• Tjej på 11 år

    Tanden växer inte på sin plats?!

    Hej! Vet inte om detta är rätt sida att skiva på men jag måste bara få hjälp med en sak fort. Jag är en tjej som snart fyller 16 år och har ett problem med en tand som sitter alldeles för långt bak. Jag pratar om tand nummer 13 på min överkäke.

    För ca tre år sedan växte tanden ut bakom min dåvarande mjölktand en bra bit. Jag fick tid hos folktandvården där dom drog ut mjölktanden. Dom påstod att tanden skulle växa på sin plats. Men det gjorde den inte. Jag gick alltså runt utan en ganska så synlig tand under två år.

    Jag tänkte inte så mycket på det i början men störde mig på det mer och mer och kunde ej le utan att täcka munnen med handen eller kolla åt sidan. Nånstans i Augusti år 2017(alltså för ett år sedan) så fick jag en slags bettskena som går upp i gommen och trycker tanden med nån slags ståltråds liknande grej. Den skulle jag alltså ha på konstant och ta ut varje gång då jag skulle äta.

    Men bettskenan var nästintill omöjlig att bära. Största problemet var att den gjorde så att jag inte kunde prata utan att på något vis läspa och låta som om jag inte hade någon tunga eftersom att gomen var helt täckt. Det lät alltså som om jag hade nån slags funktionsnedsättning. Tänk er en 15 årig tonåring som precis börjat en ny skola med massor av dömande ungdomar runt om kring sig. Jag valde alltså att inte ha den framför folk. Jag bar den på nätterna men gav upp efter ett tag då jag insåg att tanden bara rördes fram och tillbaka och inte gjorde någon skillnad mer än värk.

    Ett annat problem var även att det gjorde sjukt ont då man hade haft på sig bettskenan och skulle ta ut den innan ätdags. Alltså sjuukt ont så det knappt gick att äta. Och äta gick det heller inte att göra på grund av att tanden lagt sig ovanpå tänderna på underkäken. Efter omgångar av prövningar av bettskenan gav jag till slut upp och bad om en tid hos folktandvården där jag skulle be om en fast ställning eller något annat alternativ.

    Men väl på folktandvården påstod dom att en fast tandställning eller reglering ej går att utföras om inte tanden skadar så pass hårt att man får ont eller betett blir snett och så. Hon bokade en tid hos en specialist nu i oktober som ska avgöra om jag ska få en fast tandställning men hon hade inte stora förväntningar på ett ja. Så jag ställde mig in på att jag inte skulle få ett till alternativ åt denna förbaskade tand. Jag gav en sista chans nu på sommarlovet att bära den på heltid. Men efter ca fyra veckor insåg jag att det inte var någon idé. Nu går jag förtvivlande runt och undrar vad jag ska göra. Min självkänsla har sååå sjunkit på gund av denna tand. Och jag känner mig sviken på något sätt av folktandvården. Jag har sökt runt på behandlingar man själv kan betala och hittar priser på flera tusen kronor som jag inte alls har råd med då jag snart endast lever på studiebidrag.

    Kan någon med den minsta lilla erfarenhet eller kunskap svara mig hur jag ska göra? Och om någon varit i liknande situation?

  • Svar på tråden Tanden växer inte på sin plats?!
  • Darimna

    För det första, vilken tand menar du? 


    En fullvuxen person har 32 tänder om den fått visdomständerna, man brukar dela in dem i 4 rader med 8 tänder i varje. Alltså Övre Höger/Vänster och Nedre Höger/Vänster, där nr1 i varje rad är framtanden och 8 är visdomstanden

    För det andra, vad säger dina föräldrar om det här? Det låter på ditt inlägg som att du är helt ensam i ditt problem, men det är väl dem som tar dig till tandläkaren? Stöttar dem dig och hjälper dig att leta efter alternativa behandlingar? Om inte, varför inte?


    Jag tycker det är jättekonstigt att du inte kan få en riktig tandställning av folktandvården när det är ett så stort problem. Men även andra mottagningar har gratis tandvård för barn så du behöver inte betala bara för att du går till en privat mottagning. 


     

  • Anonym (tandis)

    Synd att du inte gav bettskenan en chans. Att du pratade konstigt i den hade varit övergående, jag hade tandställning upp i gommen, en sådan man kan ta ut, och jag läspade inte, likaså folk med löständer läspar inte. Man får bara lära sig en ny teknik när man rör tungan, och det hade gått snabbt.

    Sedan att den gjorde ont. Ja, även en fast tandställning kommer göra ont! Jag hade räls innan den andra tandställningen och det kunde göra superont när de dragit åt den. Det är ju ändå tänder som flyttar på sig. Så oavsett skena eller annan tandställning så förbered dig på att vissa dagar kommer det kännas förjävligt att tugga. Men du kan ju ta alvedon när det är som värst.

    Så funkar det inte med tandställning - be att få skenan igen. Det ÄR jobbigt med tandreglering, men det blir väldigt bra i slutändan! Och du är verkligen inte den enda tonåringen med tandställning!

  • Anonym (tandis)

    Kom på en sak till, jag är visserligen inte tandläkare. men ett alternativ borde ju kunna vara att dra ut tanden och sedan använda en fast tandställning för att dra fram de bakre tänderna lite så att hålet blir mindre. Finns ju många som har dragit ut tänder och det syns inte om man flyttar tänderna lite, antingen med ställning eller så flyttar de sig själva lite med åren.

  • annabellelee

    Som jag tolkar det så tycker du inte om bettskenan för att 1. Den är pinsam. 2. Den gör ont.

    Dessa problem kommer du ha med en fast tandställning också. Så härda ut, är mitt tips!

  • Tjej på 11 år

    Okej alltså jag menar hörntanden i överkäken. Jag väljer hellre en fast tandställning som inte kanske behöver vara en räls utan det kan vara något mindre. Det kan göra hur ont som helst bara ja slipper ha en stor gummigrej längst hela gommen. Finns det någon som har en aning om vad det skulle kunna kosta annars om jag inte får av tandläkaren?

    Jag bor med min pappa endast, och han vet inte så mycket heller om vad jag ska göra. Liksom det är ju jag endast som går till tandläkaren och pratar med dem osv.

  • Anonym (Hanna)

    Det låter som det är så jag har det.

    Tanden bredvid min högre mjölktand sitter bakom tandraden. Så jag har en liten glugg mellan framtanden och hörntanden. Ser inte klokt ut men jag har haft det så sen jag var tonåring ( är 31 idag ) och orkar inte bry mig. Det har blivit en del av mig. 

    Pratade med en tandläkare om det för några år sedan och då sa hon att jag skulle gjuta av käken och sen göra någon slags röntgen runt skallen. Lät alldeles för jobbigt så jag bestämde mig för att det helt enkelt får vara en del av mig. :)

  • Meriall

    Jag fick dra ut alla mina 4 hörntänder i tonåren för att jag hade så liten mun att det blev trångt längst bak. Fick en tandställning som var lite som din och skulle få räls efteråt. Men jag ville inte pga jag var 15 och började ny skola så jag vägrade räls helt. Dock efter ett tag så flyttade tänderna fram av sig själva så idag har jag inga glipor där. Visst tänderna bredvid framtänderna i underkäken sitter lite snett bakom framtänderna men det är inget jag lider av eller som syns. Någon har sagt att det är charmigt men det märks knappt.

  • Anonym (Tandläkare)

    Det finns inga snabba eller enkla genvägar att flytta tänder på. Det tar tid och det gör ont. Den typ av tandställning du har (eller som du kallar det bettskena) är den tandställning som brukar ge minst obehag, För att den ska ha effekt dock måste man ha den inne jämt med undantag av när man äter. På 4 veckor kan man inte räkna med något resultat. Det kan hända att du kan få en fast tandställning, men räkna med att det blir en räls över hela överkäken.

    Och du, ta med din pappa på nästa besök.

  • Anonym (Tandställning)

    Som "Anonym (Tandläkare)" säger. Det finns inga enkla eller snabba sätt att flytta tänder på.

    Jag har gått hos Folktandvården hela mitt liv och gjort min tandreglering där, med räls. Jag upplevde att den spände efter ett tandläkarbesök samt att det var obehagligt när man tuggade i ca 1v. Ont gjorde det dock aldrig. Mina hörntänder var som dina, fast mina vuxentänder kom ut på utsidan av de andra tänderna. Först drog tandläkaren ut mina mjölktänder för att se om det räckte, vilket det inte gjorde. Därför fick jag räls. Nu är min räls uttagen och jag har en tandställning/bettskena som jag ska använda varje natt, vilket jag gör.

    Jag vet inte vad jag ska tipsa dig om då jag inte är expert. Men att ha räls innebär fortfarande obehag och det du kallde smärta. Dock förstår jag dig i läspandet, jag har en metalltråd fastlimmad på insidan av tänderna (som satter fast i samband med att jag blev av med rälsen) och den gjorde att jag läspade första veckan. Jag kan ju tillägga att jag blev av med min tandställning bara 4 månader efter jag bytt skola, till en skola där jag inte tände någon. Så förmodligen dömde folk mig också edtersom jag lespade. Men jag bestämde mig för att när jag kommit så långt är det bara att köra på, och vad ska jag göra? Metalltråden satt (och sitter) ju fast, så jag kunde inte procka ut den heller... jag hade tandställningen från runt jag fyllde 13 till runt jag fyllde 14, så det var inte heller den lärtaste perioden att lespa som jag vet inte vad.

    Mitt enda tips är nog tyvärr att fortsätta med din tandställning/bettskena.

    Lycka till!

Svar på tråden Tanden växer inte på sin plats?!