• AndreaBD

    Vet inte om jag vågar föda barn längre..

    Anonym (Rädd!) skrev 2018-07-31 21:50:23 följande:
    Va du i det skicket att du kunde föra en konversation iallafall trots värkarna? Hur ont gör det på en skala 1-10 att föda barn??
    Man har ju inte ont hela tiden. Värkerna varar i en minut, kanske upp till en och en halv. I början är det 20 minuter mellan värkerna, i slutet 3 - 5 minuter.

    Lustgas hjälper ganska bra om man gör rätt. Jag gjorde helt fel första gången, och mådde bara illa av det. Det gäller att andas in lugnt, inte överdrivet mycket, och att börja med det när en värk har börjat, för då blir man så pass borta när det är som värst att man knappt känner det. Man piggnar till igen när den ebbar ut.

    Och man ska inte heller vara ensam när man föder barn, men det är bra om du har någon med dig - barnets pappa eller någon annan om detta inte går - eftersom det händer att barnmorskor måste ta hand om flera födande.
  • AndreaBD
    Anonym (Rädd!) skrev 2018-08-01 13:50:27 följande:

    Hört också att vissa inte ens har ont under värkarna och inte tycker att dom är värre än vanlig mensvärk och att dom inte känner när dom öppnar sig och när det är dags att åka in. Är det sant???


    Det är förstås extremt sällsynt att det är så lätt. Men om du vill vara förberedd på hur värkar känns, så känns dem som mensvärk, men oftast mycket kraftigare. Samtidigt anpassar sig ju kroppen och bildar endorfiner, kroppens smärtlindring. Man klarar av det.

    Däremot är det lite dumt om man får panik eller dödsångest. Det gör ju saken värre.  Så var det tyvärr för mig första gången. Det var lite väl häftigt för mig. Men jag hade väl lite otur där. Första barnet tog bara 6 timmar och det gick för fort för mig. Andra tog 12 timmar och det var mycket bättre.

    Jag kan bara rekommendera att göra någon kurs, något förlossnings-förberedande där man lär sig andas rätt. Ju mer man kan slappna av, desto bättre.
  • AndreaBD
    Anonym (Vill aldrig föda) skrev 2018-08-01 20:05:46 följande:

    Jag vill aldrig föda barn, är livrädd, hört från många hur ont det gör och dessutom är det många som får problem där nere efteråt, kissar på sig och har ont vid sex och så. Jag vill liksom inte förstöra mitt eget liv direkt, varför finns ingen adekvat smärtlindring idag, förstår inte varför man fortfarande ska behöva föda i smärta?!


    För att det kan göra att värkarna stannar upp eller något annat krånglar: Dvs. man kan inte helt "stänga av" kvinnan, annars kan hon inte föda fram barnet heller. Det krävs att hon jobbar på det.
  • AndreaBD
    Anonym (Vill aldrig föda) skrev 2018-08-02 06:59:36 följande:
    Hmm det var ju jobbigt att höra att man måste föda med smärta... jag som halvt väntade på att de skulle komma på någon bättre smärtlindring så jag kunde skaffa barn
    Njaaaa... jag är förstås ingen läkare. Hittills är det ju lite så att man inte riktigt vet i förväg hur det kommer att bli. De måste ju göra en bedömning vad som är bäst då. Om man t.ex. får en epidural-bedövning så ska det ju vara helt smärtfritt. Jag ville också ha det, åtminstone med två av barnen, men det blev bara så att barnmorskan först sa att det var för tidigt (värken kan stanna av då). Sedan gick det så snabbt - då var det för sent. Just det - en gång sa de också att de då måste ha en narkosläkare med och det var inte så lätt att fixa detta nu.... Tyvärr. Jag kan bara rekommendera att ta reda på mycket noga om det är säkert att det går att ordna epidural, och att vara medveten om att man ändå måste vänta tills man är mitt  i förlossningen och att det då tar (jag tror) 20 minuter tills det har effekt.

    Sedan är jag lite misstänksam mot epidural, eftersom man kan få ont i huvudet i en vecka efter det, och jag har själv haft det - inte efter epidural med efter man tog ett prov av ryggmärgsvätska för en undersökning. Jag kunde knappt göra nåt i en vecka, sån huvudvärk hade jag. Personligen skulle jag snarare rekommendera lustgas och att ligga i badkar med varmt vatten så länge det går. Tro det eller ej, men värken är inte bara av ondo. Det är en upplevelse också. Och det är på något sätt häftigt att man klarat det.
  • AndreaBD
    Anonym (Igångsatt) skrev 2018-08-02 22:26:21 följande:
    Man måste inte vänta tills man är i mitten av förlossningen. Jag fick epidural under förlossning nummer 2 redan innan jag blev igångsatt. Det var det absolut första som gjordes. Jag blev igångsatt på grund av en vidrig störtförlossning med barn nummer 1.
    Okej, jag menade en vanlig förlossning utan igångsättning och liknande. Du ger ju själv förklaringen varför man gjorde så. Men om man har helt vanliga värkar som sakta blir starkare (vilket ju är det vanliga), då vill man kanske inte att de avstannar igen, vilket kan hända med epidural. Det är mycket möjligt att man har förfinat det hela numera, det är över 20 sedan jag födde barn. Så det absolut värt att ta reda på i förväg om man kan vara säker att man kan få en epidural om man själv vill det då.

    Nu var jag nyfiken vad en störtförlossning innebär exakt. Kan du berätta lite? Jag hade nämligen en lite för snabb förlossning första gången också. Dvs. det tog visserligen 6 timmar men det blev så att värkarna snabbt avancerade till att bli väldigt täta, och i slutet hade jag en ganska lång fas med så gott som inga pauser emellan.
  • AndreaBD
    BragoP skrev 2018-08-02 22:43:07 följande:
    Jag hade spinalhuvudvärk efter lumbalpunktion, kunde inte resa mig upp på 2 veckor. Vedervärdigt. Inför förlossningen fick jag prata med anestesiläkaren (?) Om skillnaden mellan nålen för epidural samt den de använder till epidural samt skillnaden hur de för in nålen mm. Jag hade bestämt mig för att jag aldrig skulle ta epidural men nu blev min smärta olidlig så jag var "tvungen", trodde jag. Hjälpte inte ett skit när man öppnar sig från 4 till 8 cm medan de lägger den. Fick ingen lindring alls. Huvudvärken fick jag i alla fall inte så det var jag glad för.
    Precis! Man kan knappt resa sig, annars svimmar man nästan av. En gång svimmade jag av och fick sen skäll av nån BVC-sköterska för att mitt barn (som var några månader gammal, hade ramlat av sängen under tiden. Hon fattade inte situationen.

    Så det är inte lika stor risk att få sån huvudvärk efter epidural? Det kan ju vara bra för folk att veta. Jag undrar om de kanske var för försiktiga i ditt fall och missade? Jag har hört att det har hänt några att det inte har funkat. Eller att det funkat ensidigt bara.
Svar på tråden Vet inte om jag vågar föda barn längre..