Inlägg från: Anonym (Höginkomsttagare) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Höginkomsttagare)

    Orättvist skattesystem

    Vad är det för fel på skattesystemet? Hur blev det så här?

    Det har gått bra för mig i livet, inte superbra men helt klart bra. Men varför ska jag betala procentuellt mer än en med snittinkomst?

    Tycker verkligen låginkomsttagare och medelinkomsttagare att det är rättvist att höginkomsttagare ska betala procentuellt mer i skatt? Att det blir mer i faktiska kronor köper jag alla dagar i veckan, men inte att åläggas med statlig inkomstskatt och värnskatt.

    I princip så innebär det beskattning av utbildning och driv.

    Vad tycker ni? Behöver väll inte hymla med att jag inte kommer rösta på något av de röda alternativen...

  • Svar på tråden Orättvist skattesystem
  • Anonym (Höginkomsttagare)
    Anonym (arbetslös) skrev 2018-08-14 14:20:39 följande:

    Ja, det är synd om er...

    Jag har gått arbetslös och utan inkomst i ett år.

    Min sambo tvingas försörja mig på sitt förskolevikariat med osäker inkomst på under 25 tusen brutto. Under sommaren har hon haft flera veckor av arbetslöshet.

    Jag har fått aktivitetsersättning nu i två månader= ca 3500 kr/mån efter skatt.

    Hade jag bott själv hade jag kunnat få ekonomiskt stöd.


    Du vet om att det är tack vara oss höginkomsttagare som du får pengar överhuvudtaget. Prova din situation i Rumänien tex.

    Några tycks ha missuppfattat mig, jag skattar gärna samma procentsats som alla med normal inkomst. Dock är det horribelt att jag ska beskattas hårdare än övriga. Varför tror ni höginkomsttagare flyr landet när det finns möjlighet?

    Utan progressiv skattesats hade fler höginkomsttagare stannat i landet, vilket resulterat i betydligt fler kronor i skattekassan.

    Och nej, det är absolut inte synd om mig för att jag beskattas hårt. Men, det är heller inte rimligt! Räknat krona för krona är jag en som bidrar väldigt mycket till Sveriges välfärd, många som anser att jag borde bidra mer är sk nyttjare av välfärden. Så vem är det egentligen som skriker mycket vill ha mer?
  • Anonym (Höginkomsttagare)
    Anonym (ilsk) skrev 2018-08-14 16:57:43 följande:

    Jobbskatteavdraget då? Där höginkomsttagare får mer avdrag? Serverat och sockrat med att de pengarna som tas från offentliga sektor inte behövs. Omvända Robin Hood-politik.

    För ni tror väl inte att Reinfeldt öppnade sitt hjärta eller hem för nån flykting. Det får andra göra.


    Även om höginkomsttagare får mer tillbaka på jobbskatteavdraget så betalar vi fortfarande högre skattesats än låginkomsttagare.
  • Anonym (Höginkomsttagare)
    Egon den stora skrev 2018-08-14 22:36:41 följande:

    Det är ju bara ett fåtal jobb som funkar med vikarier.


    Precis, mitt jobb går inte att ersätta med en vikarie. Tar minst 2 år att lära upp en ersättare, men då förutsätter det gedigen utbildning och kunskap inom aktuellt område. Dock bra för lönen .
  • Anonym (Höginkomsttagare)
    Tom Araya skrev 2018-08-14 23:31:52 följande:

    Vad säger att en vikarie är outbildad och oerfaren?

    Det kan vara en kollega till dig, med exakt samma nivå av kompetens, som tar din plats under din semester, för att han/hon valt att ta ut sin semester under en annan tidpunkt. Det är inte ett helt ovanligt upplägg på många arbetsplatser.


    Vikarier behöver naturligtvis inte vara outbildade och oerfarna, men om man har samma utbildning och erfarenhet som mig är man inte arbetslös och redo att hoppa in om någon blir sjuk tex.

    Kollegorna har naturligtvis fullt upp, annars hade jag inte haft kollegor i motsvarande roll. Under semestern kan vi i viss mån avlasta varandra, men det beror mest på att de vi jobbar mot också är lediga.

    Det verkar inte som om du haft motsvarande yrke!
  • Anonym (Höginkomsttagare)
    Anonym (ilsk) skrev 2018-08-15 07:13:01 följande:

    Svenska chefer övervärderar sig själva. Är lönerna för låga här flytta utomlands. Om nån vill ha er. Och vi är många fler här i landet som förväntas vara tillgängliga utan att få massa för det. Vi gör det för att vi tar ansvar för verksamheten. Om du bertar för hög skatt här kan du alltid flytta.


    Jante är stark i Sverige...
  • Anonym (Höginkomsttagare)
    Rataxes skrev 2018-08-22 14:13:46 följande:

    Vilket parti går till val på att ta tag i det här problemet?


    Helt sjukt!

    Att döma av svaren i tråden tycker många att vi har ett bra och rättvist skattesystem. Dvs de som redan parasiterar på välfärden ska få mer och vi som bidrar till välfärden ska betala mer. Jodåsåatt...

    Sjuka och pensionärer är väll en sak, men alla slackers som lever av min skatt är helt tokigt...
  • Anonym (Höginkomsttagare)
    Don3 skrev 2018-08-22 17:12:15 följande:

    Då är det ju inte skatten som är fel. Är man arbetslös kanske obligatorisk närvaro kl 7:00 på kommunens tekniska kontor där dagensuppgifter delas ut och är man inte där eller vägrar utföra några uppgifter blir man utan lön och bidrag.


    Systemet är fel, men där är även annat som är fel.
  • Anonym (Höginkomsttagare)
    Anonym (***) skrev 2018-08-22 22:12:57 följande:

    Menar du folk som Michael Svensson (M) och Pernilla Gunther (KD)?


    Möjligt, har aldrig suttit ner och snackat med dem så jag vet inte exakt vad de personligen tycker.

    Jag köper att jag ska betala mer skatt i direkta kronor, men inte att jag förutom detta även ska betala högre procentsats än andra arbetare. Hade det varit så enkelt att jag betalade högre procent än pensionärer hade det väll varit sin sak. Men att jag ska betala mer än snygga Sara som hängde i rökrutan hela högstadiet/gymnasiet istället för att plugga är helt tokigt. Eller för den delen min gamle vän Benny som också är 40 år och knappt haft ett jobb i hela sitt liv, han hittade ett sätt att hanka sig fram på soc (läs på mina skattepengar)...

    Sen blir folk helt tokiga när en politiker föreslår sänk skatt för höginkomsttagare, väldigt få reflekterar över att det är vi som betar absolut högst skattesats.
  • Anonym (Höginkomsttagare)
    Less is more skrev 2018-08-23 22:27:59 följande:

    Om du är högavlönad kommer du ju oavsett - betala mer i skatt än de som tjänar mindre. Och ändå få ut mycket mer efter skatt.

    Snygga Sara, 15 år kanske skärpte till sig pluggade och fick ett hyggligt jobb.

    Benny som gått på Soc kanske faktiskt i själva verket var född svagbegåvad och har ocd.

    Det är givetvis något som är fel när någon fastnar på soc utan att komma vidare. Personen förmår inte mer.

    Var i stället glad för att du är en intelligent fungerande människa.

    I en normalfördelningskurva är tyvärr ca 14% ( IQ 70-85) svagbegåvade. Det är ingen funktionsnedsättning. Det är normalt - men ändå får de sbårigheter.

    Då är ej de utvecklingsstörda medräknade i den siffran. Sen finns det andra personer som har andra sjukdomar och funktionsnedsättningar.

    De som är starka i ett samhälle måste ju ta ett större ansvar både ekonomiskt och socialt.

    På morgonen går jag ibland förbi en man med cp-skada. Han går väldigt vingligt och ostadigt. Men han går på så fort han bara kan. Han kämpar och han vill. Ändå går jag med lätthet förbi honom. Vad han än ska göra får han kämpa 10 gånger hårdare än alla oss andra och ändå kommer han inte alls lika långt. Trots att han kämpar hårdare än oss får han bara smulor. Om han aldrig jobbat eller kan jobba får han ca 11000 kr efter skatt i sjukersättning som ska täcka hyra, mat, kläder, försäkringar, tfn etc.


    Klart jag kommer betala mer i kronor, vänder mig bara emot att jag ska betala mer procentuellt också.

    Tycker det borde vara samma skattesats oavsett om du tjänar 30 kkr eller 70 kkr. Gillar vår välfärd så säg 35% rakt över, samma för alla. Eventuellt borde kanske de första 4-6 kkr varje månad (istället för dagens ca 1600 kr) vara skattefria för att gynna pensionärer, sjukskrivna osv.

    Missförstå mig inte, har inget emot att betala skatt, men vill ha ett rättvist system.
Svar på tråden Orättvist skattesystem