Inlägg från: Anonym (Jag) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Jag)

    Vad jobbar du med och hur kom du dit? :)

    Jobbar på hemvården (det är inte bara äldre, även unga som behöver hjälp på olika sätt) i Finland. Jag har gått en 3 årig utbildning på en yrkesakademi här. Själva jobbet kom jag in på för att min syster jobbade på samma jobb och de behöve inhoppare. Jag började hoppa in under studierna och sedan jobbade jag alla somrar under studierna och när studierna var klara så hade jag turen att de fortfarande behövde folk och jag började jobba på avtal, sedan har mitt avtal förlängts vartefter bara.

    Jag stormtrivs på jobbet, det är så fritt och jag älskar att jobba ensam och att jag inte behöver ha någon som tittar över axeln liksom hur du gör ditt jobb. Man kör med egen bil också och får en jätte bra bensinersättning, så bra att jag kör gratis på fritiden också kan man säga.

    En dag på jobbet:

    2 skiftes jobb, börjar endera kl 07 eller 15:30. Nu redovisar jag för ett morgonskifte under vardagen.

    Kl. 07 åker till kansliet och öppnar arbetstelefonen, däri finns vår personliga arbetslista för dagen. Går igenom alla klienter och plockar det jag behöver ha med mig när jag åker, det kan vara olika mediciner som morgonmedicin, insulin, sårvårdsmaterial, bassalva eller vadsomhelst.

    Kl. 7:30-10 kör jag mellan olika klienter och hjälper dom i deras hem, på morgonen är det ofta det vardagliga eftersom de ju bor hemma (äldre eller unga som är sjuka på något vis). Hjälpa dem med kläder, frukost, medicin, insulin och b-gluc kontroller. Ibland ska man sköta något sår eller hjälpa med med duschhjälp och så, jaa vad de behöver helt enkelt.

    Kl. 10 kaffepaus , också ganska fritt. Vi brukar sitta så länge vi tycker typ.

    Kl. 10:45-11 blir det lunchbesök, då gäller det främst äldre människor som behöver få hem lunch eller som behöver bli kollad så att de tar sin lunchmedicin, sen har vi en just nu som har vård i livets slutskede och hen matar vi då för att hen inte kan äta själv längre.

    Kl. 11:30 Lunchrast, också den fritt, vi sitter så länge vi tycker eller också åker man hem och äter, det är fritt fram.

    12-14 Eftermiddagsbesök. Då brukar det vara olika saker som t.ex. att man åker till butiken och handlar mat åt någon klient. Eller så åker man och ger någon sin medicin. Eller så kan det vara att man skall gå på en utepromenad med någon som annars inte riktigt tar sig ut.

    Kl. 14 slutar jag ett morgonskifte, oftast. Kan växla mellan 12-15 när jag slutar.

    Sådär ser en riktigt vanlig dag ut på ungefär. Sedan kan saker växla förstås, t.ex att en gång när jag kom så låg personen död då jag kom med maten, då ska man förstås göra andra saker men jag försökte ta det så vanligt som möjligt.

    Jobbet är väldigt flexibelt. Om man gillar sånt. :)

  • Anonym (Jag)
    lillahjärtat89 skrev 2018-08-04 18:09:46 följande:

    Låter himla flexibelt! Det gillar jag :) Vad har du för utbildning? Är det specifikt för det jobbet eller något mer allmänt? :)


    Jag är utbildad till närvårdare. Så det är väl mera *allmänt* kan man säga, och kanske inte direkt specifikt för jobbet. Men man behöver ändå vara närvårdare för många delar som ingår i jobbet så... Ja, lite fumligt förklarat kanske :)

    Men ifall att du undrar vad en närvårdare är för något så står det såhär om man läser från Wikipedia. :

    Närvårdare är ett yrke inom omsorg/omvårdnad i Finland vilket i Sverige närmast kan jämföras med specialiserad undersköterska eller en praktisk sjuksköterska. Närvårdare är en reglerad och skyddad yrkesbeteckning.

    Närvårdar utbildningen består av 3 år och på det sista året i studierna väljer närvårdaren ett av dessa utbildningsprogram:

    -akutvård

    -handikappomsorg

    -kundbetjäning och informationshantering

    -mentalhälsoarbete och missbrukarvård

    -mun- och tandvård

    -rehabilitering

    -sjukvård och omsorg

    -vård och fostran av barn och unga

    -äldreomsorg

    Sen frågade du också hur man handkas med att ifall man hittar någon död. Det var min första gång som jag pratade om innan, och jag måste säga att jag blev nog ganska chockad. Sen blev jag lite rädd, det började kännas läskigt, som i huset, det kändes konstigt i luften när jag insåg att personen var död. Jag hade varit hos honom tidigare under morgonen och nästa besök är han död, det kändes konstigt.

    Jag ringde inte ens nödnumret direkt, jag ringde mina kollegor... Såklart ska man ringa nödnumret vid oväntade fall men det klickade liksom inte då i chocken. Men det visade sig att personen redan varit död någon timme så i mitt fall blev det inte värre liksom av att jag inte ringde nödnumret direkt.... Det är svårt att säga hur man reagerar innan det händer. Tills nästa gång tror jag att jag är mer *med* så att säga.

    Reaktionen efter detta nu efteråt är nog att jag faktiskt är lite feg att gå in till alla hus och hjärtat slår lite extra innan jag vet var i huset personen är, ibland målar jag upp hemska bilder av hur jag kommer hitta någon klient ligga död... Men, jag hoppas komma över mina *fantasier* så småningom. Det var nämligen inte så längesen detta hände.
Svar på tråden Vad jobbar du med och hur kom du dit? :)