• SWO

    Rätt eller fel med vård för 50 kr till asylsökande?

    Anonym (C) skrev 2018-07-13 13:29:19 följande:

    Se det såhär:

    Det finns ett mål mat kvar på hela jorden. Två personer vill ha målet. Den ena har ordnat målet genom jakt, jordbruk och hårt jobb och slit. Den andra har inte gjort något för att få maten på bordet. Vem ska få äta upp maten?

    Enligt Sverige ska den som inte gjort något få det målet av mat. Den andra personen som slitit ska dö av svält.

    Sveriges logik


    Nja. Så sandlådelätt förklaring fungerar inte för att ge en bra bild av hur samhället och världen fungerar. Vår välfärd (Sverige och västvärlden) är uppbyggd på vårt utnyttjande av fattigare länder (i Afrika t.ex.). Länderna i mellanöstern var våra kolonier fram till ww2, sedan lämnade vi hela regionen, vind för våg när det blev väpnad konflikt i området. Sedan undrar vi varför det fortfarande är så mycket problem i dessa länder = flyktingströmmar.

    När det kommer till bidragen så har ett land som tar emot en asylsökande ansvar för denna människa. Istället för att ge ALLA asylsökande en klumpsumma varje månad så väljer man att de som faktiskt utnyttjar vården får pengarna. Här är en fin länk som visar hur mycket de får per dag (som inte är akut vård)

    www.migrationsinfo.se/fragor-och-svar/hur-mycket-pengar-far-flyktingar/

    Skulle du klara att köpa mat, hygienartiklar, skor, kläder, medicin (inte för akut vård) samt annat för 71 kr per dag?

    SWO
  • SWO
    Anonym (apotekarn) skrev 2018-07-13 13:59:25 följande:

    Har inte ett land ansvar för sina medborgare också? Eller kommer asylsökande före?


    Har jag sagt att de inte har det? Ska man vinna argument ska man försöka att inte lägga ord i andras munnar.

    Vi svenskar har gratis skola, sjukvård för barn (vuxna får otroligt rabetterade priser), min fru har sammanlsgt betalat 600 kr för våra barns födslar, deras riktiga pris är ca 300 000. Vidare har vi gratis högre utbildning, generösa bidrag för barn mm. Kommer argumentet nu " det får ju asylsökande också, det är orättvist!" blir jag lite trött. Olika grupper i samhället får olika saker från staten - detta för att deras situation ser olika ut. (Barnlösa får inte tillgång till pengarna inom mödravprden t.ex.) Staten tar ganska mycket ansvar för att vi ska ha det bra (betyder inte att vissa saker kan/bör bli bättre).

    Dessa trådar om orättvisa handlar bara om avundsjuka (anser jag). Det är som barn som ser ett annat barn med en glass och sedan tjatar hål i huvet på sina föräldrar, utan att lyssna på logik eller fakta - "vi ska äta sen, en glass förstör aptiten".

    Precis som svenskar som inte kan betala för sig så får asylsökande ekonomiskt stöd/bostad mm. Oftast så är det brist på information att detta finns som är boven, eller att vissa individer inte vill blanda in myndigheter i deras liv.

    Att det är bostadskö, vårdkö mm, har bara lite med asylinvandringen att göra. Köerna har funnits länge (man diskuterade bostäder friskt under 70 talet).

    Sluta ge en liten grupp skulden för något som är ett samhällsproblem - kom på lösningar till problemen istället. Och nej, att säga "om bara den gruppen blir utan så löser sig resten" är ingen lösning. Det är odemokratiskt. Vilken grupp är nästa som ska hackas på?

    SWO
  • SWO
    Anonym (felfelfel) skrev 2018-07-13 14:04:24 följande:

    du glömmer ta med i räkningen allt dyrt de får gratis utöver det som kostar


    Berätta gärna vad de får (gärna med lite länkar så vi andra kan begrunda).

    SWO
  • SWO
    Tom Araya skrev 2018-07-13 22:06:24 följande:

    Lätt att säga att det teoretiskt borde vara lättare, när det i den praktisk verkligheten är annorlunda.

    Vilket tror du människor med erfarenhet av systemet upplever som sanning?


    Spelar (igentligen) ingen roll hur en människa upplever det. Vad som är sant spelar roll. Kolla bara på siffrorna nu om arbetslöshet - www.scb.se/hitta-statistik/artiklar/2017/Okad-sysselsattning-bland-utrikes-fodda/

    Eftersom det är högre arbetslöshet hos utrikesfödda bör de ha svårare att hitta arbete... eller?

    Du får gärna berätta hur många jobb de får som "vi" skulle haft istället.

    SWO
  • SWO
    Anonym (:() skrev 2018-07-14 00:35:25 följande:

    Ingen vet heller hur mycket pengar dessa personer själva har. Hjälpen är till för dom alla oavsett ekonomi. 


    Nja. Viss hjälp - har de inga pengar alls så får de hjälp (dagersättning, bostad mm). Men har de egna resurser så får de inte hjälp. Precis som oss svenskar.

    www.migrationsverket.se/Privatpersoner/Skydd-och-asyl-i-Sverige/Medan-du-vantar/Ekonomiskt-stod.html

    Ofta har asylsökande inga stora summor kvar, de har lagt ut en hel del på smugglarna samt inte kunnat försörja fullt ut då de antingen flyr eller har varit i krigsdrabbade områden.

    www.metro.se/artikel/räkneexempel-om-invandrares-bidrag-ett-hopkok-xr

    Lite mer om vad de får (och vad de inte får).

    SWO
  • SWO
    Anonym (apotekarn) skrev 2018-07-14 01:24:29 följande:

    Ställer frågan igen: Har inte ett land ansvar för sina medborgare också? Eller kommer asylsökande före?


    Känner att jag redan svarat på den frågan, men vi försöker igen: Sverige TAR hand om sin befolkning. Jag räknade upp en massa saker som folk får av staten. Förklarade även att olika grupper får olika stöd då de är i olika situationer.

    Sluta med att ställa grupper mot varandra, när, de facto, staten gör en bra jobb med att göra saker jämlikt. Ta dig lite tid att titta på vad myndigheterna faktiskt gör och vilka regler de går efter när det gäller pengar mm till olika grupper (läs inte om detta från polotiska organisationer eller partiska sidor då dessa vrider siffror tills man kan spela twister med dem).

    SWO
  • SWO
    Anonym (anneli) skrev 2018-07-14 06:16:30 följande:

    Men det finns väl i alla fall en smärtgräns när vår välfärd inte klarar mer? Jag är ingen ekonom MEN jag tror på ngt sätt att OM vi blir väldigt många fler så blir det också FLER som ska dela på pengarna(!?). Då gäller det att det kommer in nya friska pengar och inte att man sysselsätter folk med konstgjorda skattefinansierade jobb. VAD händer om det verkligen blir ofred i världen, och inte sådana där krig som man åker hem på semester till,  eller när klimatflyktingarna börjar komma.


    De sakerna du tar upp (ww3 samt klimatflyktingar) är stora problem. Dock är lösningarna "enkla".

    Man skapar fred genom att INTE beskylla andra grupper för fel i samhället. Samarbetar man istället så tycker de flesta att man ska vara vänner.

    Man fixar klimatet genom att faktiskt göra något åt det. Sluta överkonsumera, sluta med olja, sluta äta mer än vad du behöver samt sluta slänga allt som blir "gammalt".

    Båda dessa är något som vissa partier är bättre på och vissa partier är sämre. Om någon börjar med "Sverige är så litet... vi kan inget göra" så ber jag er tänka om. Det är ofta de små som börjar visa vägen. Titta på historien, finns många exempel. Många bäckar små!

    Sedan känner jag lite att "men de beter sig illa då får jag med göra det" är lite förskolåldern och passar inte när vuxna ska bestämma om framtiden för våra barn.

    SWO
  • SWO
    Konservativ skrev 2018-07-14 11:23:09 följande:

    Är det verkligen så? Jag trodde asylrätten var en rätt att få skyddmot förföljelse, inte en rätt att få ekonomiska bidrag. Hänvisa gärna till relevant fördragstext.


    www.unhcr.org/3b66c2aa10.html

    Kapitel 4 - välfärd - flyktingar ska ha samma mökligheter till välfärd som resten av befolkningen.

    Detta är från 50 talet, alltså tiden efter halva Europa var på flykt.

    Fungerar inte länken hittade jag den här - www.migrationsinfo.se/migration/varlden/flyktingkonventionen/

    SWO
  • SWO
    Anonym (Bjussig) skrev 2018-07-14 12:10:20 följande:

    Om det finns en smärtgräns så är vi låååååångt långt långt ifrån den. Alla domedagsprofeter har tydligen missat hur bra det går för Sverige just nu, ingen systemkollaps så långt ögat kan nå. Problemet med vår välfärd är inte att vi tar emot asylsökande problemet med Sveriges välfärd är att dom områden som omfattas av välfärden är dåligt styrda samt är arbetsplatser där ingen verkar vilja jobba på grund av den fruktansvärda arbetsmiljön och låga lönen. Löser vi t.ex. sjuksköterskebristen genom att stänga våra gränser? Svar: Nej. Löser vi sjuksköterskebristen genom att erbjuda en attraktiv arbetsmiljö och värdig lön för arbetet? Svar: Kanske, mest troligt är det en viktig pusselbit. Detsamma gäller skolan, äldreomsorgen, socialtjänsten etc. Vården och skolan fungerade dåligt långt innan vi tog emot den stora flyktingströmmen 2015. 

    Just nu så tar vi knappt emot några asylsökande och det är extremt få som får permanenta eller tillfälliga uppehållstillstånd så jag fattar inte varför folk håller på och gapar om minskad invandring. 


    Bra tankar om orsak och verkan.

    SWO
  • SWO
    Anonym (anneli) skrev 2018-07-15 05:21:16 följande:

    Ursäkta att jag lägger mig i MEN det är ju å andra sidan inte bara svenska pensionärer som tvingas välja bort tandvård. Det gäller sannolikt för många studerande, sjuka och arbetslösa också. När det gäller att asylsökande får tandvården gratis (50 spänn är ju löjligt och onödigt) så finns det ju TANDLÄKARE som vittnar om att det är så! Ljuger dom?


    Vi försöker igen. Asylsökande får tandvård och vård som inte kan anstå. Här ger socialstyrlsen en definition: www.socialstyrelsen.se/vardochomsorgforasylsokandemedflera/halso-ochsjukvardochtandvard/vilkenvardskaerbjudas/vardsomintekanansta

    Det viktiga här är ju att det är läkare/tandläkare som beslutar om det ska ges vård. Är det någon som behöver en ny tand så räknas det inte (ingen smärta eller framtida sjukdomsförlopp). Däremot kan hål kanske fixas så att man slipper dyrare behandlingar senare ( där endast 50 kr betalas av individen, resten av samhället). (Jag är själv ingen tandläkare och lan då inte avgöra vad som anstår eller ej, exemplen är bara lekmannaförslag)

    M och SD föreslår att endast akuta åtgärder får göras. Detta kan faktiskt bli dyrare (för svenska staten) i längden samt ta mer plats (tid) i vården då det oftast krävs mer för att fixa dessa ( fler besök samt dyrare behandlingar).

    Här är några bidrag och annat man kan söka för tandvård: distriktstandvarden.se/bidrag-och-fonder-tandvård/

    SWO
Svar på tråden Rätt eller fel med vård för 50 kr till asylsökande?