• carros

    Barn med hörselnedsättning

    Hej,

    Igår fick jag reda på att min son (ett år gammal) har nedsatt hörsel på båda öronen och det rekommenderas hörselapparater. Hörseln testades dels med OAE och flera andra tester. Förväntade mig inte det alls så blev lite chockad, har inte märkt av något tecken på att han skulle höra dåligt. Skulle vilja komma i kontakt med föräldrar vars barn har en hörselnedsättning!

    Någon som varit med om att misslyckas med OAE-test på båda öronen så sent som vid ett år och som blivit godkänt vid senare tillfälle?

    Tacksam för svar och kontakt!

    /Caroline

  • Svar på tråden Barn med hörselnedsättning
  • carros
    Meriall skrev 2018-08-07 19:40:39 följande:

    Vad är OAE-test?


    Meriall skrev 2018-08-07 19:40:39 följande:

    Vad är OAE-test?


    Det är ett hörseltest som görs på nyfödda barn för att tidigt upptäcka hörselnedsättning. Det ska hjälpa dom så tidigt som möjligt så dessa barn inte halkar efter i språkutveckling osv. Det är en liten propp som sätts in i öronen och skickar signaler till hårcellerna i örat som då ska ?svara? om jag förstått det rätt. Första månaden kan barnet få icke godkänt på det fastän hörseln är okej. Kan vara fosterfett, trånga hörselgångar osv. Därför jag undrade om nån så sent som vid ett år misslyckats på båda och att det ändå varit okej. Min son har gjort testet väldigt många gånger. Såkert sex ggr första månaden, både i vår hemstad och hos specialist, och fått icke godkänt på båda öronen. Men fastän testet misslyckades vid en mån så fungerade ett annat test och då menade dom att hörseln var okej och att vi skulle komma tillbaka om ett år (dvs nu). Läkaren uttryckte att det var mer för att det är en ?rutingrej? än att vi behövde vara oroliga, därför blev jag så förvånad.

    Nån med erfarenhet i området? Tacksam för svar och nån att bolla med!
  • Bign

    Vår snart 6 årige son har hörselnedsättning på båda öronen och således hörapparater. Han klarade testerna som nyfödd.

    Det är inte lätt att upptäcka hörselnedsättning hos barn, men så här upptäckte vi det innan 4års kontrollen:

    Han var inte sen i tal och tycktes höra väl. Även ordförrådet var väldigt bra. Men - svårt att lokalisera varifrån ljud kommer. Ropar man i ett större rum eller ute så såg vi att han tittade runt förvirrat ( lite längre stund än andra barn). Han sa ?va? lite väl ofta. Men det som gjorde att vi starkt befarade nedsättning var när han blev förkyld och fick lock för öronen. Detta tillstånd medförde att han hörde väldigt dåligt och fick oss att kontakta BVC för utredning.

    Det visade sig att han har en ?måttlig? nedsättning och främst på höga frekvenser så som fågelkvitter, s och t ljud.

    Vet inte hur mycket detta hjälper dig, men kontentan är att det i många fall rör sig om subtila signaler och det kan vara svårt att upptäcka ?måttliga? nedsättningar hos små barn.

    Vår andra son kanske har en nedsättning men här har inget kunnat fastställas än. Han är snart 3år. Det enda vi tycker oss märka på honom är att han hör bättre än sin bror.

    Har du frågor eller vill komma i kontakt med mig försatt dela erfarenheter så ärmlinning välkommen att pm:a.

    Vänligen,

    /Nikola

  • Meriall

    Min dotter klarade det testet som nyfödd men misslyckades som 1åring. De trodde då att hon hade en neurologisk hörselnedsättning och skulle behöva hörapparat. Hon blev dock opererad och de rensade i öronen och tog hål på trumhinnorna. Det berodde på vatten/vax/trånga hörselgångar/tysta öroninfektioner så efter operationen klarade hon testet igen. Fick höra från en läkare att det inte kunde bero på de sakerna innan operationen men sedan var det så ändå.

    Men hon klarade alltså det testet som nyfödd. Hur var det för ditt barn TS? För det är en nästan 100%ig säkerhet att det inte är en sådan nedsättning som behöver hörapparat om de klarar det då.

  • Meriall

    Ser nu att skribenten ovan var med om liknande men det var en sådan nedsättning så då kan det ju inte vara 100%. Men stor sannolikhet iaf.

Svar på tråden Barn med hörselnedsättning