Inlägg från: Anonym (Receptarie) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Receptarie)

    Rätt eller fel med vård för 50 kr till asylsökande?

    Om mannen faktiskt betraktas som såpass fattig så kan han gå och få exakt samma deal med socialen som den asylsökande har med mig.verket. Den som har låg eller helt saknar inkomst får viktiga mediciner betalda.

    Detta borde skribenten som apotelare/receptarie känna till och rådgivare om. Allt annat är tjänstefel! Men vill man bara sprida dynga så kanske man råkar utelämna den informationen.

  • Anonym (Receptarie)
    Anonym (felfelfel) skrev 2018-07-12 19:17:56 följande:

    Fast det funkar inte riktigt så i verkligheten. Många nekas medicin och ekonomisk hjälp vid fattigdom , svenskar och gamla är inte direkt några som prioriteras och får oftast ingen hjälp från soc. Men när det gäller asylsökande så får de allt serverat gratis av skattebetalarnas pengar.


    Och det vet du hur? Den som lever på existensminimum eller under kommer aldrig nekas bistånd för medicinkostnad, om inte billigare alternativ finns att tillgå (detta ska en receptarie/apotekare också kunna rådgivare om och kunden får då kontakta förskriva de läkare för att ändra receptet) Om man däremot har högre inkomster men ändå inte råd, då kan man inte räkna med hjälp. Eftersom den som är asylsökande inte får jobba i Sverige så har man kringgått såna prövningar och tar för givet att personen lever på existensminimum. Den asylsökande som har egna medel att leva för får varken dagersättning eller omfattas av LMA. Riktigt dyra mediciner omfattas inte heller av LMA i regel, utan där gäller samma sak. Antingen får man en annan medicin, betalar själv eller ansöker separat om stöd för just den medicinen.
  • Anonym (Receptarie)
    Ester69 skrev 2018-07-12 19:49:05 följande:

    Förklara då varför sonen inte får sitt tandläkarbesök för 50 kr utan måste hosta upp 4300 kr ca hälften av hans CSN? Och nej han fick inte bistånd från soc.


    För att den som studerar inte är berättigad försörjningsstöd.
    Anonym (felfelfel) skrev 2018-07-12 19:44:07 följande:

    Och jag har inget jobb har aldrig haft, ingen annan ersättning , ingen inkomst, ingen utbildning m.m

    . Och vem säger att asylsökande inte får jobba? Alla får jobba. Finns även många som bor i utlandet som kommer och jobbar i Sverige. Hade du levt i underklassen så hade du märkt hur samhället fungerar


    Som asylsökande är det väldigt mycket svårare att få arbetastillstånd än för andra grupper. Man får söka men det är i princip omöjligt att få inom ramen för asylhanteringen.
  • Anonym (Receptarie)
    Anonym (felfelfel) skrev 2018-07-12 20:14:52 följande:

    Nej det är det inte. Asylsökande har förtur där också . Mångavill hjälpa asylsökande med jobb och anställer dom. Vet flera stycken som fått jobb. Och dom har inte svårare än mig att få jobb kan jag lova. För mig är det dock i princip omöjligt utan utbildning, tidigare erfarenheter, körkort, betyg m.m


    Jobb, kanske men de har inte laglig rätt att arbeta i Sverige utan arbetstillstånd. Något du som medborgare slipper bekymra dig om.
  • Anonym (Receptarie)
    Anonym (Sverige är ett skämt) skrev 2018-07-12 20:52:59 följande:

    Det där verkar du inte ha ett hum om i det uttalandet. Läs boken "Fattigfällan" så förstår du hur socialen i Sverige funkar. 

    För att få hjälp med soc måste du vara utblottad, alltså 0 kr på allt, Ingen bil, ingen lägenhet, inga ägodelar osv. Sen tar det månader innan man får beslut. Tror med stor sannolikhet att den mannen hunnit dö långt innan.

    1880 kr är ingen ovanlig summa på medicin eftersom väldigt många inte ingår i högkostnadsskyddet.

    Du måste ju ha kommit upp i 1100 kr innan du börjar få rabatt dessutom har jag för mig.


    Det där är bara skitsnack, jag har haft både bostad och möbler samt kläder på kroppen och fått hjälp den (turligt nog enda gång) när jag ansökt. Men man kan inte få hjälp utan motkrav. Den som inte är sjuk eller pensionär ska stå till arbetsmarknadens förfogande, ha uttömt sina egna tillgångar (om det inte är orimligt).

    Det socialtjänsten gör är ju att de hushåller med alla våras pengar och inte bara delar ut dem godtyckligt. Ingen jag någonsin hört om i liknande fall har uppfyllt kraven, hjärtskärande i vissa fall men man måste ha regelverk för att verksamheten ska fungera.

    Jag har ett exempel från förra veckan där en ung ensamstående mor nekats fortsatt försörjningsstöd ngsstöd och i bekantskapskretsen fått massor av sympati. Problemet visade sig vara att hon vägrar skola in sin ettåring på förskola, utan vill vara hemma längre med honom. Sånt är en lyx man unnar sig när man kan betala själv, inte när staten står för fiolerna. Samma sak med kvinnan ovan vars son studerar, det är frivilligt att stå utanför arbetsmarknaden/arbetsmarknadsåtgärder/vissa socialförsäkringar vid frivilliga studier.
  • Anonym (Receptarie)
    Anonym (:() skrev 2018-07-12 21:23:37 följande:

    Detta med 50 kr ÄR sant. Läs på mig verkets hemsida. Att detaljer i historier på sociala medier och olika forum ska vara 100% sanna, kan man aldrig räkna med. 


    Ja, det är det ju. Men hade det varit bättre att de fick bidrag för motsvarande summor än den här typen av smidig överenskommelse kring hantering av kostnaderr? Att neka någon vård som ej kan anstå eller neka livsviktig medicin strider mot de mänskliga rättigheterna. Pengarna för dessa människors vård betalas oavsett av staten, att neka vård blir i längden dyrare. Det gäller för såväl svenskar som invandrade och asylsökande.

    Det är inte smidigare för den som inte pratar svenska att söka sig den vård man har rätt till, det är inte billigare med deras vård men det kommer från en annan del av statskassan, varken mer eller mindre. Jag hanterar tiotals ärenden i veckan med kunder som inte har råd med mediciner de fått ordinerade. Har aldrig hänt hittills att en kund inte fått den vård och medicin de behöver. Om historien i TS är sann så ska människan som skrivit den få sparken för denne har inte skött sitt jävla jobb.
  • Anonym (Receptarie)
    Anonym (C) skrev 2018-07-13 12:54:43 följande:

    Det dör folk i hela världen men VI i Sverige betalar ju in skatt för att det ska rädda oss själva och svenska medborgare.

    Ja jätteorättvist att vi är lyckliga som fötts eller fått chansen att växa upp i Sverige. Livet är orättvist och det är hemskt!

    Men det dör folk runt om i världen och Sverige kan inte lösa hela världens problem.

    Är valet mellan att en svensk medborgare ska dö eller inte en svensk medborgare då måste det självklart bli den som inte är svensk medborgare.

    Ni som tycker att svenskar hellre ska dö hur resonerar ni???


    Vi tycker såklart inte att svenskar ska dö heller, vi är snarare för att sjukvården ges resurser att ta hand om alla som finns i landet med kortare köer, mer kontinuerlig vård snarare än punktinsatser. Vi kan inte lösa alla världens problem, men har vi tagit emot en persons asylansökan så är vi ta mig fan skyldiga att hålla människan vid liv och någorlunda hälsa u der handläggningen.
  • Anonym (Receptarie)
    Anonym (I) skrev 2018-07-13 12:05:38 följande:

    Det är såklart uselt.

    Man ska behandlas samma oavsett ursprung.

    Detta ska gällar svenskar och invandrare.


    Har frågat tidigare i tråden men inte fått svar.

    Är det bättre att asylsökande får söka speciella bidrag för vård, bidrag som ändå skulle tas från statskassan, för att kunna betala samma egenavgifter. Systemet idag är ju en förenkling för att slippa skyffla pengar mellan instanser.

    Jämför med att skollunchen är gratis istället för att ett lunchbidrag betalas ut till föräldrarna, som barnet får med sig för att kunna köpa skollunch.
  • Anonym (Receptarie)
    Anonym (anonym) skrev 2018-07-16 09:58:57 följande:

    Mycket möjligt men i detta fall så skulle nya medicinen inom 36 timmar ersätta en helt vanlig blodtrycksmedicin som kostar drygt 80 kr för 100 tabletter och då borde den som skrivit inlägget klarlagt att det inte rörde sig om annan blodtrycksmedicin.

    Om det rörde sig om flera mediciner eller tilläggsmedicin som var dyr så borde personen skrivit detta och dessutom som apotekspersonal vara medveten om hur man hjälper till med delbetalning som alla som inte misskött tidigare betalning till apoteket har rätt till och om det är fallet så är hjälpen att läkaren skriver mindre förpackningar med fler uttag istället för en enda stor. Apotekspersonalens uppgift förutom expediering är att rådgöra, hjälpa kunder med olika upplägg för betalning samt att kontakta läkare för att ändra förskrivning när kund inte vid tillfället har råd med en stor förpackning.

    När jag har fått ny medicin är det inte sällan som min läkare upplyser mig om pris på förpackning eftersom min doktor vet att jag har dålig ekonomi speciellt om det är en dyr medicin då kan jag själv välja 1 uttag som räcker flera månader eller flera mindre förpackningar.


    Precis, bra att få höra från kundens sida också att personen som skrivit texten inte skött sitt jobb, alternativt hittat på.
Svar på tråden Rätt eller fel med vård för 50 kr till asylsökande?