Inlägg från: Tiina87 |Visa alla inlägg
  • Tiina87

    Mitt första prov på högskolan och jag fick bara godkänt, fast jag satsade på VG.

    K Kalle skrev 2018-09-11 07:47:14 följande:

    OBS! Det är bara universitet om du går på ett sådant, annars är det ju högskola. Jag ondgjorde mig över studenter som går på universitet men som kallar sig själva elever och säger att de går på en skola, och att de har prov. Det förminskar universitetsstudierna så enormt.


    När jag gick på universitet så hade vi många delprov som brändes prov eller duggor. Och även universitetet och högskolor är skolor. Dock är man inte elv utan student
  • Tiina87
    Teresia0407 skrev 2018-09-11 09:37:11 följande:

    Wow vilka bra input ni kommer med, ni peppar mig verkligen! Jurist linjen går jag inte, så då är det ju lugnt då. Jag ska absolut ta till mig lärdom från floppen och faktiskt bara satsa godkänt, för ja visst var det så jag tog studenten med 2 MVG, 6 VG och 2 G. Jag får försöka sänka kraven och tänka utifrån nya nivåer och då är fanimej inte G så jäkla dåligt! Och jag ska banne mig köpa mig en present!


    Tänk istället på att det är innehållet du ska lära dig och kunna även efter kursen är slut.

    Hade samma tankar som dig efter min första tenta, skillnaden var dock att jag fick underkänt (2 poäng frpn godkänt dock) men jag var helt knäckt
  • Tiina87
    K Kalle skrev 2018-09-12 08:38:03 följande:

    En högskola kan man kalla skola. Ett universitet är ett universitet, inte en skola. Det är ett utbildningsställe, men inte en skola. En skola är ett ställe där läraren lär ut och elever tar in den kunskapen. Men på universitet har man själv ansvar för studierna. Man ska inte behöva gå på en enda föreläsning (heter inte 'lektioner' på universitet) om man inte vill utan bara plugga hemma och sen gå och skriva tentan.


    Vad är ett universitet om det inte är en skola?

    Vad gran universitet om mm inte studerar?

    Vet studerar man akademiskanstudier om inte på en skola?

    Finns absolut lektioner på både universitet och högskola. Ja, man har ett eget ansvar att ta till sen kunskap man ska men det är fortfarande lärare/profesorer/doktorander/föreläsaren som förmedlar kunskapen, ergo lär ut. Dessutom har många program endel obligatoriska föreläsningar.

    Vet du en vad skillnaden på högskola och universitet är?
  • Tiina87
    sandlilja skrev 2019-03-21 12:17:18 följande:

    Det är normalt att missa någon tenta och att inte få vg på alla. Bara att ta nya tag. Däremot håller jag inte med om att bara jurister skulle ha nytta av höga betyg . En släkting till mej fick ett hett eftertraktat internship på sina höga betyg. (ekonom) och såklart ser det bättre ut för en arbetsgivare med bara högsta betyg än att bara precis klarat sej, jag vet att mina chefer kollar sådant om det är nyutbildade sökande. Går det inte att få höga betyg så går det inte, men nog är det bra.


    Tidigare var det så att hade man höga betyg på juristprogrammet så fick man lättare en tingsnoteringsplats. Och att ha gjort tingsnotering var meriterande för många jobb. Det kan dock hända att det har ändrat sig.
  • Tiina87
    K Kalle skrev 2019-03-21 12:24:24 följande:

    Skola = typ grundskola och gymnasium. Läraren lär ut och eleverna tar till sig. Läraren har ansvaret för att eleverna lär sig.

    Universitet = universitet, högre utbildning som är frivillig till 100%. Där bedrivs forskning och även utbildning (men forskningen är huvuduppgiften). Föreläsaren föreläser och studenternas ansvarar för att ta till sig den kunskap som behövs. Jag vet att man numera kallar föreläsningar för lektioner, men de universitetslärare jag känner säger aldrig "Nu ska jag ha lektion" utan de säger "Nu ska jag iväg på föreläsning".

    Högskola = här bedrivs ingen forskning. Här finns inga professorer.

    Den högre utbildningen har blivit så gymnasifierad de senaste decennierna/decenniet. Droppen är väl när studenter som är på väg att ta examen säger att de snart ska "ta studenten"!!!


    Även på universitet och högskola så lär lärare (dvs föreläsare, professorer etc) ut och även här har lärarna delsvis ansvaret för att studenterna lär sig. Även gymnasiet är precis som högskola/universitet 100% frivilligt och inget man "måste" gå.

    Nja, föreläsningar är föreläsning och inte lektioner. Däremot förekommer det även lektioner i form av bla lab på många universitetsutbildningar, ex ssk-programmet där man har både lektioner och föreläsningar.

    Men ja, på uni bedrivs forskning vilket är enda skillnaden mot högskola. Men programmen har samma innehåll även om många uni kan vara mera forskningsintriktat än andra.

    Här aldrig hört en student på högskola/universitet säga att de ska "ta studenten". De tar examen på antingen högskola eller uni, oftast då bachelor, magister eller master. Eller doktor- eller licentiatexamen.

    "Ta studenten" gör man efter fullförd gymnasiestudier.
Svar på tråden Mitt första prov på högskolan och jag fick bara godkänt, fast jag satsade på VG.