Inlägg från: Anonym (Jonas) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Jonas)

    Skattesystemet - anonyma svar

    Varför ska bara lönearbete beskattas progressivt? Varför inte aktieaffärer, egna företagares utdelningar, uthyrning av hus?

    Varför ska en läkare som tar extra pass och räddar liv få 55% I skatt på all OB medan jag får betala platt skatt på mina aktievinster?

    Om jag hyr ut mitt attefallshus är de första 50 000 jag gör i vinst skattefria och sedan betalar jag bara 30% I skatt på övrig vinst oavsett hur hög den är. Varför är dessa pengar värda att beskattas lägre än läkarens?

  • Anonym (Jonas)
    Anonym (Egentligen Sosse, men ...) skrev 2021-05-15 10:07:25 följande:

    Jag tycker att ett tryckutljämnande skattesystem är delvis rätt trots att jag är kapitalist.

    Däremot så ställer jag mig mycket tveksam till vad och vem pengarna går till nuförtiden.

    Om vi har en administrativ yta som kallas Sverige så tycker jag att det är totalt fel att t ex ge bidrag och pensioner till folk som kommer hit från andra administrativa ytor och inte har betalat in till den gemensamma kassan.

    Är verkligen inte rasist men det finns en ekonomisk verklighet att förhålla sig till...Varför inte ha ett globalt system, det tycker jag verkar bättre så slipper man den där rasistdiskussionen hel tiden.


    Tycker du att det är.rätt att enbart lönearbete beskattas progressivt och alla andra inkomstformer platt? Sveriges 0.5 miljoner rikaste är väldigt sällan lönearbetare som betalar mycket marginalskatt så om man vill tryckutjämna, varför då utelämna de som har mest resurser och enbart fokusera på medelinkomsttagare som lönearbetar?
  • Anonym (Jonas)
    Less is more skrev 2021-05-15 11:16:28 följande:

    Jag antar att försvaret, fler poliser och högre löner till poliser kommer ju kosta mer frsmöver. Även olika typer av infrastruktur i landet kommer kosta skulle jag tro.

    Pandemin kommer också bli dyr för samhället på olika sätt.

    Den statliga skatten går ju till statliga investeringar. Medan vi alla betalar kommunala skatter.

    De borgerliga är ju inte emot investeringar i säkerhetspolitik i alla fall.

    Som höginkomsttagare så kommer du också få tillbaka i barnbidrag.

    Du kan oftare ha råd att investera i rottjänster i ditt hem som ökar ditt värde på bostaden Får skatteåterbäring på bolån. Värdeökning.

    Högavlönade använder oftare ruttjänster och tjänar tid och återhämtning på det. Samt får tillbaka på skatten.

    Mycket av detta är ju inte vänsterpolitik.


    Varför.ska bara lönearbete beskattas progressivt? Varför inte uthyrning av bostad, egenföretagare eller aktieklippare?
  • Anonym (Jonas)
    Anonym (Japp) skrev 2021-05-15 11:03:08 följande:

    Jag har hög inkomst och jag betala mer än gärna mycket skatt för att hjälpa de svaga i samhället! Vill inte ha ett system där utsatta människor ska vara utlämnade till tiggeri och allmosor från ideella organisationer för att skatten inte räcker till. Tycker att vi borde betala mer skatt.

    I dagsläget betalar jag knappt 40000 kr i månaden i skatt och det känns himla bra att tänka på att det bidrar till barnens skola, sjukvård Osv. Att kommun, region och stat fördelar de pengarna istället för att jag själv ska välja vart jag vill bidra.

    Förstår inte vad man kan ha emot vårt svenska system alls.


    Tycker du att det är ok att alla sätt att tjäna pengar på beskattas platt utom just lönearbete? Varför ska en egenföretagare, uthyrning av ett attefallshus eller försäljning av bostad beskattas platt men lönearbete med 55%? De rika i Sverige är inte lönearbetare
  • Anonym (Jonas)
    Anonym (Japp) skrev 2021-05-15 15:38:22 följande:

    Nej jag tycker att man behöver en översyn över många olika skatter. Generellt är jag emot platt beskattning. Samtidigt tycker jag att administration och byråkrati ska vara så liten som möjligt, så det måste vara något slags system som kan hanteras automatiskt så långt möjligt. Det är komplicerat med skatter överlag.

    Ditt exempel på uthyrning, ja där tycker jag att tjänar man 10 tkr per år så ska det vara lägre % skatt än om man tjänar 100tkr per år.

    Så jag håller nog med dig i vad du tycker helt enkelt.


    En platt skatt på alla inkomstformer tar bort all admin. Dessutom är drt rättvist. Varför räcket det inte att betala dubbelt så mycket I skatt om man tjänar 50k än 25k? Varför måste man betala betydligt mer än dubbelt, hur är det rättvist?
  • Anonym (Jonas)
    Anonym (Besserwisser) skrev 2021-05-15 21:11:18 följande:

    Progressiviteten bör ordnas genom ett rejält grundavdrag, sedan samma procentsats för alla. Det är OK om procentsatsen är något högre än dagens kommunalskatt.

    Jag vill alltså ha platt skatt men med ett rejält grundavdrag.

    De som tjänar minst kommer betala minst i skatt, både i procent och i kronor.

    Marginalskatten kommer vara samma för alla som når upp till "brytpunkten", dvs grundavdraget.


    Vad ska brytpunkten vara? Ska den gälla alla inkomstformer?
  • Anonym (Jonas)
    Anonym (Bra) skrev 2021-05-15 23:57:09 följande:

    Jag har haft bra förutsättningar i livet och tjänar mycket bra. Betalar mer än gärna hög skatt.

    Jag väljer dock inte parti baserat på vilken skattepolitik dom för. Det finns viktigare frågor.


    Kan inte du göra det då så kan vi andra nöja oss med att betala dubbelt så mycket skatt som de som tjänar hälften så mycket?
  • Anonym (Jonas)
    Liberté skrev 2021-05-17 22:05:27 följande:

    Precis detta som är problemet med en hög progressiv skatt då det innebär att vissa ska bära större massan samtidigt som arbete är just det skattas inte kapitalvinst (vilket är det jag själv byggt min ekonomi och inkomst på).

    Varför ska en person som utbildar sig länge och skaffar sig en specifik eftertraktad grund i samhället straffat istället för att endast arbeta genom företag och utdelningar ?

     

    Känns överlag som att Schweiz med deras låga grundskatt och sedan ta ut skatt på ägande verkar betydligt smartare då personer med låg lön har lättare att spara till lägenhet / bil / hus / utbildning etc medan de som äger mycket betalar mer beroende på vad de köper.


    Det mest orimliga är att qkatt på lön är starkt progressiv medan alla inkomstformer beskattas platt. Uthyrning av bostad, aktieaffärer, utdelning etc. Det är.en otrolig orättvisa..Varför ska jag som kan starta bolag få mycket mindre skatt än läkaren som räddar liv under covid?
  • Anonym (Jonas)
    KillBill skrev 2021-05-17 22:48:07 följande:

    Vad tycker ni? Är det rimligt att ägaren till villan i Degerfors (den övre bilden) ska betala lika hög fastighetskatt som ägaren till fastigheten i Lidingö (den undre bilden)?


    Är det rimligt att ha en så hög fastighetsskatt att människor tvingas från sina hem efter att ha bott där i årtionden?
  • Anonym (Jonas)
    KillBill skrev 2021-05-17 22:48:07 följande:

    Vad tycker ni? Är det rimligt att ägaren till villan i Degerfors (den övre bilden) ska betala lika hög fastighetskatt som ägaren till fastigheten i Lidingö (den undre bilden)?


    Är det rimligt att läkaren räddar liv under covid betalar 55% skatt medan aktieklipparen, egenföretagare, uthyrare av fastigheter med mera betalar max 30%
Svar på tråden Skattesystemet - anonyma svar