Inlägg från: Anonym (bra 2) |Visa alla inlägg
  • Anonym (bra 2)

    Vad tycker ni om burka och niqabförbudet?

    Anonym (kluven) skrev 2018-08-02 13:28:10 följande:
    Gör Danmark rätt som förbjuder detta och bör Sverige gå i samma riktning?

    Det är på många sätt kvinnorna som nu får straffas för att ha blivit påtvingade ett förnedrande och förtryckande förhållningssätt till kvinnor via sin kultur och religion sedan barnsben och traditioner bakåt.

    Är det rätt att straffa kvinnor för detta. Borde inte männen straffas för att uppehålla hederskultur och förtryck?
    Det är bra.

    Dels finns det praktiska aspekter på det i ett post 9-11-samhälle. Dels sänder det signaler om vad vårt samhälle står för och inte står för. Det "normerar".

    I övergångsperioden kommer det förstås att vara lite stök och bök kring detta men med tiden kommer det att ses som en självklarhet.

    Och ingen kvinna straffas. Samhället tillåter även muslimska kvinnor att röra sig fritt ute i samhället. Vad sedan deras män tillåter, eller inte, det får deras män svara för.
  • Anonym (bra 2)
    Anonym (anonym) skrev 2018-08-02 14:48:58 följande:
    Så nu kan barn till dessa kvinnor heller inte vara ute i samhället förrän de börjar i skola eller förskola, de kan inte träffa andra barn på lekplatser om inte andra kvinnor utan burka tar med dem eller om papporna tar hand om barnen. Kvinnorna kan inte sköta sysslor som att handla, gå på språkundervisning, vara ute och promenera eller ens uppsöka vård om de inte har transport per bil
    Förstå vilken potentiell uppsida det finns när männen tvingas välja på att låta frun gå ut utan burka eller själv tvingas handla mat och lämna barnen på dagis.
  • Anonym (bra 2)
    Anonym (mia) skrev 2018-08-02 14:18:09 följande:
    Jag bor i Danmark och det debatteras mycket om det här, både för och emot.

    Själv tror jag inte att förbud hjälper. Det känns väldigt omordernt att bestämma vad andra männniskor ska bära för kläder - oavsett anledning.

    I en artikel idag i en dansk dagstidning intervjuades muslimska kvinnor och de som var tvingade av sina män att bära niqab eller burka kan nu inte gå ut och handla och röra sig fritt i samhället längre. De blir alltså totalt isolerade i hemmet.

    De som själva valt att bära det helt frivilligt vill i de flesta fallen inte offra sin niqab eller burka och väljer att avsluta sina utbildningar, sluta sina arbeten och får också hålla sig hemma. 

    Många muslimer anser att det inte längre råder yttrande- och religionsfrihet för muslimer i Danmark. Å andra sidan är många muslimska länder kända för att inte visa acceptans mot icke-muslimers religion, kultur och åsikter. 

    Det är en komplex fråga. 
    Det som på engelska kallas domestic abuse.

    Det borde vara en fråga för socialtjänsten och polisen.
  • Anonym (bra 2)
    Less is more skrev 2018-08-02 18:01:32 följande:
    Om niqab och burka förbjuds behöver samhället få koll på vilka kvinnor som sitter hemma inlåsta som gisslan. Inte lätt. Skolungdomar borde vara fullt möjligt. Men de som är äldre? Det måste man hitta en lösning på.
    Samhället som helhet har förstås koll på varenda en av dem. Vården, vuxenutbildningen, SFI, Försäkringskassan, arbetsförmedlingen, socialen ...

    Någonstans fångas deras existen upp.

    Kruxet är att myndigheter är urusla på att dela information mellan varandra.
  • Anonym (bra 2)
    Anonym (Wtf) skrev 2018-08-02 22:46:38 följande:
    På vilket sätt minskar det av ett burkaförbud? Vad exakt förväntar du dig blir resultatet av förbudet? Låt höra!
    På sikt kommer det att ha samma effekt som förbudet mot barnaga hade.
  • Anonym (bra 2)
    Anonym (Wtf) skrev 2018-08-03 14:23:00 följande:
    För att?
    För att det normerar. För att folk formas av de lagar ett samhälle håller sig med.
  • Anonym (bra 2)
    oanonym skrev 2018-08-03 14:29:44 följande:
    Nu är ju deras Gud den stora boven, även om män ofta också hjälper till på den fronten ....
    Så, vad deras Gud tillåter, eller inte, det får deras Gud svara för.
    Fast deras "gud" behöver en hjälpande hand här på jorden för att genomdriva sina idéer. 
  • Anonym (bra 2)
    Anonym (Wtf) skrev 2018-08-03 17:12:42 följande:
    Sedan när formas extremister av andra normer än deras? Barnagalagen fungerade för att det var gemene man den lagen avsågs för. Det gäller knappast denna lag, eller hur?
    1) De är inte extremister. De är muslimer. Inom vissa, inte så små, muslimska grupperingar är detta normalt. Att vi tycker att det är ett extremt beteende gör dem inte till extremister. Och även om det bara vore extremister (som om det vore en liten udda grupp som ägnade sig ät det) så finns det ingen anledning att låta det pågå.

    "Sluta jobba mot kvinnlig könsstympning, det är ändå bara extremister som håller på med det", sade ingen någonsin.

    2) Det handlar inte så mycket om dagens bärare av burka och niqab som det handlar om vilka signaler en idag sexårig muslimsk flicka från från samhället när hon växer upp. Över tid kommer systemet med att dölja kvinnorna bakom tygskynken att brytas ned i ett samhälle som fördömer beteendet.
  • Anonym (bra 2)
    Nimzay skrev 2018-08-04 22:53:18 följande:
    Men samtidigt kan jag ju förstå hur jobbigt och obekvämt det måste kännas för de kvinnor som är väldigt invanda i att ha på sig dessa kläder när de är ute offentligt och som kanske endast känner sig helt bekväma och trygga i dessa kläder och som i och med ett sånt förbud pressas och tvingas av samhället att klä sig mindre täckande. Kan till viss del känna med dessa kvinnor, och tycka det är synd att det nog mycket väl är de som drabbas värst av ett sånt förbud. Egentligen är jag väldigt mycket emot att man ska behöva känna sig pressad eller tvingad av samhället till att klä sig i kläder man känner sig väldigt obekväm och otrygg samt känner obehag av och jag är även emot att man ska känna sig pressad eller i värsta fall tvungen till att gå omkring och vara mer avklädd än vad man känner sig bekväm med, så det är klart jag är kluven. .
    De två till vänster är godkända. De två till höger är förbjudna.

    media.istockphoto.com/vectors/set-of-muslim-women-vector-id935648822

    Mindre täckande? Det är då ytterst marginellt mindre täckande.
  • Anonym (bra 2)
    Nimzay skrev 2018-08-06 17:21:17 följande:
    Tänkte väl mest att vissa kanske känner sig väldigt obekväma med att visa sitt ansikte, och då skulle ju kanske faktiskt de två till vänster kännas jävligt icke täckande eller hur?
    De får vänja sig.

    Täckande kläder så det räcker och blir över får de fortfarande ha men ansiktet får man inte dölja överallt i samhället.
Svar på tråden Vad tycker ni om burka och niqabförbudet?