• Anonym (Y)

    Förtur till fskplats?

    Ni kan ringa runt till andrs förskolor men risken är att ni kan få plats på en helt annan förskola än den ni vill ha. Kan lika gärna vara på andra sidan stan.

    Eller så får pappan (om han finns i bilden) ta föräldraledigt då du är heltidssjukskriven.

  • Anonym (Y)

    Taget ur barnomsorgsguiden.se

    Förtur i kön

    I många kommuner praktiseras förturssystem. Grundtanken är, att om det finns färre barnomsorgsplatser än barn i kön, ska barn till föräldrar som har en svår ekonomisk situation ha företräde.

    I praktiken handlar det om barn till ensamstående föräldrar.

    Social förtur eller ekonomisk förtur är begrepp som kommunerna använder.

    Social förtur innebär att familjen har sociala problem. Dessutom finns syskonförtur, som innebär att syskon till ett barn som redan är inskrivet i den kommunala barnomsorgen går före i kön. Högst prioritet har i regel sociala och ekonomiska "förturer".

    Utöver det så måste det finnas plats på den förskola msn söker och sen måste förskolan ha resurser tillgängligt.

  • Anonym (Y)
    Anonym (klom) skrev 2018-09-19 08:51:25 följande:

    Nej, så är det inte. Det är individuell bedömning och i de flesta fall kan man ta hand om sina barn vid sjukdom med bibehållen sjukpenning eftersom normalt familjeliv inte jämställs med arbete.


    Fast nu har ju TS barn förtur, hon behöver bara få tag i en förskola som har resurser och ledigt.

    Hon kommer inte få vilken förskola som hon pekar på och kräver utan hon har förtur på den förskola som är tillgänglig och har resurser för att hjälpa hennes barn.
  • Anonym (Y)
    Anonym (klom) skrev 2018-09-19 09:28:19 följande:

    Nej, TS har ju inte förtur, det är liksom det det handlar om här. Att hon fått plats först i januari och VILL ha förtur.


    Den förskola hon har sökt på har hon inte förtur OM ett barn plötsligt inte slutar på den avdelning TS sökt in på. Och skulle det hända så måste förskolan invänta resurs om inte resurs finns på plats. Men om TS ringer runt till andra förskolor som har plats och resurs så har hon förtur.

    Om du googlar på lagar för varje kommun så står det i princip på alla kommuners hemsidor att barn med sociala svårigheter / funktionsnedsättningar har förtur.
  • Anonym (Y)
    Anonym (Råttan) skrev 2018-09-19 13:22:45 följande:

    Det är ju självklart att man har. Men om man ingen plats har och står i kö för en plats och HELT plötsligt från en dag till en annan behöver plats, pga att du plötsligt fått arbete eller kanske som i TS fall blivit hastigt sjuk och sjukskriven, så får man inte förtur pga det. 


    Fast i det här fallet handlar det bara om stt TS har blivit hastigt sjuk utan hennes barn behöver ju stöd och hjälp och då har man förtur.

    Alternativ är att gå efter TYOIOPs råd om hur hon och hennes man gjorde
  • Anonym (Y)
    Anonym (Råttan) skrev 2018-09-19 13:41:28 följande:

    Ja det är mycket möjligt att hon har, men det framgår inte i tråden om kommunen beviljat henne förtur. Och om hon är berättigad till förtur så får hon ta en plats på den förskola som kan erbjuda en plats, men det går ju tydligen inte heller utan hon måste ha på någon av de två närmaste.


    Nej precis.

    När det är såpass akut så får man ta den plats man blir tilldelad om det så är på andra sidan stan.

    Som någon skrev tidigare så sparkar dom ju inte ut ett barn för att få plats med ett annat barn utan man får ju den första bästa plats med rätt resurs.
  • Anonym (Y)
    Anonym (G) skrev 2018-09-19 13:49:52 följande:

    Självklart ska ingen sparkas ut, men en avsides förskola GÅR INTE. Jag har ingen bil och har ingen möjlighet att lämna och hämta så långt hemifrån.


    Nej jag förstår det utifrån vad du har skrivit. Men summan av kardemumman - så länge du inte gör som tidigare person tipsat om, alltså Tyuiop så kommer du dessvärre få ditt barn placerad på villen förskola som helst. Som sagt du har förtur men kan inte förvänta dig att få en specifik.
Svar på tråden Förtur till fskplats?