• Dr Love

    Böneutrop

    Jag kan tycka att det är problematiskt att basunera ut ett religiöst budskap i sig. Att det inte bara är att likställa med annat allmänt ljud eller en kyrkklocka exempelvis.
    Jag föreställer mig en flykting från exempelvis Afghanistan som kanske hoppats på att få komma ifrån religiöst förtryck och inflytande till det sekulariserade Sverige och möts av mer böneutrop.

    Spontant skulle jag hellre se att man förbjöd kyrkklockor än att man tillät böneutrop. Det är dock förstås en komplicerad fråga.
    Diskussion välkomnas.

  • Dr Love
    Anonym (Islam i Sverige) skrev 2018-07-12 22:34:21 följande:
    Den allmänna synen verkar ju vara att kyrkklockor inte basunerar ut något religiöst, per se.
    Tja, det är en signal som kallar till religiös samling eller som kan påminna om något religiöst. Jag kan personligen tycka att ljudet är charmigt men det är ju helt subjektivt; jag är ju uppvuxen här.
    Det viktigaste är att vi under religionsfriheten ger alla lika mycket eller lika lite religiösa rättigheter.

    Min huvudsakliga kritik mot böneutrop är just böne-delen. Att man skickar ut ett budskap. Om man bara sjöng toner eller hade en signal så bryr jag mig inte.

    Egentligen är nog den bästa och rättvisaste lösningen att inga religiösa ljudsignaler får förekomma. Punkt.
  • Dr Love
    Anonym (Islam i Sverige) skrev 2018-07-12 23:42:54 följande:
    Inte ens vid bröllop? Då blir det ju en allmän angelägenhet istället. Den eviga frågan är vad man drar gränsen mellan just allmän angelägenhet och privat angelägenhet. Det är knepigt som fan, det ska man veta.
    Hur är det en allmän angelägenhet vid ett bröllop? Det berör endast de som är involverade i bröllopet.
    Oavsett vad är det centrala att alla religioner får samma möjligheter, så då får du räkna med andra signaler från andra religioner vid liknande event.
Svar på tråden Böneutrop