• Tottelina

    Böneutrop

    Anonym (Islam i Sverige) skrev 2018-07-12 23:39:01 följande:

    Eller rättare sagt, bör skolan vara helt utan religiösa inslag?


    Jag tycker att skolan ska lära ut om de större religionerna. Utan värdering vad som är "rätt" och "fel" att tro. Tycker det hör lite till allmänbildning faktiskt. Vi fick nåt arbete om att jämföra religioner med varandra. Nog för att det blev väldigt snurrigt i skallen men det var ändå rätt intressant!

    Ska vi prata just Kristendom så är den en så stor del av vår svenska historia att man nog "måste" undervisa om det för att förstå hur städer växte fram etc.
  • Tottelina
    Dr Love skrev 2018-07-12 22:45:08 följande:

    Tja, det är en signal som kallar till religiös samling eller som kan påminna om något religiöst. Jag kan personligen tycka att ljudet är charmigt men det är ju helt subjektivt; jag är ju uppvuxen här.

    Det viktigaste är att vi under religionsfriheten ger alla lika mycket eller lika lite religiösa rättigheter.

    Min huvudsakliga kritik mot böneutrop är just böne-delen. Att man skickar ut ett budskap. Om man bara sjöng toner eller hade en signal så bryr jag mig inte.

    Egentligen är nog den bästa och rättvisaste lösningen att inga religiösa ljudsignaler får förekomma. Punkt.


    Jag läste något som lät bra nån gång. Minns inte hur det var exakt men att "Kyrkklockor upplyser, Böneutrop beordrar", typ nåt sånt. Lite som du är inne på, det här med att typ predika redan i utropet och tvinga folk på budskapet. Medan klockor känns mer "Nu händer det nåt här, kom om ni vill!".
  • Tottelina
    Limajo skrev 2018-07-19 18:07:32 följande:

    Men så är det ju inte generellt, bara i den svenska sekulära kontexten. Nog sjutton har kyrkklockor varit och är på sina håll beordrande.

    Jag tycker att klockor och böneutrop ska behandlas lina. De kan få finnas med vissa begränsningar rörande när, hur ofta och hur högt.


    Jojo, fast nu pratar vi ju om Sverige, här och nu. Tror inte så många känner sig tvungna att gå till kyrkan för att klockorna ringer. Medan minareterna kallar till bön.

    Men som Dr Love skrev, hade nog känts annorlunda med bara en signal eller så. Jag hade inte varit så glad om Trosbekännelsen ekade ut ur högtalare ett antal gånger om dagen.
Svar på tråden Böneutrop