• 1234568

    RS-virus och träffa andra?

    För nyfödda kan RS vara dödligt. Och ofta krävs sjukhusvård om en nyfödd insjuknar.
    Tala med dem innan. Förklara att med tanke på att bebisen föds mitt i RS tiden och dom har dagis barn, så får barnen vänta med att träffa den lilla. Friska vuxna är välkomna.

    Och det är inte bara RS som går runt den tiden, även influensan dyker upp då. Båda livshotande för en nyfödd.  Och dagis barn har en rinnande näsa typ hela vintern utöver dessa sjukdomar som härjar den här tiden. Även vinterkräksjukan debuterar då, och är allvarligt för en nyfödd.

    Jag skulle aldrig släppa dagis barn i närheten av en nyfödd i jan/feb. Dom bär även på smittan flera dagar innan symptomen dyker upp, vilket gör att ett friskt dagis barn en dag kan vara ett sjukt dagis barn följande dag..och smittade ner andra redan på den friska dagen.
    Och blir svägerskan sur, tja, vad är viktigare, en frisk bebis eller en sur svägerska? Valet är rätt enkelt.

  • 1234568
    Anonym (.) skrev 2018-09-04 19:59:10 följande:
    Hur smittar rs och hur märker man att barnet är smittad? Hur behandlas det?
    Smittar på samma sätt som en förkylning. Vi luften och via kroppskontakt. Så mycket svårt att undvika.
    Hos äldre barn och vuxna så blir det oftast bara en förkylning. Men för en bebis kan det vara dödligt i värsta fall. 

    Nyfödda med RS kräver sjukhusvård, oftast är det andningen som blir problematisk. Dom behöver ofta hjälp med syresättningen och lindring av symptom. 
    Att ditt barn fått RS så märker du genom feber, snabb och rosslig andning och nedsatt allmäntillstånd.
  • 1234568
    Anonym (Nina) skrev 2018-09-04 20:40:12 följande:

    Tack för era svar!

    Min sambo börjar också oroa sig lite för rs-viruset nu när jag pratat med honom. Men han tycker inte att det är rimligt att stänga ute sin syster, svåger och kusiner i flera månader. I praktiken innebär det att vi inte heller kan hälsa på övrig släkt, tex farmor och farfar, då kusinerna väldigt ofta är där.

    Jag känner på mig hur det kommer bli; han kommer säga till sin syster att babyn inte får träffa förkylda folk, hon kommer obekymrat svara: men vi är inte sjuka! Och så kommer barnen och vill pussa på bebisen, hostiga och med snoret rinnande... Detta har hänt tidigare.


    Jamen i ett sådant läge så måste du ju säga ifrån om sambon inte gör det. Jag menar du är barnets förälder, och din uppgift är att skydda ditt barn. 

    Och när man får en bebis just dessa månader, så blir det ju som så att det där med att visa upp bebisen för alla måste vänta. Farmor och farfar kan väl komma. Men om dom just haft snoriga kusinerna där så kan dom ju tvätta av sig innan. Eller komma någon dag när kusinerna inte varit där och tvätta händerna noggrant. 
    Tycker också din sambos syster kan komma UTAN BARNEN. Tvättar sig ordentligt, byter kläder och tvättar händerna en gång extra innan hon håller i bebisen. Men dagis barn hade jag inte släppt i närheten av min nyfödda i januari/februari.

    Jag har hunnit legat på sjukhus med en liten en som haft andnings problem. Det först är skräck. När du inser att din bebis kan faktiskt dö.
    Och det är vad som händer om en bebis insjuknar i RS eller influensan. Influensan är också livshotande för en bebis, och cirkulerar på dagis dessa månader. Och samma gäller vinterkräksjukan. Alla kräver sjukhus vård för en bebis.

    Jag menar, även du måste ju kunna stå på dig lite.
Svar på tråden RS-virus och träffa andra?