Inlägg från: Clemmentina |Visa alla inlägg
  • Clemmentina

    För oss som tempar för att bli gravid

    Jag har precis börjat tempa och tycker det är lite klurigt då jag nästan alltid vaknar under natten (går dock sällan upp). Vad tror ni är viktigast; att tempa vid samma tid eller efter minst 4 h sömn?

    Jag har en termometer med två decimaler och loggar i fertility friend och p-tracker, FF har markerat flera som osäkra (ofylld ring) då min temperatur varierar en del (från 35,8 till 36,17). Jag har inte mätt tempen de gånger jag varit uppe på natten, gått upp eller lagt mig vid avvinnande tid. Är det normalt att temperaturen diffar ungefär 0,3 grader? :)

  • Clemmentina
    oshark skrev 2018-11-13 16:21:45 följande:

    0,3 grader är lite mycket, men visst finns det dagar det skiljer. Jag ligger i genomsnitt på 36,26 grader och NC säger att jag diffar +/- 0,1 grad i genomsnitt. 0,3 grader är ju vad som krävs för att ÄL ska sättas ut (när man haft den ökningen i tre dagar).

    För mig är det viktigt att göra det ungefär samma tid, men jag brukar inte vakna så mycket undet natten. Vaknar jag en gång på natten och inte går ur sängen brukar jag inte behöva avaktivera tempen. Går jag ur sängen eller vaknar för nära när jag brukar tempa märker jag en skillnad om jag få somnar om och tempar senare.

    Sen har jag märkt att för mig är det ingen idé att tempa runt 4-5 på morgonen för då ligger jag alltid väldigt lågt.

    Jag tror att det bästa är att bara fortsätta och försöka hitta ditt mönster. När jag hade tempat två fulla cykler gick jag tillbaka till min första cykel och avaktiverade de temperaturer som kändes höga. Vet nu att jag brukar ligga mellan ca 36,2 och 36,3 med några dippar så har jag en temp på 36,4-nåt (vilket är min baslinje) och jag vet att det inte är ÄL-relaterat (min första ÄL-temp är ofta precis ovanför min baslinje) brukar jag avaktivera den även om jag tycker jag sovit ok. Tex var jag på semester och vaknade 2,5h senare än vanligt och låg då på ca 36,44 tre dagar i rad, så avaktiverade dem för det är för högt för att vara normala fluktuationer i min kurva.


    Tack för svar! :) Det låter helt rimligt allt du skriver. Kan vara så att jag mätt för tidigt (4-5) de dagar då jag legat under 36. Ligger för det mesta strax efter 36 grader.

    Detta är första månaden för mig så jag tänker att jag kommer få bättre kläm på det om ett tag. Kombinerar med ägglossningstest också. :)
  • Clemmentina
    oshark skrev 2018-11-13 21:06:29 följande:

    Låter smart! Jag körde inte ÄL-test första cykeln för jag hade precis slutat med p-piller så ville inte slösa bprt hela lönen på test när jag inte hade någon aning om när jag skulle ha ÄL

    När du tempat en cykel får du ju en baslinje att förhålla sig till så då kan du kolla vad som ser "fel"/avvikande ut. FF markerar ju även ut temperaturer som tagits vif vad de tycker är en avvikande tid genom att det är en tom cirkel istället för ifylld, så ganska enkelt att se i grafen.


    Ja himla smart att tiden läggs in också. :) Tack för tips och peppande ord!
  • Clemmentina
    SofieElise skrev 2018-11-14 16:53:26 följande:

    Ja.. håll tummarna, om jag vaknar med 36.14 imorgon är det kört (min temp på mensdagen de två senaste månaderna)


    Håller tummarna!
  • Clemmentina
    Jojjans skrev 2018-11-26 05:46:44 följande:

    Hjälp vad är det som händer, har min äl uteblivit?

    Enligt FF har den hamnat på ?rätt? plats enligt mina känningar, men min coverline brukar aldrig vara såhär låg. Jag brukar ligga runt 36.6 i lutealfasen och enligt NC ligger min coverline på 36.4 från tidigare cykler.

    Fick positiva äl-test torstag kväll, fredag förmiddag och fredag eftermiddag, men absolut starkast fredag förmiddag. Hade min vanliga äl-ömhet i magen tors-fre.


    Vad konstigt! Jag är ju precis nybörjare på det här men ser ju ut som du ligger lite lägre även tidigare i cykeln jämfört med de tidigare cyklerna? Kanske du har lite lägre temp nu helt enkelt?

    Hoppas du det var ägglossning! I så fall har vi nämligen bim ungefär samtidigt. Fast jag vet inte heller om jag haft ägglossning. Inget positivt lh-test utan bara blinkande gubbe på Clearblue men har känt i kroppen sedan i torsdag/fredags och haft höjd temp igår och idag (dock endast 0,27 över CL om jag tolkar rätt men drygt 0,3 över min mest förkommande temp).
  • Clemmentina
    oshark skrev 2018-11-26 14:45:06 följande:

    Har du såpass förhöjd temp bör du ha haft ÄL, så länge du tempar "rätt". Du får se imorn helt enkelt


    Tack! Hoppas på det i alla fall. :) Exakt, får se vad tempen säger imorgon. Jag har varit noga med att mäta vid samma tidpunkt det senaste i alla fall. Mitt stora problem är att jag alltid vaknar en del under natten (går sällan upp) men det verkar inte som det påverkar så mycket.
  • Clemmentina
    Jojjans skrev 2018-11-26 17:23:27 följande:

    Ja jag hoppas att det verkligen är som du och oshark säger, att det kanske bara är en lite lägre cykel, för jag ligger ju lägre även i follikulärfasen.

    Blev orolig igår när tempen inte steg ytterligare jämför med lördagens 36.37, men lugnade mig med att det säkert stiger idag. Blev så förvånad och orolig och uppgiven när det inte blev så. Har varit helt nedstämd och ledsen idag.

    Har googlat massor hela dagen och hittade en sida där dom pratar om skarpa temperaturhöjningar och långsammare stigningar. Det gjorde mig lite lugnare. Klistrar in länkar om någon är nyfiken.

    Här lite allmänt om orsak och effekt av långsam tempökning:

    www.avawomen.com/avaworld/slow-bbt-rise-why-it-happens-what-it-means/

    Här en sida som är kopplad till en temp- och sekret/tapp-app som verkar hävda att endast en ökning på 0.1 C ovanför 6 senaste dagarnas temp kan vara tillräckligt för att bevisa äl:

    www.readytogroove.com/the-cycle/chapter-7-the-rules-of-the-sympto-thermal-method/


    Tack för länkarna! Ska kika på dem.

    Hoppas det handlar om en långsam stigning för din del och att tempen har gått upp imorgon. För egen del hoppas jag på högre temp för tredje dagen i rad när jag mäter imorgon!
  • Clemmentina
    Jojjans skrev 2018-11-27 07:00:12 följande:

    Tack! Ser ju uppenbarligen ut som det, ligger under på alla sätt...

    Tempen upp svagt svagt ytterligare idag Jag har dock problem med att jag vaknar till vid 4.30-tiden ofta, så även imorse. Sen ringer klockan 5.30. Brukar tempa båda gångerna för att få bättre koll. Idag hade jag 36.43 vid 4, och 36.48 vid 5. Alltså ytterligare en liten höjning mot innan oavsett, och nu ligger äl på rätt dag enligt FF.

    Har också försökt hålla koll på tappen senaste veckan. Tyckte inte jag fattade hur den skulle kännas men fortsatte ändå, och idag kände jag en klockren skillnad, hård och liksom toppig samt lite längre ner än alla andra dagar jag kollat (ons-sön).


    Skönt att tempen gick upp ytterligare idag. Får hoppas det är så att du har en lägre temp generellt den här cykeln.
  • Clemmentina

    Tempen gick upp ytterligare lite idag. Så här see min kurva ut. Verkar onekligen som ägglossning var lör (jag tror mer på fre kväll):

  • Clemmentina
    Jojjans skrev 2018-11-27 18:57:32 följande:

    Tack <3 så skönt att höra några lugnande ord.

    Jag har liksom ALLTID haft så regelbunden cykel och upplevt äl-smärta varje månad och trots att jag i många år varit ledsen över att jag inte träffat rätt person att skaffa barn med så har jag aldrig varit orolig över min fertilitet (har 3 aborter i bagaget).

    När jag äntligen träffat rätt person - och väntat in att han blivit redo - så blev jag gravid på andra försöket men fick vi ett missfall i vecka 16. Att jag är fertil har liksom varit min enda trygghet i all den här väntan på graviditet och sorg efter missfall. Jag orkar verkligen inte att min cykel börjar strula nu.

    Långt inlägg men behövde verkligen skriva av mig :(


    Det är säkert in så att det börjat strula nu. Variationer i cykeln är helt naturligt. Snart är det din tur! <3
Svar på tråden För oss som tempar för att bli gravid