• Anonym (Jag klrarar det inte)

    Behöver få skriva av mig...

    Jag behöver skriva av mig om det som precis knäckt mig, jag känner sådan panik nu. Vill någon svara så blir jag glad.

    Jag är en kvinna på 40 år, och min enda familj är min mamma (76 år). Jag har inga barn och inget förhållande (jag gick igenom en svår separation för två år sedan och kommer nog aldrig våga inleda en ny relation). Jag hade det väldigt tufft när jag var liten och är därför inte trygg i mig själv nu som vuxen. Jag har noll självförtroende och självkänslan ligger på minus tusen. Det enda jag vill i livet är att någon skall älska mig, och helst ta hand om mig och bry sig om mig på riktigt, för jag har aldrig upplevt det.

    Jag har de senaste åren tänkt väldigt mycket på hur fruktansvärt hemskt och totalt genomvidrigt det kommer bli för mig den dagen min mamma inte finns mer och jag måste fira jul helt ensam. Tanken är så skräckinjagande att jag knappt står ut, jag får fullständig panik och bara gråter och gråter. Jag känner så starkt att jag inte kommer att klara av att sitta ensam varje julafton resten av mitt liv, jag kommer att gå under. Jag tänker jättemycket på att ta mitt liv för att slippa uthärda dessa julaftnar i ensamhet.

    Jag har ett fåtal vänner som jag ser som nära, och jag har funderat på om inte de skulle kunna turas om "att ha mig", det skulle i så fall bli var fjärde, femte år eller så. Men jag vill ju inte fråga, för jag vill inte tränga mig på. Men så tog jag mod till mig igår kväll och skrev till den vän jag mest trodde skulle komma till undsättning, och det blev värre än jag någonsin trott. Jag skrev till henne att jag var ledsen för att jag tänkte en massa på hur det skulle bli sen, när jag skulle tvingas sitta ensam på jul, hur den tanken skrämmer skiten ur mig (hon vet allt om min barndom och det som gjort mig skör), och hon svarade "Jag förstår dig, att du känner så". Jag hade förväntat mig så mycket att hon bara skulle skriva att jag självklart kunde få vara med henne och hennes stora familj då, eftersom det är vad jag själv skulle svarat om det var ombytta roller, men istället skrev hon vidare att jag skulle försöka att acceptera läget utan att för den sakens skull tro att jag skulle behöva ha det så resten av livet. Hon syftade på att jag skulle träffa någon ny, men jag vet att jag inte kommer göra det. Jag vågar inte gå in i en relation igen, jag är för känslig, har blivit så sårad och jag tar uppbrott så fruktansvärt hårt på grund av min jobbiga otrygghet. Jag fixar det inte.

    Jag har alltid varit en generös människa, och hade aldrig någonsin kunnat fira jul med vetskapen att en av mina allra närmaste vänner låg ensam hemma i fosterställning och grät sig igenom hela julafton. Aldrig!! Det är en sån otrolig självklarhet för mig att ställa upp för mina vänner när/om de har det tufft, därför knäckte det mig så totalt att få kalla handen av min vän, hon som jag tycker så mycket om, och som jag verkligen trodde skulle "rädda mig".

    Jag önskar så att jag hade varit en trygg och harmonisk själ som inte hade ont av att vara ensam, som rentav kunde njuta av att hasa runt hemma i mysbyxor och bara rå om mig själv, men tanken dödar mig. Jag kommer inte att klara det rent psykiskt.

    Mina vänner, som alltid verkar ha tyckt om mig och uppskattat mitt sällskap, kanske i själva verket inte alls gillar mig... Eller är julafton en så djupt rotad familjehögtid att det är helt otänkbart att bjuda in någon utomstående, hur akut läget än är? Jag vet inte vad jag skall tro, hela min värld rasade när jag inte fick det självklara svaret jag förväntat mig från min vän (hon är så otroligt varm, stöttande och snäll "annars"). Min tanke nu är att så fort mamma dött, så skall jag ta mitt liv. Jag kommer inte att kunna lösa detta på egen hand, eller på något annat sätt. Jag klarar det inte. Jag vill dö nu, idag, bara av att tänka tanken på att "fira" ensam. Jag har sådan panik att jag inte vet vart jag skall ta vägen.

  • Svar på tråden Behöver få skriva av mig...
  • Anonym (Vi finns)
    bullen1984 skrev 2018-07-19 05:24:31 följande:

    Ts. Du lägger ansvaret för ditt mående på dina vänner. Du sitter och skriver till dem om julafton en kväll i Juli och förväntar dig någon slags inbjudan, i Juli.

    Du mår jättedåligt och har haft en jobbig barndom, psykisk ohälsa gör ofta så att man får ett märkligt beteende, och märkliga beteenden är ofta svåra att bemöta. 

    Det är väldigt svårt att ha vänner som mår som du. Man får liksom trippa på tå för att inte såra. Hennes svar var som ett svar jag också skulle kunna ge. Det är jättemärkligt att sitta och planera in sin Jul såhär tidigt. Tänk om hon lovar att du ska få vara med på jul och så ändras deras planer och de drar iväg till Thailand? Och du inte har råd? Då kommer du sitta och anklaga dem för svek, eftersom de vet hur ledsen du är kring jul. Och din mamma lever ju fortfarande vad jag har förstått? 

    Du ansvarar för ditt mående, och det du bör göra först är att söka hjälp. Du kan inte bete dig sådär och sedan bli besviken för att inte få det svaret du önskat.


    Kortsiktig lösning så ja, men långsiktig så behöver hon människor som förstår henne. Att va högkänslig är en egenskap. Hon talar ju utifrån hur hon fungerar och en dålig barndom skapar högkänslighet. En riktigt nära vänskap förstår relationen men hennes väninna står henne inte så nära för att uppfatta henne och du har rätt att det är jobbigt om man har en sådan vän om vännen alltid oroar sig(hypokondriker, någon som ältar i negativa cirklar). Det TS behöver är trygghet. Hon har ett hem antar att hon har jobb och inkomst. Någon som oroar sig skickar ut osäkra signaler och det behöver hon jobba på. Kan hon omvända att se det positiva att se saker så kan hon lära sig bli selektiv och utåtgående för att hitta en relation som passar hen själv än att va inåtvänd och subtil fast med målet att hitta övriga högkänsliga.

    TS du behöver våga visa dig svag eller ge tydligare signaler va ärlig och säga, prata om ditt välmående kanske inte för vänner men skriva av dig tills du finner en psykolog(KBT specialist). Det hjälper. Vet ej om du har ett behov att höras utanför ditt egna huvud annars fungerar det att skriva dagbok, du behöver inte alltid publicera utan du kan skriva ett inlägg och kopiera klistra in det i ett dokument. Annars om du vill ha hjälp skriv av dig så du får ut allt sedan börja med frågeställningen varför. Varför gör jag så här? Är jag ensam. Då får du insikt i att du inte är ensam, du får tips du kanske kan knyta ihop vad som får dig att må bra vad som inte går dig att må bra, separera dessa koppla det till dina känslor och ju mer du pressar dig själv ju mer selektiv och bestämd kommer du bli. Du verkar ha ett stort bekräftelse behov men det kommer släppa när du inser att du inte är ensam. Så fortsätt dela med dig.

    Vad gäller åldersnojja och din mor så hyser du mkt kärlek och tar du bara hand om dig själv så är ålder bara en siffra. Hörs du och syns du mer så har du snart vänner omkring dig men bäst är att bara köra. Dela med dig om ditt liv och kamp.
  • Anonym (Hm)
    Anonym (Bbb) skrev 2018-07-19 08:23:05 följande:
    [quote=78893357][quote-nick]bullen1984 skrev 2018-07-19 05:24:31 följande:[/quote-nick]Ts. Du lägger ansvaret för ditt mående på dina vänner. Du sitter och skriver till dem om julafton en kväll i Juli och förväntar dig någon slags inbjudan, i Juli.
    Du mår jättedåligt och har haft en jobbig barndom, psykisk ohälsa gör ofta så att man får ett märkligt beteende, och märkliga beteenden är ofta svåra att bemöta. 
    Det är väldigt svårt att ha vänner som mår som du. Man får liksom trippa på tå för att inte såra. Hennes svar var som ett svar jag också skulle kunna ge. Det är jättemärkligt att sitta och planera in sin Jul såhär tidigt. Tänk om hon lovar att du ska få vara med på jul och så ändras deras planer och de drar iväg till Thailand? Och du inte har råd? Då kommer du sitta och anklaga dem för svek, eftersom de vet hur ledsen du är kring jul. Och din mamma lever ju fortfarande vad jag har förstått? 
    Du ansvarar för ditt mående, och det du bör göra först är att söka hjälp. Du kan inte bete dig sådär och sedan bli besviken för att inte få det svaret du önskat.[/quote

    Instämmer 100%
    Klokt skrivet
  • Anonym (Jag klrarar det inte)
    Anonym (Ewa) skrev 2018-07-19 00:03:26 följande:
    Hoppas du söker hjälp för din psykiskt ohälsa.
    Oh ja, det gör jag. Har fått mycket hjälp av vården genom åren, både med mediciner och samtal, men just den här biten med att vara ensam på julafton måste jag ju lösa själv...
  • Anonym (Jag klrarar det inte)
    Anonym (.) skrev 2018-07-19 00:09:45 följande:
    Det låter ändå som om du är en reflekterande person, lyssnar bra, och har lätt att ta till dig olika sätt att se på saker och ting. Jag tror (baserat på vad du skrivit i den här tråden) att du har väldigt goda chanser att läka och använda din styrka (potential att lyssna av/känna av/ tänka nytt) till att må bättre och bli mer självständig.

    Jag antar att du redan provat terapi av olika slag. Fortsätt tills du träffar rätt, och prova andra saker som yoga, meditation, eller vad som helst som kan ge lite avslappning och kraft (keramik? måla? schack? simning?). Tag gärna hjälp av naturen. Det känns som om du är en fin person.
    TACK för dina jättesnälla ord! De värmde verkligen. Ditt svar ger mig hopp. 

    Ja, terapi har jag fått i olika omgångar, men den här otryggheten sitter visst som berget. Tyvärr! 

    Flera av dina förslag (keramik, måla, simma) fastnade jag verkligen för, stort tack!
  • Anonym (.)

    Har du bra kontakt med din mamma, eller är hon viktig för att hon är just din mamma? Du skriver tex att du aldrig haft någon som älskat dig, tagit hand om dig och brytt sig om dig på riktigt. Innebär det att din mamma egentligen behandlat dig som skit? Hur ofta ses ni? Bara högtider, eller flera gånger i veckan? Är detta en person som ger dig kraft och styrka och får dig att känna dig värdefull, eller någon du borde bryta med?

    Om ni är nära varandra kanske ni kan jobba tillsammans med just julen. Det kan ju kanske räcka med att lyckas avdramatisera julafton - att visa att det inte är så viktigt med traditioner, gran, klappar, julmat, eller vad ni nu gör. Stick iväg på spa tillsammans nästa jul. Fira den inte alls julen efter, utan ägna dagen åt att lös korsord istället och ät en köpt pizza... eller liknande. Gör något tillsammans för att ta bort spänningen från julen, och därefter kanske ni kan testa att bara ses halva dagen eller så osv.

  • Anonym (Jag klrarar det inte)
    Anonym (Vi finns) skrev 2018-07-19 00:21:15 följande:

    En annan sak du kan ta med dig är att vi finns. Finns människor som finner varandra i nöd och lust på nätet som nu. Du blir inte starkare om du inte får perspektiv och det får du via andras erfarenheter när du själv inte är redo eller vågar.

    Så sluta aldrig uttrycka vad du känner ju mer du gör det ju mer lär du dig själv och innan du vet det har du stärkt dig och blivit strukturerad utan att ha tänkt på det. Jag kan dock rekommendera att gå till någon eller hitta någon expert som du synkar med.

    Du behöver inte men så du inte riskerar att hamna bland negativa människor. Hos en expert är en sluten miljö. Lätt att det kan bli drev eller saker ses som överkänsliga eller triviala.

    När du är redo så tycker jag tipsen är bra. Jag rekommenderar teater och specifikt improvisation men bor du begränsat så får man starta eller gå med i något. Viktigt att du förstår att det finns fler som är som dig eller varit och som ser och hör dig som möter dig i nöd.

    Gällande din vän så borde du söka någon som är lika högkänslig som dig, en start är ju en stödgrupp.

    Kan du inte utanför skärmen så kör du i skärmen. Kanske går från text till video vem vet.

    Försök lägg fokus på de som förstår dig eller är villiga, så hjälper du både dig själv och övriga i din omgivning om du är så självmedveten och en människa som inte bryr sig är inte värd ens tid när man behöver den, det är inget vänskapsmaterial. Du behöver fler och bättre vänner!

    <3


    Ett väldigt fint svar, stort tack till dig! Jag tar till mig allt du skiver <3

    OM det slutar med att jag trots allt sitter ensam på julafton, så kommer jag nog vara inne här på Familjeliv hela långa dagen, det ger som du skriver så mycket. Man förstår att man inte är ensam, att många människor plågas av diverse svårigheter i livet. Jag upplever faktiskt en slags gemenskap här inne, och det är så fint! Man får stöd och pepp, det betyder oerhört mycket. 

    Det du skriver om att "gå till någon eller hitta någon expert", menar du en psykolog..? 

    Teater vet jag inte om jag vågar, jag blir blyg när jag får mångas blickar på mig. 

    Finns det stödgrupper för högkänsliga? Jag får googla på det. Jättebra tips!
  • Anonym (Jag klrarar det inte)
    bullen1984 skrev 2018-07-19 05:24:31 följande:

    Ts. Du lägger ansvaret för ditt mående på dina vänner. Du sitter och skriver till dem om julafton en kväll i Juli och förväntar dig någon slags inbjudan, i Juli.
    Du mår jättedåligt och har haft en jobbig barndom, psykisk ohälsa gör ofta så att man får ett märkligt beteende, och märkliga beteenden är ofta svåra att bemöta. 
    Det är väldigt svårt att ha vänner som mår som du. Man får liksom trippa på tå för att inte såra. Hennes svar var som ett svar jag också skulle kunna ge. Det är jättemärkligt att sitta och planera in sin Jul såhär tidigt. Tänk om hon lovar att du ska få vara med på jul och så ändras deras planer och de drar iväg till Thailand? Och du inte har råd? Då kommer du sitta och anklaga dem för svek, eftersom de vet hur ledsen du är kring jul. Och din mamma lever ju fortfarande vad jag har förstått? 
    Du ansvarar för ditt mående, och det du bör göra först är att söka hjälp. Du kan inte bete dig sådär och sedan bli besviken för att inte få det svaret du önskat.


    Vilket fantastiskt brutalt och ärligt svar! En riktig käftsmäll, stort tack! Det du skrev var precis vad jag behövde höra nu. Hade det varit en annan dag hade jag antagligen blivit knäckt och svårt förolämpad av det, men just idag känns det klockrent! Jag behövde verkligen tas ner på jorden. Jag inser ju nu hur ytterst märklig och jobbig jag är. Pinsamt!
  • Anonym (Jag klrarar det inte)
    Anonym (Hanna) skrev 2018-07-19 08:35:48 följande:
    Vilket bra inlägg!

    Det är precis som du skriver med att det är svårt att hantera märkliga beteenden. TS fixering vid just julafton i en avlägsen framtid är inte sund och det enda som kan hjälpa mot det är att TS får hjälp med att må bättre nu. Att gardera upp julaftnar kommer inte att bidra till det.
    Helt rätt! Jag är desperat i mina försök att hitta en lösning med hjälp av andra (och att fly), så att jag inte behöver ta tag i mina problem, istället för att ta tjuren vid hornen och försöka göra något åt mitt mående.
  • Anonym (Jag klrarar det inte)
    Anonym (På egen hand) skrev 2018-07-19 09:59:22 följande:

    Ts, inte för att det löser alla problem men har du funderat på att skapa en familj på egen hand? Tex skaffa barn ensam, anmäla dig för fosterbarn eller liknande?


    Det finns inte på kartan. Jag är alldeles för labil, skulle bli världens sämsta förälder/vårdnadshavare/förebild. Kan ju inte ens ta hand om mig själv på ett vettigt sätt. Nej, jag vill absolut inte dra in ett oskyldigt barn i detta.
Svar på tråden Behöver få skriva av mig...