• Anonym (Overkänslig?)

    Blir uthängd av min sambo i sociala sammanhang

    Fy vad jag känner mig less nu. Vi skulle ha en trevlig middag med vänner och nya bekanta ikväll. Jag kände en i sällskapet väl. Hennes sambon har jag träffat en gång och de andra var helt okända för både mig och min sambo.

    I vanlig ordning, trots att vi pratat om det förr, "hänger" han ut mig rätt snabbt. Idag berättade han om att jag alltid säger emot när han har rätt och jag har fel, att jag alltid har fel och att jag inte fattar att jag alltid har fel. Han gick sen vidare till sin favorit, att han minsann har två barn men bara ett halvt barnbidrag (vi har alltså ett barn tillsammans. Jag skulle vara det andra). Han berättade också om när inte ville ringa ett telefonsamtal eftersom jag inte trodde att jag ringde till rätt ställe, fastän det visade sig vara rätt. Innan kvällen var över hann han och, efter att ha missuppfattat en diskussion, berätta att jag är vansinnigt argsint eftersom jag äter en medicin som gör mig just det. Allt detta berättar han skrattandes, så att andra kan skratta med.

    Det är bara en dryg månad sen vi hade en liknande diskussion, då på ett kalas där vi bara kände värdparet. Också där öppnade han med att berätta något negativt om mig som alla kunde skratta åt. Efter det pratade jag (återigen) med honom och trodde att han fattat. Han menar dock att jag måste lära mig bjuda på mig själv.
    Jag tog upp det igen, på vägen hem och det slutade med att han blev sur på mig för att jag förstört kvällen genom att ta upp det. Jag skulle tagit upp det imorgon bitti istället. Nu pratar han inte med mig och gick och la sig.

    Jag har inga problem med att man är lite raljant om mig i sammanhang där vi känner varandra väl. Problemet kommer ju till de här tillfällena när jag inte känner de människor han hänger ut mig inför. Ibland sker det inför folk han känner, men lika ofta inför för honom okända.

    Är det här något jag borde kunna tolerera? Är jag överkänslig? Det känns jäkligt tråkigt att andra hela tiden får veta att jag är slarvig, okunnig, oduglig på det ena och det andra och att jag, i hans ögon, är som ett barn?

  • Svar på tråden Blir uthängd av min sambo i sociala sammanhang
  • Physalis

    Att ha en sån jargong kräver att man verkligen känner sin partner väl för att veta vad som är ok att avslöja och skämta om, samt i vilka sammanhang och sällskap det är ok.

    Din man klarar det inte och respekterar inte heller när du säger ifrån. Då är det inte en jargong längre, då är det mobbning och nedbrytning.

    Fattar han inte nu så är det bästa du kan göra att inte spela med eller släta över. Säger han något sårande så säger du det direkt i sällskapet t ex att "jag har talat om för dig att det där är privat och inget jag vill att du skämtar om", " jag blir ledsen när du skämtar om mig sådär" rller "kan du inte göra dig rolig över dig själv istället för andra någon gång?".

    Antagligen tyckte era vänner att han gick för långt och skrattade bara av artighet för att inte skapa en ännu jobbigare stämning.

    Fortgår detta elaka sätt mot sig måste du börja överväga att lämna för det är inte ok.


    Korrekturläser som en kratta
  • Anonym (y)

    oacceptabelt.
    Du har försökt att prata med honom utan framgång.
    Eftersom ni har barn tycker jag du beställer tid på familjerådgivning.

  • Studentpappa

    Nästa gång berätta skrattande hur liten hans kuk är, och att han oftast kommer på en min innan du hinner märka att den är inne. Sen i bilen hem förklarar du att han måste ju bjuda lite på själv.


    Träna hårt, Ät bra, Dö ändå
  • Anonym (Natalie)
    Physalis skrev 2018-07-15 12:01:55 följande:

    Fattar han inte nu så är det bästa du kan göra att inte spela med eller släta över. Säger han något sårande så säger du det direkt i sällskapet t ex att "jag har talat om för dig att det där är privat och inget jag vill att du skämtar om", " jag blir ledsen när du skämtar om mig sådär" rller "kan du inte göra dig rolig över dig själv istället för andra någon gång?".


    Håller med. Kommer kanske bli lite (mer) obekväm stämning, men det kan nog bli svårt för honom att fortsätta efter det. I bästa fall fattar era vänner att det är okej att säga ifrån, och hjälper dig om han försöker.

    Hans beteende är verkligen inte okej. Klart man ska kunna bjuda på sig, men man ska ju också kunna få välja vad, när och till vem man bjuder på. Det där blir ju bara mobbning.
  • Anonym (fy)

    Ställ ultimatum: om han fortsätter på det viset kommer du att lämna honom.

  • Alessia

    Ett sådant beteende som din man uppvisar gentemot dig inför andra: göra bort dig, berätta privata saker, få andra att skratta åt dig, vara illojal, är ofta början på en ännu värre form av nertryckande. Antingen att förändra din person till en liten lydig skuggvarelse helt beroende av honom,  ELLER ett sätt för honom att förminska dig så att han lättare ska kunna fullfölja sitt eget gryende beslut, nämligen att lämna dig och kunna skylla på att du blivit omöjlig att leva med.

    Sätt hårt mot hårt och förklara högt och tydligt inför alla som lyssnar på hans utgjutelser om dig: att du blir arg och lessen när han jämt gör bort dig inför andra och att du inte förstår varför. Vänd dig till de som lyssnar och säg: begriper ni det? Du lär få stöd och han blir bortgjord. Spela inte med i hans spel.

  • Anonym (Fyyy)

    Du har all rätt! Din partner verkar ha ett behov av bekräftelse och vara rolig på din bekostnad. Varför drar han inte upp knasiga saker om sig själv istället. Hade jag varit du så hade jag sagt att jag inte hänger med på middagar med h*n om det ska komma upp såna saker. Det är inte kul att sitta och vara sur resten av en kväll med ett falskt leende.

  • Anonym (Ulle)

    Okej, jag erkänner, jag berättar ibland anekdoter om min partners förfärliga glömska och de tokiga situationer som då uppstår, på jobbet. Kanske fel men det finns fler som gör så. Men jag berättar även för kollegorna om när jag själv gör bort mig, jag är t.ex. ansiktsblind och hamnar i rätt många goddag yxskaft-situationer pga det.

    De mer privata irritationerna berättar jag bara för min bästa vän och för att försöka reagera ut det och sedan sluta påminna min partner om det. Det är totalt hopplöst att gräla med en person som har väldigt kort minne och sedan glömmer allting om det och gör samma sak igen några år senare och inte fattar varför man blir ett snäpp argare då... Drömmer

    TS, om han inte ens respekterar dig när du säger ifrån rakt ut att du blir ledsen och känner dig utskämd av hans snack så är det helt åt skogen. Han har ingen respekt för dig helt enkelt, och varför ska man leva med en sådan människa egentligen?

    Nu har ni vad det låter hållit på en del båda två men det har spårat ur. Så du får nog sätta honom ner ordentligt och förklara att "nu är det så här att du tar sönder vår relation varje gång du liknar mig vid ett barn mm inför andra.  ag tänker inte säga mer om det nu för jag är ingen tjatkärring, men när min gräns är nådd så lämnar jag dig, bara så att du vet det."

    Ta sen inte upp det mer på minst en månad och se om han skärper till sig nåt.

  • Anonym (Ne)

    Visst driver man med varandra ibland. Min klassiker är när maken ropade från köket att han inte hittade oboy i lådan och jag hävdade att han inte hade letat och när jag till slut kom och hjälpte honom öppnade jag lådan och såg oboyen mitt framför mig. Samma visa varje gång. Men vi skrattar tillsammans och det är ju inget jag tar upp så fort vi träffar nytt folk eller varje gång vi är nånstans. Och att prata om hur någon blir av att äta medicin är ju bara elakt.

  • Anonym (B)
    Anonym (Overkänslig?) skrev 2018-07-15 09:16:51 följande:
    Oj så många svar som kommit. Jag försöker göra ett sammanfattande här:

    Nej, han har inte alltid hållit på så här. Jag skulle säga att det är ett beteende som eskalerat det senaste halvåret. Vi har alltid haft en lite rå jargong oss emellan eller tillsammans med vänner som vi känner väl. Han har dragit det vidare och det hade ju varit okej om det skett nån gång, men han fortsätter trots att jag säger ifrån. Jag har klurat lite kring om det hänt något speciellt kring när det började. Det jag kommer på är att han, det senaste året, varit hemma föräldraledig själv. Den föräldraledigheten fick dessutom förlängas nästan fem månader då vi inte fick förskoleplats i närområdet. Han har inte riktigt trivts med upplägget och jag bytte tjänst i samma veva som jag kom tillbaka och har därför inte haft möjlighet att vara ledig mer eller jobba mindre.

    Medicinen jag äter är för att vi ska kunna få barn. Man kan äta samma medicin för andra saker också, så han avslöjade ingenting genom att berätta det. Däremot tycker jag att det är djupt onödigt. Jag skulle inte ta upp att jag hittade viagra i hans medicinskåp när vi flyttade ihop till exempel.
    Anonym (Overkänslig?) skrev 2018-07-15 11:20:24 följande:
    Det som är märkligt att han börjar med det efter sex år tillsammans.
    Nej, han kör inte med det sen han tyckte jag borde kunna bjuda på mig själv. Igår blev han istället tyst efter att ha konstaterat att han "hört vad jag sagt".
    Jag tror för övrigt inte heller på att ge igen med samma mynt.

    Bara för att han är hemma och inte trivs med det så betyder inte det att han ska kunna bete sig som ett riktigt svin. Det är inte OK och du är inte överkänslig! Troligen var det där inte så roligt att lyssna på för de andra heller. Hade jag tvingats lyssna på sånt hade jag nog tyckt att han verkade vara en idiot, inte du.

Svar på tråden Blir uthängd av min sambo i sociala sammanhang