i det generella beståndet så det blir missvisande. Idag handlar det extremt mycket om tur och kontakter för att få en attraktiv hyresrätt vilket jag anser vara fel.
Svar på tråden Hur kan någon vara för marknadshyror?