Inlägg från: K Kalle |Visa alla inlägg
  • K Kalle

    Mitt första prov på högskolan och jag fick bara godkänt, fast jag satsade på VG.

    Teresia0407 skrev 2018-09-10 15:27:10 följande:

    Jätte deprimerande, mitt första prov och jag fick bara godkänt. VG delen floppade och jag tappade nu gnistan totalt. Nu vill jag bara ge upp och strunta i det här, så exakt känns det. Det var verkligen en jättestor miss. Hur ska jag hitta drivet nu.. Blä känns det som.


    1) Man har inte prov på högskola/universitet, man har tentor
    2) Såvida du inte ska doktorera efter dina grundstudier spelar betygen på tentorna ingen roll.
  • K Kalle
    Teresia0407 skrev 2018-09-10 15:45:46 följande:
    Jo vi har prov!! Eller om du nu är så petig, kunskapsprov. Det benämns prov, lärare säger prov och det är prov.
    Ja, jag vet att en del föreläsare vikt sig för gymnasifieringen av högskolan. Studenterna kallar sig själva för elever och säger att de ska till skolan istället för universitetet (när det är ett universitet de går på). Nu har studenter börjat säga "studenten" när de tar sin examen också. Herregud!
  • K Kalle
    Teresia0407 skrev 2018-09-10 15:50:33 följande:

    Nån som varit i min situation?


    Vilken situation? Att bli godkänd på tentan? Jo det är det säkert tusentals som råkat ut för.
  • K Kalle
    LFF skrev 2018-09-10 16:08:58 följande:
    Tror att TS menar att förvänta sig ett högre betyg än man fått och besvikelsen som kan komma av det.
    Det lär vara lika vanligt.
  • K Kalle
    Teresia0407 skrev 2018-09-10 17:16:29 följande:
    Fast nr 1 det är inte universitetet, nr 2 det ÄR ju en skola efterskott jag utbildar mig. No argue.

    Jag tänker mer så om det kommer att följa med mig sen i lärarnas bedömningar, samt att jag blev så besviken för jag tyckte att jag satte det men missade en viktig detalj och kunde inte få godkänt.
    Du går på en högskola och inte en gymnasieskola. Du kommer inte att ha samma föreläsare hela utbildningen. Det är ofta nya för varje kurs man tar. Vilken utbildning är det?
  • K Kalle
    Bibbidi skrev 2018-09-10 21:04:15 följande:

    Sålänge du inte läser på juristprogrammet eller försöker bli domare så spelar det ingen roll ifall du får G eller VG på tentorna/kurserna. INGEN (förutom jurist/domare) bryr sig. På alla anställningsintervjuer kommer de bara att kolla att du har examen och sedan kommer de gå på hur du är som person. En person med "G" i allt kan anställas alla gånger om istället för en med "VG". 

    Fira att du klarade tentan istället! 

    Hur kan du redan ha en tenta förresten? När började du plugget? Började inte alla i slutet av augusti? Hur kan det redan vara en tenta? 


    Terminen för högskolestudier började 3 september i år.
  • K Kalle
    Teresia0407 skrev 2018-09-10 21:19:56 följande:
    Ja jag ska göra det, verkligen!

    Jo det stämmer men ja det är folk här inne som ändrat om till att det är en tenta, fastän jag sagt att det är ett kunskapsprov. Den här kursen är på 4 veckor och innehåller två delprov. Så att folk ändrar om till tenta och universitet får stå för dom!

    Men vad bra då vet jag, ska tänka så! Men du, tror du att läraren noterat min flopp och räknar med det till betyget sen?
    OBS! Det är bara universitet om du går på ett sådant, annars är det ju högskola. Jag ondgjorde mig över studenter som går på universitet men som kallar sig själva elever och säger att de går på en skola, och att de har prov. Det förminskar universitetsstudierna så enormt.
  • K Kalle
    Tiina87 skrev 2018-09-11 12:13:51 följande:
    När jag gick på universitet så hade vi många delprov som brändes prov eller duggor. Och även universitetet och högskolor är skolor. Dock är man inte elv utan student
    En högskola kan man kalla skola. Ett universitet är ett universitet, inte en skola. Det är ett utbildningsställe, men inte en skola. En skola är ett ställe där läraren lär ut och elever tar in den kunskapen. Men på universitet har man själv ansvar för studierna. Man ska inte behöva gå på en enda föreläsning (heter inte 'lektioner' på universitet) om man inte vill utan bara plugga hemma och sen gå och skriva tentan.
  • K Kalle
    Teresia0407 skrev 2018-09-11 09:37:11 följande:

    Wow vilka bra input ni kommer med, ni peppar mig verkligen! Jurist linjen går jag inte, så då är det ju lugnt då. Jag ska absolut ta till mig lärdom från floppen och faktiskt bara satsa godkänt, för ja visst var det så jag tog studenten med 2 MVG, 6 VG och 2 G. Jag får försöka sänka kraven och tänka utifrån nya nivåer och då är fanimej inte G så jäkla dåligt! Och jag ska banne mig köpa mig en present!


    Ett tips för framtiden: det heter 'juristlinjen' och inte 'jurist linjen'. Jag vet att många särskriver, men det ser mer seriöst ut att inte göra det.

    Satsa inte på G. Satsa på VG, men bli inte besviken om du får G!

    ...och ja, jag tycker att du ska köpa dig själv en present!
  • K Kalle
    Kjell2 skrev 2018-09-12 08:54:30 följande:
    Skillanden mellan högskola och universitet är om man har rätten att examinerar och utse doktorer, alltså disputera, inom minst tre fakulteter. Det är inte hur man utbildar som styr.

    T ex är KTH en högskola, rätt att disputera inom en fakultet men SU är ett universitet, rätt att disputera inom flera fakulteter. HiG är en högskola, ingen rätt att disputera.

    På grundutbildningsnivå behöver det inte skilja mycket. Inom vissa kurser, både på universitet och högskolar har man underivsning i olika former, föreläsning i stor grupp, lektioner/seminarium i liten och sen laborationer. Vissa moment obligatoriska andra inte. En del kurser har enbart frivilliga föreläsningar och sen krav på examination i form av tenta och/eller  inlämningsuppgifter. Detta både på universitet och högskola.
    Det har jag inte heller påstått. Jag vet mycket väl vad skillnaden är. Jag jämförde högskola/universitet med gymnasiet. I gymnasiet blir man mer "matad" med kunskap. På högskola/universitet har man eget ansvar. Att kalla ett universitet för skola, föreläsaren för lärare, kurskamraterna för klasskompisar, examen för studenten, studenterna för elever, tentorna för prov, föreläsningar för lektioner - det är en gymnasifiering av den högre utbildningen. Jag har förståelse för att man kallar högskolan för skola - eftersom det heter just högskola.

    Jag vet att det finns obligatoriska moment, och jag vet också att Studentkåren jobbat för att få bort dessa, eftersom självstudier ska räcka. Det blir såklart väldigt svårt att missa labbövningar eftersom extremt få har välutrustade labb hemma, men de ska inte vara obligatoriska. Hoppar man över labbövningarna kommer man att bli underkänd på tentan (eller motsvarande), men det är som sagt ens eget ansvar.
  • K Kalle
    Tiina87 skrev 2018-09-12 12:28:33 följande:
    Vad är ett universitet om det inte är en skola?

    Vad gran universitet om mm inte studerar?

    Vet studerar man akademiskanstudier om inte på en skola?

    Finns absolut lektioner på både universitet och högskola. Ja, man har ett eget ansvar att ta till sen kunskap man ska men det är fortfarande lärare/profesorer/doktorander/föreläsaren som förmedlar kunskapen, ergo lär ut. Dessutom har många program endel obligatoriska föreläsningar.

    Vet du en vad skillnaden på högskola och universitet är?
    Skola = typ grundskola och gymnasium. Läraren lär ut och eleverna tar till sig. Läraren har ansvaret för att eleverna lär sig.

    Universitet = universitet, högre utbildning som är frivillig till 100%. Där bedrivs forskning och även utbildning (men forskningen är huvuduppgiften). Föreläsaren föreläser och studenternas ansvarar för att ta till sig den kunskap som behövs. Jag vet att man numera kallar föreläsningar för lektioner, men de universitetslärare jag känner säger aldrig "Nu ska jag ha lektion" utan de säger "Nu ska jag iväg på föreläsning".

    Högskola = här bedrivs ingen forskning. Här finns inga professorer.

    Den högre utbildningen har blivit så gymnasifierad de senaste decennierna/decenniet. Droppen är väl när studenter som är på väg att ta examen säger att de snart ska "ta studenten"!!!
Svar på tråden Mitt första prov på högskolan och jag fick bara godkänt, fast jag satsade på VG.