Inlägg från: Less is more |Visa alla inlägg
  • Less is more

    Orättvist skattesystem

    Anonym (abby) skrev 2018-08-13 22:21:38 följande:

    Ja tar ju helt bort lusten att göra karriär när man ska behöva skatta bort allt sitt hårda jobb.


    Kom ihåg att de flesta andra också jobbar hårt. Och många har utbildning. Du kommer ändå ha betydligt mer över efter skatt än andra om du tillhör toppskiktet.
  • Less is more
    Arcnice skrev 2018-08-13 22:22:48 följande:

    Jag tycker att det är åt helvete med en progressiv skattesats och förordar en plattskattemodell.

    Dessutom läggs allt för mycket av skattepengarna på skit som staten inte ska syssla med, och så länge det är inte jag villig att betala den skatt jag gör idag.


    Oavsett skattemodell -

    är det rimligt att skatterna går till rätt saker och att samhället utformas på ett bra sätt..Sånt kan man absolut fundera några varv på.
  • Less is more
    Tom Araya skrev 2018-08-13 22:53:55 följande:

    Dessutom finns ett flertal arbeten med högre utbildning som inte ger motsvarande lön.


    Helt sant.

    Utbildning ger inte alltid utdelning. Tex jag själv är ett jättebra exempel på det. Skulke valt nåt annat...
  • Less is more
    Anonym (abby) skrev 2018-08-13 23:12:34 följande:

    Förstår att det finns fler än jag som jobbar hårt men tycker det är surt att jag ska betala mer skatt ju mer jag tjänar. Syftet med mitt hårda jobb är inte att föda hela nationen utan i första hand mina barn och i andra hand resten av min familj.


    Det är intressant att just väldigt högavlönade tänker så smalt och bara på sin familj.

    Själv tänker jag på att även andras barn ska få gå i en bra skola, att även andra äldre än mina föräldrar ska få en bra service. Jag tänker att det är rimligt att funktionshindrade får ett hyggligt liv. De sistnämnda kan kosta i välfärdstjänster väldigt mycket pengar per månad men der känns som att jag vill leva i ett humant samhälle ändå.
  • Less is more
    Anonym (Medel) skrev 2018-08-13 23:30:36 följande:

    Jag är inte särskilt högavlönad men jag tänker också lite som Abby.

    Jag tänker även som dig och tycker att funktionshindrade, långtidssjuka m fl ska ha ett hyggligt liv.

    Jag tycker att alla ska bidra till välfärden och är för en viss progressiv beskattning men jag tycker inte att att den ska vara så progressiv som den är nu. 

    Om jag tjänar mycket pengar av någon anledning så är det faktiskt mina pengar och jag tycker inte att det är rätt att staten ska ta dessa hur som helst. Ja, en större del av dem än en låginkomsttagare men definitivt inte mer än nu.


    Jag ska läsa på lite om skatter. Det är ett svårt kapitel tycker jag. Men jsg tycker inte heller att skatterna i helhet ska höjas i alla fall.
  • Less is more
    Anonym (Medel) skrev 2018-08-13 23:47:24 följande:

    Jag tycker inte att det handlar om vad man har råd med. Om jag skulle tjäna mycket är det mina pengar och JAG borde bestämma vad jag ska använda dem till - inte staten. Jag kanske VILL dela med mig till andra, men ingen ska tvinga mig.


    Med ett skattesystem slipper du och alla andra sitta varenda månad och fundera ut till vem och vilka verksamheter du vill betala till.

    Eller - just det slipper. För om du inte har tid att fundera på det är det säkert enklast för dig om du istället behåller dina pengar till något personligt för egen del.

    Viktiga verksamheter - för att bara ta några exempel: skola och sjukhus/vård, socialpsykiatri och LSS riskerar då högst sannolikt få hackigt eller uteblivna resurser. Verksamhetsansvariga, inom välfärden, vad det än må vara, skulle alltså då bejöva ägna tid åt att locka folk att betala in pengar istället för att ägna dig åt själva kärnverksamheten.

    Så ineffektivt och korkat. Det skulle bli ett klansamhälle till slut.
  • Less is more
    Anonym (Klart) skrev 2018-08-14 09:00:18 följande:

    Det är ingen godhetstävling, du hade förutfattade meningar om mig och jag besvarade dem.

    Ca 75? försvinner i skatt varje månad.

    Jag tycker inte staten har rätt att bestämma vad nästan hälften av lönen ska gå till, framför allt inte när man ser hur hemsk äldrevården för många är och hur skolan bara går neråt. Om de nu ska dra så mycket borde man åtminstone få avgöra vad de pengarna ska gå till, skolan, vården och dyl, det som är över den procent övriga betalar.


    Men skulle du ha koll på vilka verksamhet som behöver pengar varje månad ?

    Skulle du ha tid att sitta hemma regelbundet varje år och utvärdera vad Dina pengar går tillssmt sedan välja något av ändamålen som t.ex. försvaret, assistansersättning, LSS-insatser, hemtjänsten, aktivitetsstöd för arbetslösa eller csn-studiemedel, sjukhusen, skolorna, barnomsorgen eller lönebidrag för funktionsnedsatta ?

    Skulle ryckiga intäkter leda till bättre kontinuitet i verksamheterna ?
  • Less is more
    Anonym (Skattebetalare) skrev 2018-08-14 08:37:40 följande:

    Precis som ett par andra i den här tråden skiter jag helt i löneökningar nu eftersom det bara skattas bort. Hellre ledighet eller byta jobb till något lugnare med lägre lön. Sverige har världens högsta skatter och något drastiskt måste göras för att folk inte helt ska tappa viljan att ta mer ansvar och växa på jobbet. Ett annat problem är att många har ojämna inkomster och eftersom skatten alltid räknas på ett år får skatta bort pengar de skulle behövt när tex ett projekt är slut och man blir arbetslös. Systemet är inte gjort för alla dessa som har väldigt varierande inkomst över tid, och det är många.


    I ditt exempel låter systemet ganska klumpigt, projekt - samt in och ur arbetslöshet. Men jag tror inte jag sett något parti som har en lösning på oregelbundna arbetsinkomster.
  • Less is more

    Frågan är om lägre skatt på arbete leder till att fler anställs och färre behöver genomgå arbetsmarknadspolitiska åtgärder.

    Skulle arbetsgivare vara mer benägna att anställa de som annars skulle hamnat i långtidsarbetslöshet ?

  • Less is more
    Anonym (Höginkomsttagare) skrev 2018-08-15 07:21:40 följande:

    Jante är stark i Sverige...


    Är det inte så att jante är större i de rika villakvarteren och på karriärsarbetsplatser än i de fattigare kvarteren?

    De som vill behålla sin plats, status och komma upp sig vill ha mer, mer och mer.

    VD:ar jämför löner och vill inte ha lägre än sina kollegor. Man sneglar på varandras hus, tekniska innovationer i huset, bilar, pooler, resor, hus, slott eller vingårdar utomlands. Är man adlig måste man ha en fin herrgård med stall någonstanns annars blir man inte bjuden på glöggpartys av de fina vännerna. Då räknas man inte och är inte fin nog.

    De rika tycker att skattesystemet är orättvist, att de betalar för mycket i inkomstskatt. Samtidigt tycker de att man kan beskatta konsumtion mer för att "vi svenskar konsumerar" för mycket. Det går ju inte ihop.

    Samtidigt finns det många i detta land som både har utbildning och jobbar ordentligt som många andra men som istälket behöver underkonsumera. De skulle behöva större bostad, en ny bättre miljövänligare bil, nya möbler, lite mer mat eller skulle vilja erbjuda barnen något mer fritidsintresse. Det är inte jante om den familjen önskar sig något mer av livet och blir lite irriterad om någon rik knös beklagar sig.
Svar på tråden Orättvist skattesystem